En Sıcak Konular

Murat Yetkin


Murat Yetkin
0 0 0000

Şahin'den çağrı: Siyasi partiler yasası değişmeli



TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, hükümet başta olmak üzere Meclis’teki siyasi partileri, Siyasi Partiler ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri yasalarını bir an önce değiştirerek, siyasi çalışmalar üzerindeki yasakları kaldırmaya çağırdı.
Şahin, Radikal aracılığıyla yaptığı çağrıda, siyasi hayatta ‘tahribata’ yol açan bu yasakların
kaldırılması için seçimlerin beklenmemesi gerektiğini, seçim yasasındaki yüzde 10 barajının kaldırılmasının da ‘konuşulup, tartışılabileceğini’ söyledi.
Radikal’in Kürt meselesi üzerine bir süredir yürüttüğü ve 65 günde 572 bin kişinin katıldığı ‘Savaşma, konuş’ kampanya dosyasını sunmak üzere Yayın Yönetmenimiz Eyüp Can Sağlık ve Meclis Büro Şefimiz Yurdagül Şimşek ile ziyaret ettiğimiz Şahin’le dün görüşme fırsatı bulduk.
Şahin’in Kürt meselesi dahil bütün sorunların konuşmakla daha rahat çözüm yoluna gireceği, çözüm zemininin mutlaka Meclis olması gerektiği, asıl olanın ülke birliğini demokrasi içinde korumak olduğu ama –sorumuz üzerine- şiddet içermedikçe ve eyleme dökülmedikçe bölünme fikrinin dahi tartışma konusu yapılabileceği konusundaki sözlerini ilgili haberimizden okuyabilirsiniz.
Şahin’e Diyarbakır’da “Onurlu yaşama evet” mitingi düzenleyen ve bu nedenle PKK tarafından da kınanan sivil toplum liderleri hakkında dahi dava açılıp mahkûmiyet verildiğini, BDP için de (Şahin’in ‘Kapatma sebebidir’ sözleri ardından) Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca inceleme başlatıldığını hatırlatarak yasaların durumunu sorduk.
Yanıt ilginçti. Şahin “Arkadaşlar tehdit olarak algıladılar ama” dedi, “Söylemek istediğim şuydu. Yasalar yürürlükte kaldığı sürece buna uyacağız.”

Başta iktidar olmak üzere...
Meclis Başkanı şöyle devam etti: “Şimdi değiştirilinceye kadar sınırları içerisinde hareket etmemiz gereken yasal düzenlemeler var. Toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasası var. Bunun da yeniden gözden geçirilmesi lazım. Siyasi Partiler Kanunu var; partilerin uyacakları hükümleri düzenleyen 78. maddeden 100. maddeye doğru giden bir seri yasak var. Bunlar hâlâ yürürlüktedir. Bunların mutlaka en kısa sürede değiştirilmesi siyasi partilerin özgürlük alanını genişletici bir anlayışla yeniden siyasi partiler kanunun yapılması gerekiyor.”
Bu ilginçti. Çünkü en son 18 Aralık’taki CHP kurultayında Kemal Kılıçdaroğlu, daha önce MHP lideri Devlet Bahçeli ve BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş da Siyasi Partiler Yasası’nda değişiklik istemişlerdi. Üstelik bu değişiklik için Anayasa değişikliği de gerekmiyordu. O halde bu çağrının muhatabı iktidardaki AK Parti değil miydi? Kendisi Meclis Başkanı olarak inisiyatif almayı düşünüyor muydu?
Şahin’in yanıtı ayrıntılıydı:
“Bunun değiştirilmesini arzu ediyorum. Benim tabii bir teklif vermem içtüzük gereği mümkün değil. Bu partilerimize bir çağrıdır. Başta iktidar partisi olmak üzere, bu siyasi partiler yasasının birçok hükmü artık çağın gerisinde kalmıştır. Geçmişte iki parti siyasi partinin kapatılması davasında ben avukatlık yaptım. O bakımdan bu hükümlerin siyasi partilerin faaliyet alanını ve özgürlük alanını ne kadar daralttığını ben yakınen biliyorum.”

Savcılar toleranslı olmasa...
“Hatta şunu da söyleyim: Şu anda Cumhuriyet Başsavcılığı bu Siyasi Partiler Kanunu’nu tam uygulamıyor. Tam uygulasa siyasi partilerin hareket alanı o kadar daralır ki... Onlar da biliyorlar ki bunun değişmesi lazım; onun için biraz daha toleranslı davranıyorlar. Onun için bir an önce değişmesi lazım. Yani Siyasi Paritler Kanunu değişmesi konusunda, efendim seçim yaklaştıydı, şuydu, buydu beklemeden, bir an önce değişikilik yapılması lazım. Madem ki Türkiye’de demokrasinin vazgeçilmez unsurları siyasi partilerdir, siyasi partiler millete hizmet için vardır, bunun için yarış halindedir, o halde siyasi partilerimizin özgürlük alanının çağdaş dünyada hangi noktadaysa oraya getirmek zorundayız. Mutlaka siyasi partilerin özgürlük alanını, faaliyet alanının genişletmek lazım.”
Meclis Başkanı’nın bu çıkışı önemli. Tabii başta AK Parti olmak üzere Meclis’teki partilerde nasıl yankı bulacağı daha önemli.
Şahin’e bu konunun vazgeçilmez parçası olan Seçim Yasası ve yüzde 10 seçim barajının düşürülmesini de sorduk. Başbakan Erdoğan’ın sıcak bakmadığı bu konu hakkında “Seçim yasalarıyla ilgili değişiklikler de gündeme geliyor. Bunlar da konuşulup tartışılabilir. Parlamentonun bileceği iş” demekle yetindi.

radikal



Bu yazı 1,166 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 22 Mart 2012 İki önemli mesele
    • 15 Mart 2012 Türkiye'nin yeni deniz stratejisi üzerine
    • 23 Aralık 2010 Şahin'den çağrı: Siyasi partiler yasası değişmeli
    • 11 Aralık 2010 Üniversitelerde ikinci 68 mi?
    • 5 Aralık 2010 Ankara'dan Tel Aviv'e: Özür insani-siyasi diye ayrılamaz
    • 21 Kasım 2010 'Diyarbakır'da 3. bir yol açabiliriz'
    • 19 Kasım 2010 'Füze kalkanında mutabakata yakınız'
    • 15 Kasım 2010 2010 model Ecevit çıkışı
    • 7 Kasım 2010 Hem AK Parti hem de CHP'de merkeze açılım
    • 23 Ekim 2010 Bedelli görüşülmedi ama söz siyasetin
    • 18 Ekim 2010 Gül ve Demirel'le dinleme üzerine
    • 3 Ekim 2010 Siyaset sahnesinde bu kez çok güzel hareketler var
    • 30 Eylül 2010 ABD, Irak sınırında güvenlik şeridine destek verdi
    • 26 Eylül 2010 Bilim dünyasına biraz daha ilgi
    • 16 Eylül 2010 CHP'nin hatası ve faturası
    • 11 Eylül 2010 Öcalan 'boykot' dedi, tansiyon yükseldi
    • 30 Temmuz 2010 Kılıçdaroğlu: Geçmişteki yanlışları telafi ediyoruz
    • 25 Temmuz 2010 Orduda değişim
    • 22 Temmuz 2010 Başbakan hesaplaşacaksa madde 35 ve YÖK'ü kaldırsın
    • 20 Temmuz 2010 AB elçisi: Yeni bir İran istemiyoruz

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,487 µs