En Sıcak Konular

Mahir Kaynak


Mahir Kaynak
0 0 0000

Başka bir açıdan



Türkiye’deki sorunların demokrasiden yana olanlarla darbe peşindekiler, Türkiye’nin bütünlüğünü korumak isteyenlerle bölücüler arasında olduğu düşünülmektedir. Oysa bunlar çatışmanın görünen yüzüdür. Şu soruların cevapları aranmamaktadır. Ülkemizde bir darbe gerçekleştirilirse sadece rejim mi değişecek yoksa çatışma aslında dünya üzerindeki yerimizin ve rolümüzün belirlenmesi üzerine midir? Kürt sorunun bölünme ile sonuçlanması hangi dünya senaryosunun gerçekleşmesine yardımcı olacaktır?
Darbe yapmak isteyenlerin ortak bir ideolojisi yoktur. Yani çatışma ideoloji odaklı değildir. Öyleyse onları bir araya getiren amaç nedir?

1980 darbesinin tek bir sonucu vardır. İthal ikameci ekonomi politikası yerini dünya ile bütünleşmeye terk etmiş ve dünya üzerindeki bugünkü konumumuzu belirlemiştir. Buna karşı çıkan Milli Görüş 28 Şubatta tasfiye edilmiş ama ideolojik olarak farklı olmayan yeni bir partinin iktidara gelişi engellenmemiştir. Yani sorun askerlerin zannettiği gibi laiklikle irtica arasında bir tercih değil dünya üzerindeki konumumuzdur.

Bugün darbe yapmak istedikleri iddiasıyla yargılananların ortak bir ideolojisi olmamasına karşın ortak bir dünya görüşü vardır ve bu ABD ile ortaklığa karşı olmalarıdır. Bu açıdan hareketi 12 Eylül ve 28 Şubatın rövanşı olarak yorumlamak mümkündür. Zaten bunu doğrulayan belli belirsiz izler vardır. Bu açıdan bakılınca darbeyi destekleyen dış odağı ABD dışında aramak gerekir. Zaten Ergenekon operasyonunu bir ABD projesi olarak görenler duruma nasıl baktıklarını ifade etmektedirler.

Türkiye’nin dünya üzerindeki konumu aynı zamanda yeni dünya düzeninin nasıl şekilleneceğini de gösterir ve bu konuda bazı senaryolar üretmek mümkündür. Ancak kamuoyu bu bakış açısına yabancı olduğu için soru sormakla yetinmek daha doğru olur.

Bugün olayların daha ziyade hukuki yönüyle ilgileniyoruz. Taraflar diğerini hukuka karşı gelmekle itham ediyor. Oysa sorun temelde siyasidir ve basit bir iktidar savaşını aşan boyutları vardır. Olaya bu açıdan bakınca partiler önemini kaybediyor ve her partide projelerden birini destekleyen kimseler bulunuyor. Bunların motifleri büyük senaryolardan birini tercih etmek olmayabilir ve kişisel hesapları nedeniyle bir tavırları olabilir.

Kürt sorunu da benzerlikler gösteriyor. Demokratik açılımla istekleri büyük ölçüde karşılanan Kürtlerden bazıları hiçbir şeyle tatmin olmaz bir görüntü sergiliyor. Amaçları iktidarı yıpratmak ve darbe için gerekli ortamı hazırlamaktır. Bugün demokrasiyi ağzından düşürmeyenlerin olası bir darbede kuzu gibi davranacaklarından hiç şüphem yok. Türkiye, ABD ve Irak yönetimi bir proje üzerinde anlaşmış olmalarına ve bu projenin Kürtler için ulaşabilecekleri en iyi çözüm olmasına rağmen çatışmayı tercih etmelerinin sebebi büyük resimde aranmalıdır.

Dünyadaki yeni düzenin kuruluşunda sonucu belirleyecek meydan muharebesinin Türkiye’de yapılacağını söylemiştim. Biraz sabır ve gelecek için en iyi çözümü tercih etmek gerekiyor.

star



Bu yazı 1,196 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 5 Ağustos 2012 Yeni değil
    • 1 Temmuz 2012 Dünden bugüne
    • 13 Mayıs 2012 Yönlendirme
    • 14 Nisan 2012 28 Şubat
    • 8 Nisan 2012 Dış güçlerin rolü
    • 25 Mart 2012 Kürt sorunu
    • 11 Mart 2012 İstihbarat operasyonu
    • 4 Mart 2012 Zayıf yanımız
    • 19 Şubat 2012 Ekonomik kriz
    • 12 Şubat 2012 Suriye’de neler oluyor?
    • 29 Ocak 2012 Görüntü ve gerçek
    • 1 Ocak 2012 Siyaset ne işe yarar?
    • 25 Aralık 2011 Kim seçilecek?
    • 23 Ekim 2011 Ekonominin geleceği
    • 16 Ekim 2011 Ülkenin gücü
    • 17 Temmuz 2011 Karşı tarafın rolü
    • 10 Temmuz 2011 Yeni Osmanlıcılık
    • 25 Haziran 2011 Bakış açısı
    • 19 Haziran 2011 Değişen muhalefet
    • 11 Haziran 2011 Darbeyle hesaplaşmak

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,664 µs