En Sıcak Konular

Mümtaz'er Türköne


Mümtaz'er Türköne
0 0 0000

Kozmik Oda'dan ne çıkacak?



Baykal'ın minareye diktiği kılıf, karşımıza neler çıkabileceği hakkında fikir veriyor. Bu kılıf muhtemelen Baykal'ın yaratıcı muhayyilesinin eseri değil; seslendirmesi ricasıyla birilerinden dinlemiş olmalı.
Tevil şöyle: Hain biri Özel Kuvvetler'e telefon açıyor, takip ettikleri köstebeğin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'la görüştüğünü haber veriyor. Aynı hain kişi bu sefer Emniyet'i arıyor; Arınç'a suikast hazırlığı içinde olan askerleri haber veriyor. Böylece köstebek peşindeki askerler, suikast hazırlığı şüphesiyle gözaltına alınıyor. Ve bugün Kozmik Oda'ya odaklanan süreç başlamış oluyor. Bu tevilin hemen göze çarpan iki zaafı var. Birincisi köstebeklerin izini sürme görevi Özel Kuvvetler'e ait değil. İkincisi, Çukurambar gibi hassas bir bölgede, polise haber vermeden iz sürenin başına gelecekleri sokaktaki vatandaş bile bilir. "Kurumlararası çatışma" lafı boşuna mı ediliyor?

İki telefonla Ağır Ceza hâkiminin, Özel Harp Dairesi'nin "Kozmik Oda"sında karargâh kurması mümkün mü? Karşımıza ne çıkacak? Kozmik Oda'dan faili meçhul bir yığın cinayetin dosyası çıkabilir mi?

Çıkacaklar hakkında tahminde bulunmak için, durumu gözden geçirelim:

Şayet, TSK bünyesinde emir-komuta hiyerarşisi içinde işleyen suç örgütleri varsa, bu konuda uzmanlaşmış olan birimin Özel Harp Dairesi olması gerekir. Bu dairenin varlık sebebi gayrı nizami harp planları yapmak ve eğitimini vermek. Bu kadar yaygın bir askerî-sivil örgütlenmenin, Türkiye'de olup biten kaotik eylemlerden bihaber olması, görevlerini yapmadıkları anlamına gelir. Öyleyse TSK içinde illegal örgütlenmeler varsa, savcılar ve yargıçlar hedefi tam 12'den vurmuş durumdalar.

İkincisi, askerî işlerin bürokratik niteliği ile ilgili. Elinde silah bulunduran kurumların sorumluluğu ağırdır. Bu kadar silah ve cephane önce insan hayatına, sonra istismarına dair sorunlar doğurur. Bu sorunları çözmek ancak, her şeyin kayda alındığı, emirlerin yazılı olarak verildiği ayrıntılı bir bürokrasi ile mümkündür. Asker dosya tutar, bu dosyalardaki evrakları titizlikle saklar. Hassas görevler yapanlar bu evraklardan mutlaka bir nüsha da kendilerine saklarlar. Bu yüzden Kozmik Oda'da, şayet bu birim kanunsuz işlerle uğraşmışsa mutlaka belgesi vardır. Bu belge bir harcama makbuzu, bir telefon dinleme kaydı, hatta işlenen bir cinayetten sonra yapılan durum değerlendirmesi bile olabilir.

Üçüncüsü mekânla ilgili. Özel Kuvvetler'in ana karargâhı Gölbaşı'nda. Bu tesisleri, inşaatındaki inanılmaz yolsuzluklardan hatırlayanlar olabilir. Ancak doğru adres Kirazlıdere. Zira burası şehrin tam merkezinde ve eğer bu birim devlet büyüklerine suikast planlıyorsa bu iş lojistik imkânlar açısından şehrin merkezinden yürütülür. Bu yüzden Kozmik Oda'da, suikast iddiaları doğruysa kuvvetle muhtemeldir ki belgesi bulunacaktır.

Vatandaşına tuzak kurmak için yaptığı planları antetli kâğıda ve ıslak imza altına alan bir bürokratik yapının, hangi çap ve markada silahın bu işte görevlendirildiğine kadar detayların yer aldığı suikast planlarını onaya sunması mümkün mü? Bu kadar açık olmasa bile pekâla mümkün. Her şeyden önce bu birim personelinin, Kozmik Oda'ya bir hâkimin girmesine ihtimal vermeyeceklerini düşünmek lâzım.

Bu söylediklerimin hepsi bir varsayım. Ama artık elimizde varsayım olmayan, elle tutulur, gözle görülür bir sonuç var. Hakimin Kozmik Oda'ya girdiği tarih, Türkiye için bir milat hükmündedir. O hakim, hukuk içinde yaşamamızın garantisidir. O hakim o odaya girebildiğine göre artık aklını peynir ekmekle yiyenler de dahil, hiç kimse suikast planları yapamaz, icrasına fırsat arayamaz. Bu iş artık bitmiştir. Geleceğimiz emniyete alınmıştır.

Önümüzde duran, geçmişin hesabını görmek ve bu hesaba göre geleceğimizi hep birlikte sağduyu ve hukuk ortak paydasında yeniden inşa etmekten ibaret. Yargıçlarımız postu yüzmeye kuyruğundan, yani en zor kısmından başladı. Gerisi zaten gelecektir. 
 
zaman



Bu yazı 963 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Eylül 2012 Bu sefer çözülecek mi?
    • 16 Eylül 2012 Din eğitiminde devlet tekeli kalkıyor
    • 14 Eylül 2012 Siyaset, artık dine alet edilmiyor!
    • 13 Eylül 2012 CHP, PKK ile müzakere yapabilir mi?
    • 9 Eylül 2012 Merkez Sağ'ın son noktası
    • 7 Eylül 2012 Başbakan sertleşmekte haklı mı?
    • 28 Ağustos 2012 Hükümet haklı çıktı
    • 26 Ağustos 2012 Kawa ve Ergenekon
    • 24 Ağustos 2012 Terör sorunu ayrışıyor
    • 17 Ağustos 2012 Hem şiddet üreten, hem barış isteyen bir örgüt
    • 16 Ağustos 2012 'Paralel devlet'in iflası
    • 12 Ağustos 2012 Kürt, Türk, Alevî ve Sünni olmak
    • 10 Ağustos 2012 Yangını kim söndürecek?
    • 5 Ağustos 2012 Ordulaşan partiler ve partileşen ordular
    • 22 Temmuz 2012 Davutoğlu haklı çıkarsa?
    • 17 Temmuz 2012 'Hücre yenilenmesi'
    • 29 Haziran 2012 ÖYM'leri kaldırması için hükümete yetki verdiniz mi?
    • 24 Haziran 2012 Türkiye savaşa girer mi?
    • 21 Haziran 2012 Teröre teslim olmak
    • 19 Haziran 2012 Çözüme yakın mıyız?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,423 µs