En Sıcak Konular

Bülent Korucu


Bülent Korucu
0 0 0000

CHP'nin zor seçimi: Baykal mı Sav mı?



Anamuhalefet partisi, hafta sonu tarihî kurultaya hazırlanıyor. Tüzük toplantısı beklenirken artık CHP'de lider değişimi ihtimalinden söz ediyoruz.
Şu anda tek aday olarak Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu görünüyor. Değişmez lider sanılan Deniz Baykal ise henüz kesin kararını açıklamadı. Omuzlarda ve yalvar yakar partinin başına tekrar getirilmeyi beklerken, 'Gandi'nin karşısına çıkıp çıkamayacağı konuşuluyor. Şurası kesin, Baykal kaybedeceğini anlarsa kurultaya katılmaz; böylece partiye müdahale edecek sermayesi kalır. Yenildiğinin tescillenmesini istemez, Nasrettin Hoca gibi 'ben zaten inecektim' demeyi sürdürür.

22-23 Mayıs Kurultay'ı bitiş değil başlangıç olacak. Baykal, yıllarca SHP'de yaptığı üzere CHP'de hizip liderine dönüşüyor. CHP'yi kurultaydan sonra zor günler; delegeleri ise zor bir seçim bekliyor. Ancak önlerindeki seçenek 'Baykal mı Kılıçdaroğlu mu?' şeklinde olmayacak. 'Partiyi Genel Sekreter Önder Sav yönetmeye devam etsin mi?' sorusunun cevabı aranacak. CHP'yi Baykal'ın yönettiği, herkesi elleriyle seçtiği tezi doğru çıkmadı. Konformist Baykal'ın her şeyi yed-i emin sandığı Sav'a havale ettiği gerçeği ile karşı karşıyayız. Grup başkan vekilleri ve il başkanlarını atayan asıl irade Önder Sav'dı. Baykal'ın karşısına çıkmaya cesaret edemeyen parti içi muhalefet Sav'ın kellesini istiyordu. Peygamber Efendimiz'e (sas) hakaret ettiğinde bile onu korumayı sürdürmüştü, Deniz Bey. Kaderin garip tecellisine bakın ki, muhalefete Baykal'ın kellesini 40 yıllık yoldaşı Sav sunuyor. Karşılığında istediği ise çok basit: Partiyi yönetmeye devam etmek. Genel sekreterini yıllarca kollayan Baykal, yumuşak bir geçişle, yönetim yapısını değiştirerek Sav'ı geri plana çekmeyi düşünüyordu. Hayata geçecek tüzük değişikliği genel sekreterlik makamının ilgasını öngörüyordu. Vitrine yeni isimler taşınacak, yetkiler paylaşılacaktı. Yeni yapının rafa kaldırılacağı haberleri, Sav düzeninin devamı anlamına geliyor.

Kılıçdaroğlu ve arkasındaki gerçek güç Gürsel Tekin'in önünde büyük bir problem var. Kurultay sonuna kadar Sav'ın vesayetini kabul etmek zorundalar. Seçilmek için başka şansları yok. Kazandıklarında çetin iç mücadele başlayacak. Önder Bey'i başlarından savmak kolay olmayacak. İçerideki çekişme dışa karşı güçlerini zayıflatacak. Yaşanması kuvvetle muhtemel kopmalar Mustafa Sarıgül'ün partisinin cazibesini artıracak. Tasfiyeler kaçınılmaz hâle gelecek. Baykal'ın intikam teşebbüsleri de eklenince seyreyleyin gümbürtüyü. Tekin-Kılıçdaroğlu ikilisi barutlarını yanlış zamanda kullanmış durumuna düşebilirler.

Baykal ve taraftarlarının iki şansı var. Birincisi Merkez Yönetim Kurulu'ndaki güçlerini kullanarak kurultay divanını ele geçirmek. Muhalefetten çekinen Baykal ve Sav, Divan'ı ekstra yetkilerle donatmışlardı. Aday gösterecek delegelerin divanın önünde imza atmaları biçimindeki psikolojik baskılar, mesela. İlk ve esaslı çarpışma Divan'da yaşanacak. Sav ekibi orayı tutarsa Baykal mücadeleyi zamana yaymak üzere kurultaya gelmeme 'kararı'nı bozmaz. İkinci şansları ise Doğan Medyası'nın süreçte oynadığı rol. Doğan Grubu seçim kaybetmeleriyle maruf. Giriştikleri bütün parti dizayn çabalarında hüsrana uğradılar. En yakın örnek AK Parti'yi bölme girişimleriydi. Abdüllatif Şener'in Türkiye Partisi henüz varlık gösteremedi. Ama bugünkü örneğe benzeyen, 2002'de DSP'de yaptıkları operasyondu. İsmail Cem liderliğinde partiden kopan Yeni Türkiye Partisi ilk seçimde yüzde 1,1'lik oy oranıyla tarihe karıştı. Şener'in partisiyle sadece isimleri değil süreçleri de benzeşiyor. Kaset skandalını kamuoyuna mal eden, Baykal'a istifa temposu tutan ve adaylık konusunda cesaretlendiren Doğan Medyası, Kılıçdaroğlu'nun handikabı. Baykal, bunu bir operasyon olarak anlatabilirse sonuca tesir edebilir.

Hamle sırası kurt politikacı Baykal'da. Rakibi Kılıçdaroğlu olsaydı işi kolaydı. Bütün hamlelerini kestirebilen yoldaşı Sav'ın bilmediği taktiği var mı, göreceğiz. Baykal-Sav-Tekin üçgeninde CHP'yi zor günler bekliyor.

zaman



Bu yazı 1,119 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 28 Eylül 2012 Emri verenle alan bir olur mu?
    • 11 Eylül 2012 Siyasette sonuçsuz arayışlar
    • 4 Eylül 2012 PKK'yı kim cesaretlendiriyor?
    • 3 Ağustos 2012 Özkök Paşa'nın tarihî tanıklığı
    • 31 Temmuz 2012 Kılıçdaroğlu, koltuğunu sağlamlaştırdı
    • 27 Temmuz 2012 Anketler ne diyor?
    • 6 Temmuz 2012 Ahmet Şık, Ahmet Şık'ı yalanlıyor
    • 26 Haziran 2012 Karayılan söyledikleri mi kaçırdıkları mı?
    • 15 Haziran 2012 Özal'ın ölümü aydınlanacak mı?
    • 22 Mayıs 2012 Anayasanın dili
    • 11 Mayıs 2012 Başkanlık Türkiye'de uygulanabilir mi?
    • 8 Mayıs 2012 CHP'de yerel seçim mücadelesi
    • 4 Mayıs 2012 AİHM, mahkemeyi ibra etti
    • 17 Nisan 2012 Balyoz'da acı fren!
    • 27 Mart 2012 Balyoz'a ABD'den destek gelmiş!
    • 16 Şubat 2012 MİT tartışmasındaki toz bulutu
    • 8 Şubat 2012 Dindarların talebi özgürlük
    • 3 Şubat 2012 CHP'liler dama oynuyor
    • 31 Ocak 2012 CHP'de anomali doğumun yan etkileri
    • 20 Ocak 2012 Mahkeme aslında 'örgüt var' diyor

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,156 µs