En Sıcak Konular

Bülent Korucu


Bülent Korucu
0 0 0000

Anayasa Mahkemesi kendiyle çelişir mi?



Anayasa Mahkemesi referandum yolundaki değişikliklerle ilgili kararını vermek üzere çalışmalara başlıyor.

Raportör Ali Rıza Çoban, iptal talepli başvurunun şekil şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle reddini öneren raporunu mahkemeye sundu. Mahkeme öncelikle başvuru dilekçesini şekil şartları açısından kritiğe tabi tutuyor. Başkan Haşim Kılıç'ın kafa karıştıran açıklaması da aslında bunu anlatıyordu. Kılıç'ın hafta içindeki açıklaması yanlış anlaşıldı. Daha doğrusu bu tür kavramsal karışıklığa açık konuların ayaküstü konuşulmasının kaçınılmaz kazası yaşandı. Raportör, iptal talebinin, mahkemenin yetkisi dâhilindeki 'şekil denetimi'ni dikkate almadığı görüşünde ve dilekçenin 'esasına' girilmeden başvurunun reddini istiyor. Anayasa'nın 148. maddesi AYM'nin bu konudaki yetkisini açık biçimde tanımlıyor. Birinci fıkradaki "Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler." ifadesini yeterli görmeyerek ikinci fıkrada bunun sınırlarını da net olarak çiziyor: "Şekil denetimi Anayasa değişikliklerinde, teklif ve oylama çoğunluğuna ve ivedilikle görüşülemeyeceği şartına uyulup uyulmadığı hususları ile sınırlıdır."

Yüksek Mahkeme de 2007 yılında, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve seçim süresinin 4 yıl olarak belirlenmesiyle ilgili anayasa değişikliğini görüşürken bunu açıkça dile getirdi. O gün iptal ve yürürlüğü durdurma talebini reddederken gerekçeye şunlar yazıldı: "Anayasa Mahkemesi'nin görev ve yetkilerini belirleyen Anayasa'nın 148. maddesinde, anayasa değişikliklerine ilişkin yasaların esas yönünden denetimine yer verilmediği gibi, bunların biçim yönünden denetimleri de, teklif ve oylama çoğunluğuna ve ivedilikle görüşülemeyeceği şartına uyulup uyulmadığı hususları ile sınırlı tutulmuştur." Ret kararının Osman Paksüt'ün muhalefeti ile bire karşı 10 oyla alındığını da kayıtlara geçirmeliyiz. O kararda dikkat çeken diğer husus, mahkemenin yürürlükten önce de kendini denetim yapmaya yetkili görmesi. Yani kanunlaşma ile yürürlüğü ayrıştırıyor ve denetim için Resmi Gazete'de yayımlamayı yeterli buluyor. Eleştiriye açık ama mahkemenin içtihadı bu yönde.

AYM'nin kendiyle çelişir duruma sokacak konular bununla sınırlı değil. Mahkemeyle ilgili düzenlemeler büyük oranda önceki dönem bizzat hazırladıkları teklifle örtüşüyor. Yani AYM'nin kurumsal görüşü olarak sunulan paketle büyük oranda paralel bir düzenleme yapıldı. Daha önce evet dediği ve kurumsal olarak arkasında durduğu değişikliği iptal etmesi AYM'nin itibar kaybına yol açacaktır.

Ayrıca Anayasa'nın ikinci maddesinde değiştirilemez olarak sıralanan ilkelerden 'hukuk devleti'ne aykırılıktan açılan davanın ayakları yere basmıyor. Kuvvetler ayırımı ilkesine halel getirildiği iddiasının içi boş. AK Parti, konunun buralara geleceğinden hareketle yapması gerekenden çok daha az düzenlemeye gitti. Parlamento'ya verilmesi şart olan yetkiler ya verilmedi veya en azıyla yetinildi. Anayasa Mahkemesi'ne Meclis sadece üç üye seçebilecek. Bunlar da 'Sayıştay ve baro başkanlarının göstereceği adaylar içerisinden' kaydı altında. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na ise seçme hakkı yok. HSYK'da Yargıtay ve Danıştay'ın yetkisi sayı olarak aynı kalırken, bir adım daha ileri gidildi. Eskiden cumhurbaşkanı üzerinden yapılan seçim, şimdi doğrudan hale geldi. Yargı camiasının yüzde 95'ini oluşturan birinci kademe hâkim ve savcılarına seçme ve seçilme hakkı verilmesini 'kuşatma' diye görenlere diyecek söz bulamıyoruz.

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin iki sözünü hatırlatmakta yarar var. Birincisi Anayasa Mahkemesi'nin CHP'nin arka bahçesi gibi algılanmasının sebep olduğu mahzurlar. İkincisi ise muhtemel iptal kararının AK Parti'ye seçim sandığında getireceği ekstra puanlar. AYM bütün bunları dikkate alarak karar verecek. Bence zor bir karar değil.

zaman



Bu yazı 962 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 28 Eylül 2012 Emri verenle alan bir olur mu?
    • 11 Eylül 2012 Siyasette sonuçsuz arayışlar
    • 4 Eylül 2012 PKK'yı kim cesaretlendiriyor?
    • 3 Ağustos 2012 Özkök Paşa'nın tarihî tanıklığı
    • 31 Temmuz 2012 Kılıçdaroğlu, koltuğunu sağlamlaştırdı
    • 27 Temmuz 2012 Anketler ne diyor?
    • 6 Temmuz 2012 Ahmet Şık, Ahmet Şık'ı yalanlıyor
    • 26 Haziran 2012 Karayılan söyledikleri mi kaçırdıkları mı?
    • 15 Haziran 2012 Özal'ın ölümü aydınlanacak mı?
    • 22 Mayıs 2012 Anayasanın dili
    • 11 Mayıs 2012 Başkanlık Türkiye'de uygulanabilir mi?
    • 8 Mayıs 2012 CHP'de yerel seçim mücadelesi
    • 4 Mayıs 2012 AİHM, mahkemeyi ibra etti
    • 17 Nisan 2012 Balyoz'da acı fren!
    • 27 Mart 2012 Balyoz'a ABD'den destek gelmiş!
    • 16 Şubat 2012 MİT tartışmasındaki toz bulutu
    • 8 Şubat 2012 Dindarların talebi özgürlük
    • 3 Şubat 2012 CHP'liler dama oynuyor
    • 31 Ocak 2012 CHP'de anomali doğumun yan etkileri
    • 20 Ocak 2012 Mahkeme aslında 'örgüt var' diyor

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,336 µs