En Sıcak Konular

Mahir Kaynak


Mahir Kaynak
0 0 0000

Muhalefete öneriler



Bir ülkenin güçlü ve demokratik olması için muhalefet iktidar kadar önemlidir. Ancak ülkemizdeki muhalefet, kendine özgü bir dünya görüşü ve starteji geliştirmeden, yapılan herşeye karşı olduğunu söylüyor.
Mesela MHP, geçmişte doğru olsa bile, bugün bir soyun üstünlüğünü çağrıştıran dünya görüşünü değiştirmeli ve insan odaklı bir politikayı savunmalıdır. Ayrıca devleti savunan taraf olmalı ama devleti savunmanın devletçilik olmadığını da anlatmalıdır. Bugün en demokrat dediğimiz ülkeler en güçlü devlet yapılarına sahip olanlardır. Mesela İngiltere ve ABD hem demokrat hem de en güçlü devlet yapılarına sahiptir.

Güçlü devlet olmak otoriter olmayı gerektirmez. Saddam’ın Irak’ı demokrat değil otoriterdi ama ordusu tek kurşun atmadan ABD’ne teslim oldu. Çünkü ABD savaştan önce, istihbarat metotlarıyla, orduyu teslim almıştı.

Güçlü devlet ekonomik faaliyete katılmaz ama ekonomide olan herşeyi bilir. Oysa devletçi olduğumuz dönem de dahil bugün bile ekonomide neyin olup bittiğini bilmiyoruz. Mesela yurttaşlarımızın yabancı ülkelerde yüz milyarlarca doları olduğu, dışarıdan aldığımız borçların çoğunun aslında bu paraların teminat gösterilerek alınan krediler olduğu biliniyor ama bu paranın yurt dışına nasıl çıkarıldığı bilinmiyor. Türkiye’deki dış ticaret rakamları içine gizlenen sermaye hareketleri devletin hem kontrolü hem de bilgisi dışında. Oysa İngiltere ve ABD’de devlet her kuruşun heabını bilmekle yetinmez dış politikasının bir aracı saydığı için sermaye hareketlerini kontrol eder.

Buradan çıkaracağımız sonuç bir muhalefet hareketinin laf ebeliğinden öteye gitmeyen sözlerden vazgeçip stratejik önerilerini gündeme taşıması gerektiğidir.

Şöyle bir söylem halkta karşılığını bulur.” Devleti zayıflatan her davranışa karşıyız ve iktidara gelirsek çok güçlü bir devlet yapısı kurmayı vaat ediyoruz. Çünkü sizin özgür olmanızı, hatta hayatta kalmanızı, devlet sağlar. Onu kaybettiğiniz an, bugün Irak’ta olduğu gibi, hayatta kalmanız bile tesadüfe bağlıdır,yaşayanlar köleliği tadacaklardır.

Kürt sorununun çözümünde “Bin yıldır beraberiz, kız aldık kız verdik” ten ileri bir şeyler söylemek gerekir. Mesela Türkiye’nin etnik temele dayalı olarak tanımlanan bir devlet olmasına karşı olunduğu ve insanın iradesi dışında doğuştan sahip olduğu soy ve inanç gibi niteliklerin ne üstünlük ne de aşağılanmak için kullanılamayacağı, herkesin kişisel olarak değer verdiklerini savunma ve yaşatma hakkı olduğunu, bunun bir yabancı gücün müdahale aracı olarak kullanılmadığı sürece, bırakın müdahale etmeyi, devlet tarafından korunacağı söylenmelidir.

Diğer ülkelerle ilişkilerde “Biz ülkemizin çıkarını koruruz. Yapacaklarımızın tek kriteri bizim yararımıza olmasıdır” derseniz yalnız kalırsınız. Basit çıkar hesaplarının yerine insanlığın hizmetinde ve herkesin müreffeh ve güven içinde olması için uğraşacağını söylemek ve bunda samimi olmak gerekir. Kendi çıkarlarına odaklanmak milliyetçilik değil zaaf alametidir. Uzayda yalnız başına olmadığımız, dünyada başkalarıyla yaşadığımız hesaba katılmalı ve bir siperde kendini savunan ama etrafı düşmanla çevrili bir askere benzememek gerekir. 

star




Bu yazı 1,317 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 5 Ağustos 2012 Yeni değil
    • 1 Temmuz 2012 Dünden bugüne
    • 13 Mayıs 2012 Yönlendirme
    • 14 Nisan 2012 28 Şubat
    • 8 Nisan 2012 Dış güçlerin rolü
    • 25 Mart 2012 Kürt sorunu
    • 11 Mart 2012 İstihbarat operasyonu
    • 4 Mart 2012 Zayıf yanımız
    • 19 Şubat 2012 Ekonomik kriz
    • 12 Şubat 2012 Suriye’de neler oluyor?
    • 29 Ocak 2012 Görüntü ve gerçek
    • 1 Ocak 2012 Siyaset ne işe yarar?
    • 25 Aralık 2011 Kim seçilecek?
    • 23 Ekim 2011 Ekonominin geleceği
    • 16 Ekim 2011 Ülkenin gücü
    • 17 Temmuz 2011 Karşı tarafın rolü
    • 10 Temmuz 2011 Yeni Osmanlıcılık
    • 25 Haziran 2011 Bakış açısı
    • 19 Haziran 2011 Değişen muhalefet
    • 11 Haziran 2011 Darbeyle hesaplaşmak

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,542 µs