En Sıcak Konular

Ferai Tınç


Ferai Tınç
0 0 0000

Ortadoğu’da gerilim yüksek



SURİYE ordu gazetesi dün sabah Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, bütün gün uluslararası kulislerde tartışma yaratan açıklamasına yer verdi.


Suriye Ordusu’nun kuruluşunun 65. yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada Esad, “Bölgede gerçek barış umudu sönerken çatışma ve savaş riski artıyor” dedi. Bir süre önce aynı uyarı İran Devlet Başkanı Ahmedinejad’dan da gelmişti. Lübnan Başbakanı Refik Hariri’ye karşı 2005 yılında girişilen suikastı araştıran uluslararası mahkemenin yakında kararını açıklayacağının duyulmasıyla Ortadoğu yeni bir gerilim ile karşı karşıya.
Kararda Hizbullah örgütünün bazı üyelerinin suçlanacağı haberlerinin ortaya çıkması Lübnan’da ipleri gerdi. Aslında bu söylenti ilk kez 2009 ayının Mayıs’ında Der Spiegel Dergisi’ndeki bir haberle duyulmuştu. Ama son günlerde, mahkeme kaynaklarının resmi açıklamadan kaçınmasına rağmen giderek gerçeklik kazanıyor.

LÜBNAN Hükümeti’nin ortağı olan Hizbullah’ın Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, 15, 22 ve 25 Temmuz günlerinde üst üste yaptığı açıklamalarda Lübnan Başbakanı Saad Hariri’yi mahkemeyi durdurmaya çağırdı, aksi halde Beyrut’ta 2008 yılında yaşanan kanlı saldırıları tekrar edecekleri tehdidinde bulundu. “Bizim mahkemeye gönderilecek değil bir, yarım üyemiz bile yok” diyen Nasrallah mahkemeyi siyasileşmekle ve İsrail’in dümen suyunda gitmekle suçluyor. Mahkeme ise bu tehditlere hemen yanıt verdi. İddianame hazır olur olmaz yayınlanacaktı ve Lübnan Hükümeti’de, gerekeni yapmakla sorumluydu.
Gerilimin tırmanması üzerine 30 Temmuz günü Suudi Arabistan Kralı, Katar Prensi ve Suriye Devlet Başkanı apar topar Lübnan’a gittiler. Suriye’nin çekilmesinden sonra ilk kez Lübnan’ı ziyaret eden Esad’ın , buradaki zirve sırasında “Özel Mahkeme’nin görevine son verilmesini” istediği, “soruşturma sürecinin Lübnan’ın istikrarı üzerinde ağır bir yük haline geldiğini” söylediği haberi yine Suriye gazetelerinde yer aldı. Ayrıca Esad’ın, Suriye’nin Hizbullah’ın yanında yer alacağını da açıkladığı kimliğini belirtmeyen kaynaklara dayandırılan haberlerle 31 Temmuz’da dünyaya duyuruldu.
 
GERİLİM tırmanırken Türkiye de devrede. Şam Yönetimi gibi Ankara da özel mahkemenin kararını ertelemesini, bu dönemde açıklamaktan kaçınmasını istiyor. Suudi Arabistan, Katar gibi İran’ın bölgedeki etkisinden rahatsız olan ülkeler bu talebe açık bir destek vermiş değiller. Lübnan’daki gerilimin, İsrail ile Filistin arasındaki doğrudan görüşmelerin gündeme geldiği günlere tesadüf etmesi de ilginç. Washington’un İsrail ile doğrudan görüşmelere başlaması için Filistin Lideri’ne çağrısından sonra Arap Birliği de geçen hafta bu çağrıyı destekleyen bir açıklama yaptı. Bu gelişme karşısında Hamas, cumartesi günü İsrail’e iki roketli saldırı gerçekleştirerek tavrını koydu. İsrail’in cevabı da gecikmedi.  
Ortadoğu’daki süreçler her zaman olduğu gibi bugün de birbirinden bağımsız değil. Barış görüşmelerinin gündeme geldiği bir süreçte, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın savaş kehanetlerini ciddiye almak gerekiyor.

hurriyet



Bu yazı 1,187 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 15 Kasım 2010 Talabani'nin resti
    • 2 Ağustos 2010 Ortadoğu’da gerilim yüksek
    • 21 Mayıs 2010 Acem oyunu
    • 14 Eylül 2009 12 Eylül ne zamana kadar?
    • 7 Ağustos 2009 Mahmur Kampı neden önemli
    • 10 Mayıs 2009 Anneler en çok barış istiyor
    • 2 Ocak 2009 Geçen yılın iki olayını birinci seçtim
    • 13 Ekim 2008 İlerleme raporunun pazarlama stratejisi belli oldu
    • 11 Ağustos 2008 Gürcü lideri kim itti?
    • 10 Ağustos 2008 Kafkasya’da süper güç rekabeti
    • 4 Ağustos 2008 Kerkük krizi tırmanıyor
    • 26 Mayıs 2008 Fransa’nın eski başbakanı, Sarkozy’ye aldırmayın diyor
    • 25 Nisan 2008 Ortadoğu barışı ve Golan
    • 7 Nisan 2008 Zirvelerin ardından
    • 17 Mart 2008 Dış politikada baskı dönemi başlarken
    • 14 Mart 2008 Açlığın yeni yüzü ve füze kalkanı
    • 25 Şubat 2008 Kıbrıs’ta nerede kalmıştık?
    • 18 Şubat 2008 Kontrollü bağımsızlık
    • 25 Ocak 2008 Ege’de yeni sayfanın manşeti ’cesaret’
    • 21 Ocak 2008 Soğuk savaş üslubu geri dönerken

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,926 µs