En Sıcak Konular

Ahmet Taşgetiren


Ahmet Taşgetiren
0 0 0000

Türkiye 35. Madde belasından kurtarılmalıdır



Taraf Gazetesi'nin "Balyoz Darbesi" haberi Türkiye'yi yeniden askeri müdahalelerin dehşet verici iklimini değerlendirmeye yöneltti.Gazete beş bin sayfalık darbe planından yaptığı alıntılarla gerçekten Türkiye'nin nasıl korkunç bir badireden döndüğünü de ortaya koymuş oluyor. Paragraf paragraf okuduğumuzda bir askeri camia içerisinde dehşet verici bir planın hazırlanabilmiş, tasarlanabilmiş olmasını hayretle, dehşetle karşılıyorsunuz. Ancak hadiseyi bütün boyutlarıyla yeniden değerlendirmek gerekiyor. Harekâtın başrolünde oynadığı bildirilen dönemin Birinci Ordu Komutanı Çetin Doğan, Balyoz Darbesi haberi üzerine yaptığı açıklamada bu tarz planların TSK bünyesinde yapılabileceğini ifade ediyor. Bu planların TSK'nın Cumhuriyeti koruma, kollama görevi çerçevesi içerisinde yapıldığını belirtiyor.

Bir başka ihtimal olarak acaba böyle bir plan EMASYA çerçevesinde mi düşünülmüş konusu akla gelmektedir. Çünkü EMASYA uygulaması çerçevesinde de jandarmanın mülki amirlere bildirmeden görev alanı dışında da birtakım operasyonlar yapabileceği uygulaması vardı. Ancak Çetin Doğan hadisenin TSK İç Hizmet Kanunu 35. madde çerçevesinde bu tarz planların yapıldığını ifade ediyor. Demek ki TSK yine plana baktığımızda bu tarz değerlendirmeleri TSK'nın re'sen yapma hakkı bulunduğu inancında oldukları belirtiliyor. Bunu bir tür görev olarak mütalaa ediyor. İşte işin vahameti de burada ortaya çıkıyor. Maalesef TSK adına bugüne kadar İç Hizmet Kanunu 35. Madde çerçevesinde askeri müdahaleler yapılmış cumhuriyeti koruma-kollama görevi artık üzerimize düşüyor, durumdan vazife çıkıyoruz diyerek askeri müdahaleler yapılmış. Bu Balyoz Planı'nın da bu müdahalelere benzer hazırlık planı olduğu anlaşılıyor. Zaten bu planların değerlendirildiği ortamda yapılan konuşmalara baktığımızda 12 Eylül müdahalesine atıflarda bulunulduğu gözleniyor. Plan, adeta Türkiye'yi hallaç pamuğu gibi atmayı öngören bir plan. Hükümet değişikliği bunun başında geliyor. Bürokratik yapıyı allak bullak etmek bunun başında geliyor. Medyayı tanzim etmek bunun başında geliyor. Bu çerçevede tutuklanacak gazeteciler listesi hazırlanmış. 36 kişi giriyor bunun içine ve bunun içinde bizim de ismimiz var. Bir de kendilerinden istifade edilecek gazeteciler listesi hazırlanmış. Doğrusu kendi payıma kendilerinden istifade edilecek yandaş gazeteciler listesinde yer almadığıma sevinmiş bulunuyorum.

Sonuç olarak bu tür hukuksuz, antidemokratik, tepeden inme müdahalelerin topluma çok ağır bedel ödettiğini söylememiz gerekiyor. Siyasetçiye bedel ödetiyor, halka bedel ödetiyor, medyanın bir bölümüne bedel ödetiyor... O yüzden tutuklanacaklar listesinde yer almış olmamı yadırgamadım. Ama hâlâ bu tür projelerin hedefi bir ülke olması nedeniyle ülkemiz adına büyük bir talihlisizlik olduğunu ifade etmek istiyorum.

Türkiye askeri müdahalelerden bugüne kadar hiçbir zaman kazanmadı, aksine hep bedel ödedi. TSK da demokrasinin inkıtaya uğratıldığı dönemlerde büyük zarar gördü, bedel ödedi, toplumla ilişkileri yaralandı. TSK'nın bünyesine ne zaman siyaset sokuldu ise hem ordu bedel ödemiştir hem ülke bedel ödemiştir.

Ne yapılmalı? Şunu açıkça ifade etmek isterim. TSK iç hizmet kanunu, TSK içinde bir beladır, Türkiye içinde bir beladır. Hem TSK hem Türkiye bu beladan kurtarılmalıdır. Türkiye bir daha bu tarz dehşet verici projelerin uygulandığı ülke halinde bulunmamalıdır. Türkiye'ye böyle bir bedel ödetilmemelidir.

bugün



Bu yazı 924 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 25 Eylül 2012 Vesayet tortusunu silmek...
    • 20 Eylül 2012 Ana gündem: Terörü yok etmek
    • 12 Eylül 2012 Gültan Kışanak kaçırılsa...
    • 11 Eylül 2012 AK Parti formatının önemi
    • 9 Eylül 2012 Ne kadar çok ''keşke'' diyoruz
    • 7 Eylül 2012 ''Akil adam'' enstrümanı
    • 28 Ağustos 2012 MGK ne yapacak?
    • 26 Ağustos 2012 Düşme, düşersen üzerine çullanırlar
    • 19 Ağustos 2012 Bayram nostaljisi
    • 14 Ağustos 2012 Aygün ve bölgenin çıplak gerçeği
    • 12 Ağustos 2012 115 asker ölseydi...
    • 9 Ağustos 2012 ''Güvenlikçi politika''
    • 7 Ağustos 2012 Şemdinlili bir ananın Karayılan'a mektubu
    • 2 Ağustos 2012 ''Daha büyük harita''
    • 27 Temmuz 2012 Ortak mutluluğu planlamak
    • 26 Temmuz 2012 Ortadoğu'da ne oluyor?
    • 24 Temmuz 2012 Bölgesel Kürt yapılanması
    • 19 Temmuz 2012 Erdoğan'ın kurgusu ne?
    • 18 Temmuz 2012 Kılıçdaroğlu için son raunt
    • 27 Haziran 2012 Türkiye sınanıyor

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,193 µs