En Sıcak Konular

Taha Akyol


Taha Akyol
0 0 0000

‘Sivil darbe’



ANAYASA değişikliği paketi bugün netleşiyor. En çok tartışma yaratan konular belli: HSYK’nın yapısının değiştirilmesi ve Anayasa Mahkemesi’ne TBMM’nin üye seçmesi...
Diğer bir konu da halkoyuna sunmanın nasıl yapılması gerektiği... ‘Tek paket’ mi, madde madde mi?... CHP lideri Baykal’ın da benzer bir çağrısı var: Cumhurbaşkanı Gül, 367’den fazla oyla, yani CHP’nin desteğiyle geçecek değişiklikleri ayırmalı, diğerlerini, yani sadece AKP’nin oyları ile geçen maddeleri halkoyuna sunmalı...
Belli ki, CHP ve muhalefet halk oylamasını bir ‘AK Parti referandumu’na dönüştürmek istiyor. Öyle yapılabilirse iktidar zararlı çıkar tabii.
Fakat iktidar da aksini hesaplıyor: Değişecek maddeler topluca halkoyuna sunulduğunda, birkaç maddeyi beğenenlerin bile “evet” deme ihtimali artar, bu da iktidara yarar. Örnek 2007 referandumu.

Anayasal yargı
Dünkü Cumhuriyet, “sivil darbe yasası olur” manşetini atmıştı. Çünkü değişiklik AKP’nin yargıyı ele geçirmesi demek olacaktı.
Anayasa Mahkemesi’nin eski Genel Sekreteri Bülent Serim ve eski Başkan Vekili Güven Dinçer’e göre, TBMM’nin Anayasa Mahkemesi’ne üye seçmesi mahkemeyi siyasallaştırır, hatta “Zahit Akmanlı RTÜK haline getirir”di!
Yüce Mahkeme’de görev yapmış kişilerin bari mahkeme belgelerini okumuş olması gerekmez mi? Anayasa Mahkemesi’nin kendisi, üye sayısının 17’ye çıkarılmasını, bunun 4’ünü çeşitli kurulların göstereceği adaylar arasından TBMM’nin seçmesini istemiştir!
Bu konuda eski Başkan Sayın Mustafa Bumin’in 2003 konuşmasını mutlaka okumak gerekir; buna neden ihtiyaç duyulduğunu anlatıyor orada.
Dahası, Türkiye Barolar Birliği’nin hazırlattığı taslaklarda da Anayasa Mahkemesi’ne TBMM’nin böyle sınırlı sayıda üye seçmesi öngörülmüştü!
Çünkü Anayasa Mahkemesi “adli mahkeme” niteliğinde değildir, anayasallık denetimi yapan bir ‘konsey’dir! Parlamentonun yasalarını iptal eden anayasal yargıda, yasalara temel olan siyasi felsefelerin belli sayıda ‘temsil edilmesi’ zorunludur.
Parlamento’nun üye seçmediği tek anayasal yargı, bizdedir! Uluslararası anayasal yargı toplantılarında tuhaf karşılanan bir durumdur bu.
Halkoylaması sürecinde böyle mesnetsiz itirazlar yüzünden “CHP+yargı” gibi “tarihsel blok” görüntüsü ortaya çıkarsa, AKP’nin bugün hayal bile edemeyeceği oranlarda “evet” çıkar; 2007’de olduğu gibi!

HSYK ve Çankaya
Elbette HSYK bugünkü ‘kapalı kast’ yapısından kurtarılıp “geniş temsil”e dayalı hale getirilmelidir. Benim şiddetli itirazım, HSYK üyelerinin bir bölümünün ortaya sandık konularak tüm hâkim ve savcıların oylarıyla seçilecek olmasınadır. Öyle bir seçimde ideolojik, etnik ve itikadi faktörler yargıyı iç bloklara bölebilir. Onun yerine, bu üyeler liyakat, kıdem ve performans sıralamasına göre bilgisayarla seçilmelidir.
Ben öteden beri rektör seçimini de yanlış buluyorum, mütevelli heyet sistemini savunuyorum.
Ve Sayın Baykal’a bir not: Cumhurbaşkanı Gül’ün, Meclis’teki oy sayılarına göre paketi bölerek halkoylamasına sunma yetkisi yoktur! Anayasa’nın 175. maddesine göre, ‘tek paket’le mi, yoksa yeni bir tarz olarak maddeler halinde mi halkoylamasına sunulacağına Meclis karar verecektir. Gül’ün yapabileceği bir şey yok. Keşke olsaydı.

milliyet



Bu yazı 1,056 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 7 Kasım 2011 KCK ve hukuk
    • 30 Temmuz 2011 Afrika kampanyası
    • 29 Temmuz 2011 Stalinist milliyetçilik!
    • 22 Temmuz 2011 AKP’li bakan İnönü’yü övüyor
    • 20 Temmuz 2011 ‘Makas açılıyor’
    • 18 Temmuz 2011 Totalitarizmi eleştirmek
    • 12 Temmuz 2011 Anayasa da böyle yapılır
    • 7 Temmuz 2011 ‘Usta’ kabine
    • 1 Temmuz 2011 CHP Meclis’e
    • 27 Haziran 2011 Anayasa yapmak
    • 7 Haziran 2011 AKP, CHP, MHP uzlaşır mı?
    • 30 Mayıs 2011 Kürt meselesi nereye?
    • 27 Mayıs 2011 Hukuk ve yargı açısından 27 Mayıs
    • 26 Mayıs 2011 Proje savaşı
    • 19 Mayıs 2011 Ergenekon ve PKK
    • 12 Mayıs 2011 Demirel ve CHP
    • 11 Mayıs 2011 MHP
    • 18 Nisan 2011 2023 Vizyonu
    • 2 Nisan 2011 ‘Bizden yana adalet!’
    • 25 Mart 2011 Türkiye’nin rolü?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,357 µs