En Sıcak Konular

Mümtaz'er Türköne


Mümtaz'er Türköne
0 0 0000

Paslaşma



Başbakan'ın askerî hiyerarşi ile ilişkisini "paslaşıyoruz" kelimesi ile ifade etmesi, yüreklere su serpmiş olmalı.
Demek ki sahada birbiriyle mücadele eden iki takım yok, paslaştıklarına göre aynı saftalar ve ortak bir hedefe doğru gidiyorlar. Bir kâbustan uyanıyoruz. Yeraltından çıkan silah ve bombalar; yakalanan muvazzaf subaylar, cinayet hatta katliam planları, soruşturmalar, devam eden kovuşturmalar bütün bunların hepsi ister istemez topluma korku salmıştı. "Paslaşıyoruz" ifadesinin, öncelikle Türk Silahlı Kuvvetleri üzerindeki ağır yükü kaldırdığını, şüpheleri dağıttığını görmeliyiz. Başbakan'ın uyumlu bir şekilde, hatta "olumlu biçimde" paslaşacak ölçüde teşrik-i mesai yaptığı ordu emin ellerde olmalı. TSK bünyesinden temizlenen çetelerin hedefi doğrudan hükümet olduğuna göre, Başbakan'ın bu kurumu tezkiyesi ordu için güçlü bir referans niteliğinde. Evet ordumuz içinde çeteler var, ama ordumuzu yönetenler, başta Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları hükümetle uyum içinde, yani hukuku ve ülkenin güvenliğini gözeterek bu belayı def etmekle meşguller.

Bu paslaşmanın içinde, TSK'yı sıkıntıya sokan çeteleşmenin yeşerdiği bataklığı kurutma azmi ve kararlılığı da var. Başbakan beklediklerimizi tek tek saydığına göre, bu "olumlu şekilde paslaşma"nın, sorun alanlarında yürüyen bir işbirliği olduğu anlaşılıyor. EMASYA kaldırılıyor. İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesi iptal ediliyor. Millî Güvenlik Siyaset Belgesi gözden geçiriliyor. Bu üçü, askeri siyaset bataklığına çeken "iç tehdit" üretme tezgâhının sacayağı idi. Hani şu bir türlü ortaya çıkmayınca, darbe zemini hazırlamak için darbecilerin kanlı eylemler planlayarak zorla yaratmaya giriştikleri iç düşmanlar.

Başbakan Millî Güvenlik Siyaset Belgesi'nin "tüyler ürpertici bir tablo ortaya koyduğunu" söylüyor. Halkını tehdit unsuru olarak gören ve bunu bir de resmî bir siyaset belgesi olarak formüle eden iradenin kime hizmet edeceğini düşünüyorsunuz. İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesi iptal edilirse, EMASYA Protokolü ortadan kaldırılırsa, Millî Güvenlik Siyaset Belgesi, aklı başında düşman tanımları üzerine inşa edilirse hepimiz rahat bir nefes alabileceğiz.

Demokratik siyasî irade tavrını açıkça ortaya koyunca, kimseye söyleyecek bir şey kalmıyor. Aslında Başbakan'ın taahhütlerini, bugüne kadar olması gerekenlerin olması, sivil iktidarın devlet yönetimine sahip çıkması olarak da anlayabiliriz. Çünkü yanlışlıkların büyük kısmı askerlerin iktidar hırsının, devleti kontrol etme arzularının veya darbeci dünyalarının eseri değildi. Sivil iktidarlar boşluk bıraktıkça asker gelip bu boşluğu doldurdu. İktidar tabiat gibidir, yetkinizi kullanmazsanız çevrenizde mutlaka o yetkiyi kullanacak birileri bulunur.

Millî Güvenlik Siyaset Belgesi hazırlama sorumluluğu doğrudan doğruya Bakanlar Kurulu'na ait. Bugüne kadar askerler hazırlayıp hükümetin önüne koydukları için, bu belge fiilen askerlerin eseri olmuş. EMASYA Protokolü mevcut haliyle çok önemli ama tek başına bir anlam taşımıyor. İller İdaresi Kanunu 11. maddesine 29.8.1996'da eklenen D bendi ile, bu protokolün yerleşeceği kanuni çerçeve oluşturuldu. Ve bu düzenleme Refah-Yol hükümeti esnasında, 28 Şubat'tan önce yapıldı. EMASYA Protokolü'nün iptalinden sonra bu kanunun ilgili maddesinin de değiştirilmesi gerekiyor.

Meclis'in gündemine gelen Sayıştay Kanunu Tasarısı, bu alanda en çok ihtiyaç duyulan düzenlemeyi içeriyor. Kendi aslî görevlerine dönmüş ve hukuka uygun bir şekilde denetlenebilen bir silahlı güçten kimsenin korkusu olamaz. Sivil iktidar ipleri eline alıyor; önce toplumu ferahlatıyor ve sonra ordunun itibarına kefil oluyor. Başbakan'ın "olumlu bir şekilde paslaştıkları" ifadesini her şeyden önce askere güveni yeniden inşa edecek kritik bir açıklama olarak okumak lâzım.

Bu arada Başbakan'ın işaret ettiği "gazcılar"ın bu "olumlu paslaşma"dan rahatsızlık duyanlar olduğu ortaya çıkmadı mı?
 
zaman



Bu yazı 870 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Eylül 2012 Bu sefer çözülecek mi?
    • 16 Eylül 2012 Din eğitiminde devlet tekeli kalkıyor
    • 14 Eylül 2012 Siyaset, artık dine alet edilmiyor!
    • 13 Eylül 2012 CHP, PKK ile müzakere yapabilir mi?
    • 9 Eylül 2012 Merkez Sağ'ın son noktası
    • 7 Eylül 2012 Başbakan sertleşmekte haklı mı?
    • 28 Ağustos 2012 Hükümet haklı çıktı
    • 26 Ağustos 2012 Kawa ve Ergenekon
    • 24 Ağustos 2012 Terör sorunu ayrışıyor
    • 17 Ağustos 2012 Hem şiddet üreten, hem barış isteyen bir örgüt
    • 16 Ağustos 2012 'Paralel devlet'in iflası
    • 12 Ağustos 2012 Kürt, Türk, Alevî ve Sünni olmak
    • 10 Ağustos 2012 Yangını kim söndürecek?
    • 5 Ağustos 2012 Ordulaşan partiler ve partileşen ordular
    • 22 Temmuz 2012 Davutoğlu haklı çıkarsa?
    • 17 Temmuz 2012 'Hücre yenilenmesi'
    • 29 Haziran 2012 ÖYM'leri kaldırması için hükümete yetki verdiniz mi?
    • 24 Haziran 2012 Türkiye savaşa girer mi?
    • 21 Haziran 2012 Teröre teslim olmak
    • 19 Haziran 2012 Çözüme yakın mıyız?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,475 µs