En Sıcak Konular

Murat Yetkin


Murat Yetkin
0 0 0000

Bedelli görüşülmedi ama söz siyasetin



Kendi aralarında onlara ‘Bedelli askerlik lobisi’ adını takmışlar; hem hükümet, hem askerler ikide bir bu konunun gündemde yükselmesinden rahatsızlıklarını gizlemiyor.
Bunun son örneği olarak, 21 Ekim’de Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan askerlik toplantısı gösteriliyor. Üst düzey bir kaynak dünkü medyada yer alan bazı haberlere değinerek ‘Bedelli konusu gündeme bile gelmedi’ diyor Yalnızca askerlerin hazırladığı ‘etraflı brifingde’, 1111 sayılı Askerlik Kanunu’nun 10’uncu maddesindeki fıkranın ‘mevcudiyeti’ kaydedilmiş. Bu fıkra, Genelkurmay’ın ihtiyaç fazlası bildirmesi halinde Milli Savunma Bakanlığı’nın bunu hükümete iletmesi bakanlar kurulu kararıyla bedelli askerliğin mümkün olduğunu söylüyor. Yani kamuoyunda yaygınlaşan söylentinin aksine, yeni bir kanun gerekmiyor.
Milli Savunma ve Genelkurmay’ın Türkiye’nin şu anda bedelli askerlik ihtiyacı içinde olmadığını açıkladığına dikkat çeken üst düzey kaynak, “Buna rağmen lobi hükümet üzerinde baskı kurmaya çalışıyor” diyor.
Söz konusu toplantı, 21 Ekim öğleden sonra Başbakanlık Konutu’nda yapıldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’in kendisine bu konuda ayrıntılı bilgi vereceği zaten günler öncesinden Başbakan Erdoğan tarafından açıklanmıştı.
Orgeneral Koşaner toplantıya Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı’nın askere alma, personel ve hukuk uzmanlarından oluşan bir askeri-teknik heyetle katıldı. Başbakan Erdoğan ise toplantıya Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün yanı sıra, terörle mücadele ihtiyaçları ve Jandarma Komutanlığı ilgisi nedeniyle İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın ve yurtdışında askerlik yükümlülüğü altındaki Türk vatandaşlarının durumu ile ilgisi nedeniyle Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da katılmasını istedi.
Başbakan Erdoğan toplantı sonrası Atina’ya gitmeden önce yaptığı açıklamada “Genelkurmay’ın yaptığı çalışma güzel de, devam edecek” gibi kısa ama altında anlamlar gizli bir açıklama yaptı.

İnce ayrıntı: Son söz siyasetin
Dün toplantıya katılan bakanlardan Çiçek ve Gönül ile de konuşma imkânı buldum.
Daha önce Genelkurmay’dan “Neticelenmiş bir şey yok, çalışma devam ediyor” yanıtı gelmişti.
Çiçek de “Henüz bir karar verme noktasında değiliz” dedi ve devam etti: “Zaten Sayın Başbakan bir açıklama yaptı. Ama size şu kadarını söyleyebilirim. Türkiye’nin ihtiyaçları, Türk Silahlı Kuvvetleri ve savunma hizmetlerinin ihtiyaçları ile bu ihtiyaçları karşılayacak olan kaynak, yani insan kaynağı arasndaki dengeyi arıyoruz.”
Gönül ise daha temkinliydi: “Sayın Başbakan’a güzel bir brifing verildi. Şimdi bu brifing üzerine çalışılacak. Kararı verecek olan hükümettir.”
Edinilen bilgiler bir araya getirildiğinde ortaya şu tablo çıkıyor:
Genelkurmay tarafından Başbakan’a verilen brifingde bedelli askerlik konusu özel olarak gündeme gelmemiş. Dolayısıyla bedelli askerlik üzerine yılbaşı ya da seçim gibi bir süre konmamış.
Buna karşın askerlik süresi üzerinde ince ayrıntılarıyla durulmuş. Türkiye’deki nüfus artış hızı, üniversite mezunu sayısı, yurtdışında çalışan ve askerlik çağına gelmiş Türk vatandaşları, terörle mücadelenin durumu, Türkiye’nin stratejik tehdit algılaması gibi unsurlar –NATO yükümlülükleri dahil- göz önüne alınarak, değişik askerlik süreleri söz konusu olduğunda, 5, 10, 15 ve 20 yıllık dönemlerde görünümün ne olabileceği, Başbakan ve bakanlarına anlatılmış.
Bütün bu tablo içinde dikkatlerden kaçmaması gereken önemli bir ayrıntı var.
Daha önceki alışkanlıklara rağmen, bu defa Genelkurmay bir açıklama yapmadı. Daha önce ihtiyaç konusundaki açıklamayı Gönül yapmıştı. Bu defa Başbakan yaptı. Genelkurmay ise sorulduğunda Başbakan’ın söylediğine paralel bir yanıt veriyor.
Toplantıda bedelli konusunun özel bir gündem yapılmadığı bilgisi var, ama bu kararın da neticede hükümetin olduğu vurgulanıyor. Askerler çok seçenekli senaryoları Başbakan’a sunmuş ama bunlardan hangisine ya da bunlardan yola çıkan melez bir senaryoya göre de askerlik süresi yeniden düzenlenebilir. Karar Başbakan ve hükümetinin. Bu tartışma siyaset-asker ilişkilerinin normalleşmesi bakımından da yeni bir örnek ortaya çıkartabilir.



Bu yazı 1,250 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 22 Mart 2012 İki önemli mesele
    • 15 Mart 2012 Türkiye'nin yeni deniz stratejisi üzerine
    • 23 Aralık 2010 Şahin'den çağrı: Siyasi partiler yasası değişmeli
    • 11 Aralık 2010 Üniversitelerde ikinci 68 mi?
    • 5 Aralık 2010 Ankara'dan Tel Aviv'e: Özür insani-siyasi diye ayrılamaz
    • 21 Kasım 2010 'Diyarbakır'da 3. bir yol açabiliriz'
    • 19 Kasım 2010 'Füze kalkanında mutabakata yakınız'
    • 15 Kasım 2010 2010 model Ecevit çıkışı
    • 7 Kasım 2010 Hem AK Parti hem de CHP'de merkeze açılım
    • 23 Ekim 2010 Bedelli görüşülmedi ama söz siyasetin
    • 18 Ekim 2010 Gül ve Demirel'le dinleme üzerine
    • 3 Ekim 2010 Siyaset sahnesinde bu kez çok güzel hareketler var
    • 30 Eylül 2010 ABD, Irak sınırında güvenlik şeridine destek verdi
    • 26 Eylül 2010 Bilim dünyasına biraz daha ilgi
    • 16 Eylül 2010 CHP'nin hatası ve faturası
    • 11 Eylül 2010 Öcalan 'boykot' dedi, tansiyon yükseldi
    • 30 Temmuz 2010 Kılıçdaroğlu: Geçmişteki yanlışları telafi ediyoruz
    • 25 Temmuz 2010 Orduda değişim
    • 22 Temmuz 2010 Başbakan hesaplaşacaksa madde 35 ve YÖK'ü kaldırsın
    • 20 Temmuz 2010 AB elçisi: Yeni bir İran istemiyoruz

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,105 µs