En Sıcak Konular

Ekrem Dumanlı


Ekrem Dumanlı
0 0 0000

HSYK zorla 'evet' dedirtecek



Birkaç senedir hep aynı manzaraya şahit oluyoruz. Yargı mensuplarının tayin ve terfilerinin yapıldığı dönemde HSYK, 'korsan kararname' hazırlıyor.

Bu sene de böyle oldu. Türkiye'nin en hassas davalarında görev yapan hâkim ve savcıların görevden el çektirilmesini istiyor HSYK üyeleri. Bazı davalara da yeni hâkimler ve savcılar göndermeyi planlıyorlar.

Dün Adalet Bakanlığı yazılı bir açıklama yaparak bu seneki yaz kararnamesi taslaklarının karara bağlanmayan bölümlerinin geri çekildiğini bildirdi. Bakanlığın ifşa ettiği bilgiye göre bazı HSYK üyeleri, 84 kişinin isimlerini kararnameye eklenmek üzere, 140 kişinin isimlerini ise durumları değerlendirilerek gerekirse kararnameye eklemek üzere teklif ediyor.

Adalet Bakanlığı'nın açıklaması daha önce dedikodusu yapılan, ancak yalanlanan senaryoların doğru olduğunu gözler önüne seriyor. Şimdi gayet net anlaşılıyor ki HSYK yine 'korsan liste' ile katılmış son toplantıya. Bakanlık da bu korkunç tehlikeye şu cümlelerle dikkat çekiyor: "Bu önerilerin görülmekte olan davalar ile yürüyen soruşturmalara doğrudan müdahale etme sonucunu doğuracağı açıktır." Bakanlık, meselenin bam teline dokunmuş. Aynen öyle; HSYK'nın şaibeli atamaları, yürüyen soruşturmalara 'doğrudan müdahale' sonucunu doğuracaktır.

HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek, böyle bir müdahalenin söz konusu olmadığını söylemiş; ancak, maalesef, Sayın Özbek inandırıcılığını kaybetmiş durumda. Siyasî demeçler verip 'timsah gözyaşları'ndan bahseden Kadir Bey toplumun karşısına çıkacaksa niçin şaibeli bir kuruma dönüştüklerini anlatmalı. Sert açıklamalar yaparak ve siyasî tavırlar alarak HSYK temsil edilmez.

Onca hadiseden anlaşılıyor ki bazı HSYK üyeleri Ergenekon davasından da, Balyoz davasından da, faili meçhuller davasından da, Erzurum'daki davadan da hoşnut değil. Bu soruşturmaların üstünü kapatmak için inanılması güç bir telaşın içindeler adeta. Her kararname döneminde Ergenekon savcı ve hâkimlerini görevden alma teşebbüsünde bulunmanın bir anlamı olsa gerek. Davaların seyrini değiştirebilmek için o mahkemelere yeni hâkimler atıyor. O hâkimlerin neler yaptığı artık herkesin malumu. Nöbetçi olduğu bir günde önemli bir davanın bütün sanıklarını salıvermek için adamın ya bir misyonu olmalı; ya da bütün meslektaşlarını zan altında bırakacak dâhiyane(!) bir hukuk mantığı bulunmalı.

Unutmamak lazım ki kamuoyu büyük bir hassasiyet içinde bazı davaları yakından takip ediyor. Derin yapıların ülkeyi nasıl bir kaosa sürüklediğini artık daha iyi biliyor. Yargı bu örgütlerin üzerine gittikçe, bürokratik engeller ve derin direnişler gözleniyor. En kritik davaların akim bırakılması için yargı üzerindeki vesayet sistemi harekete geçiriliyor. Başta Susurluk olmak üzere pek çok dava bu şekilde örtbas edildi. Şimdi mızrak çuvala sığmıyor; demokratikleşen, demokratikleştikçe şeffaflaşan Türkiye, illegal yollardan egemenlik elde eden ve onu sürdürmek için her yolu mubah gören derin çetelerden hesap soruyor. Sormalıdır da!

HSYK telaş içinde. Referandum sonrası oluşacak çok katılımlı yapı, şu anki ekibin eskisi kadar dar alanda kısa paslaşmalar yapmasına izin vermiyor. "Referanduma kadar ne koparırsam kâr" anlayışı içinde hırçın ve siyasî bir yol izliyorlar. Görüntü bu! Hâkim ve savcıların tayin ve terfisi ile ilgili teknik bir birim olması beklenen HSYK, üzülerek söylemek zorundayız ki, siyasî ve derin bir kimlik kazanmış durumda. Hiçbir sebep olmasa bile HSYK'nın yapısının değişmesi bile referandumda 'Evet' demeyi şart kılıyor. HSYK üyeleriyle ruhî bağları kuvvetli olan bazı partilerin 'Hayır' propagandası yapması ve milletin bahşetmediği egemenliği bu tip kurumlar üzerinden devam ettirmek istemesi anlaşılabilir; peki vicdan sahibi hangi fert hukukun üstünlüğünü ayaklar altına alan ve derin operasyonların üssü haline gelmiş birimlerin aynen devam etmesini arzu edebilir! HSYK'nın örtbas inadı halkın büyük bir kısmında öfkeye dönüşüyor ve referandumda 'Evet' demeyi şart hâle getiriyor; tabii partizanlık insanların gözünü kör etmediyse...

zaman



Bu yazı 1,128 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 24 Eylül 2012 Ne gereği vardı?
    • 11 Haziran 2012 Cuntalarla nasıl mücadele edilecek?
    • 30 Nisan 2012 Şiddet!
    • 16 Nisan 2012 '28 Şubat'çılardan panik atak hamleleri
    • 10 Nisan 2012 Çin'den bakınca Türkiye'nin gücü
    • 9 Nisan 2012 Darbede tanıdığım dört subay
    • 2 Nisan 2012 Suriye İran... İşte çetin imtihan!
    • 26 Mart 2012 Terlik
    • 13 Şubat 2012 Aman dikkat!
    • 6 Şubat 2012 Bu yüzden mi susuyorsunuz?
    • 23 Ocak 2012 Hem Hrantçı hem Ergenekoncu olunabilir mi?
    • 16 Ocak 2012 Kaç kafatası bir manşet eder?
    • 9 Ocak 2012 Hesap vermek
    • 26 Aralık 2011 Çanlar Avrupa için çalarken
    • 19 Aralık 2011 Militan
    • 12 Aralık 2011 Maazallah!
    • 5 Aralık 2011 Global Ergenekon
    • 28 Kasım 2011 Dersim'den alnımızın akıyla çıkmak
    • 23 Kasım 2011 İngiltere'yi yeniden keşfetmek
    • 21 Kasım 2011 Dersim'in şifreleri

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,831 µs