En Sıcak Konular

Fikret Bila


Fikret Bila
0 0 0000

Atalay: DTP yan çiziyor



TBMM açıldı. Gözler Kürt açılımıyla ilgili olarak yapılacak özel oturumda. Hükümet kapalı oturum düşünmüştü ama muhalefetin itirazı üzerine açık yapılması kararlaştırıldı. İktidar ve muhalefet, Kürt açılımı süreciyle ilgili olarak eteklerindeki taşları dökecekler.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Başbakan’ın yakın danışmanlarından Adana Milletvekili Ömer Çelik’le bu konularda sohbet ettik. Atalay’a Enis Berberoğlu ve Murat Yetkin’le birlikte açılım sürecine ilişkin olarak sorular yönelttik. Sürecin koordinatörü olarak Atalay’ın zihni yoğun şekilde bu konuyla meşgul.

‘Sürprizler olabilir’
İçişleri Bakanı her şeyden önce iki aydır kamuoyunun bu konuyu tartışmasından memnun. Her türlü fikrin ortaya dökülmesinden ve açık biçimde tartışılmasından yararlandıklarını vurguluyor. Atalay, terörün bitmesi ve PKK’nın dağdan indirilmesine kilitlenmiş görünüyor.
İçişleri Bakanı, TBMM’deki oturumu çok önemsiyor. Beklentisi ekimin ikinci yarısında özel oturumun yapılması yönünde. Bu oturumda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı konuşmanın çok önemli olacağını söyledi. “Başbakan’ın konuşmasında sürprizler olabilir” diyerek bazı gelişmelerin işaretlerini de verdi. Hemen arkasından da ekledi; “Bu sürprizler küçük görünebilir, küçük olabilir ama önemli konulardır.” Sürprizlerin neler olduğunu bilmiyoruz ama anlaşılıyor ki, hükümet bazı gelişmeler bekliyor ve yoğun bir hazırlık yapıyor.

‘DTP kaybeder’
İçişleri Bakanı Atalay, DTP’nin tutumundan memnun değil. Sürecin başlangıcında tahmin ettiği gibi DTP’nin “yan çizdiğini” düşünüyor. Bu konuda şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Sürecin başlangıcında MHP ve DTP’nin yan çizeceğini tahmin ediyordum. Nitekim öyle oldu. MHP’yi anlıyoruz. Tahmin ettiğim gibi, DTP de yan çiziyor, böyle yaparsa oy kaybeder. Nitekim Van’da 10 bin kişi ancak toplayabildiler.”

‘Dış temaslar memnuniyet verici’
Atalay, başta üçlü mekanizma olmak üzere dış temaslardan memnun. Gerek Irak gerek Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi gerekse Suriye ile kurulan ve geliştirilen ilişkilerin tatmin edici olduğu izlenimi veriyor.
İçişleri Bakanı Suriye’ye gidecek. Arkasından Başbakan Erdoğan’ın Irak ziyareti var. Irak’la geniş kapsamlı bir güvenlik anlaşması imzalanacak. Irak güvenlik güçleri daha etkin hale gelecek. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin üçlü mekanizma toplantısının Erbil’de yapılması önerisine Ankara sıcak bakıyor. Erbil diye bir karar verilmiş değil ama Kuzey Irak’ta üçlü mekanizma toplantısı yapılması gündemde.

Açılım, dil ve yargı ağırlıklı
Atalay’ın da her fırsatta vurguladığı gibi paket haline getirilmiş açılım maddeleri yok. Süreç içinde ilgili kurumlar kendi kararlarını oluşturup uygulamaya koyuyorlar, koyacaklar. İçişleri Bakanı, uygulamaların kültürel haklarla ve daha çok da dille ilgili olacağını ifade etti. Keza yargı boyutuyla ilgili düzenlemeler de yolda.
Örneğin RTÜK, özel televizyon kanallarının Kürtçe yayınına izin vermek üzere çalışmalarını sürdürüyor. Keza, taş atan çocukların çocuk mahkemesinde yargılanmasını öngören yasa hazırlığı da yolda. Bir diğer konu ise kamuoyunda etkin pişmanlık olarak bilinen Türk Ceza Yasası’nın 221. maddesi. Bu maddenin uygulamada esnetilmesi veya kapsamını genişletmek amacıyla taşıdığı bazı koşulların kaldırılması da olasılık dahilinde. Örgütü dağıtacak bilgiler verme koşulu kaldırılabilir veya esnetilebilir. Buna ihtiyaç duyulursa hükümet bir yasa değişikliği hazırlığına girişecek. Henüz kesin karar verilmiş değil. Uygulamaya bakılacak.

Neler yok?
Kamuoyunda tartışılan ama hükümetin gündeminde olmayan konular da sürecin değerlendirilmesi bakımından önem taşıyor.
İçişleri Bakanı Atalay, gündemlerinde tartışıldığı gibi anayasa değişikliği olmadığını, ilk üç maddeyi etkileyecek bir hazırlık bulunmadığını söyledi. Türklüğü tarif eden 66. maddenin değiştirilmesinin de söz konusu olmadığını, “bunun zeminin bulunmadığını” vurguladı.

milliyet



Bu yazı 882 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Eylül 2012 Ankara’nın müzakere planı nedir?
    • 26 Eylül 2012 Özkök: Bektaşi fıkrasına döndü
    • 19 Eylül 2012 PKK, BDP’yi boşa çıkardı
    • 9 Eylül 2012 PKK’nın yerleştirmeye çalıştığı dil
    • 7 Eylül 2012 Bomba sayımı vardı
    • 5 Eylül 2012 PKK’nın ‘ele geçirme’ ısrarı
    • 29 Ağustos 2012 Çiçek’in mutabakat çağrısının muhatabı
    • 28 Ağustos 2012 Çiçek’ten ulusal mutabakat çağrısı
    • 26 Ağustos 2012 Kuzey Irak-Kuzey Suriye çelişkisi
    • 25 Ağustos 2012 ''Çözüm'' denilince ne anlaşılıyor?
    • 23 Ağustos 2012 Sadece cenazede değil
    • 19 Ağustos 2012 PKK’nın ''kontrol bende'' mesajı
    • 15 Ağustos 2012 PKK ile ilgili yanılgılar
    • 8 Ağustos 2012 Şemdinli’de neler oluyor?
    • 6 Ağustos 2012 PKK saldırılarının şifreleri
    • 5 Ağustos 2012 Büyük tasfiye
    • 29 Temmuz 2012 Kuzey Irak’ta ağzı sütten yanan Türkiye
    • 27 Temmuz 2012 Ankara’nın Barzani tercihi
    • 26 Temmuz 2012 PKK ve Kürt sorunu boyut değiştiriyor
    • 22 Temmuz 2012 Esad’ın tutunması artık çok zor

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,245 µs