En Sıcak Konular

Mustafa Ünal


Mustafa Ünal
0 0 0000

AK Parti'nin mesaj kongresi



Şölen havasında başladı AK Parti'nin kongresi. Partinin yeni şarkısı oldukça hareketli. Sözleri demokratik açılım sürecinin ruhuna uygun. Ayrıca çok da anlamlı; 'Biz el ele kuvvetliyiz - Gücümüz buradan gelir - Biz birlikte Türkiye'yiz - Işık buradan yükselir'. Müziğin ritmine kendini kaptıran partililer kıpır kıpır.
81 ilden gelen gençlik kolları temsilcileri yerlerinde duramıyor. Farklı yörelerin folklorunu yansıtan figürler... Halay, horon hepsi var. Bir ara zılgıtın sesi duyuluyor. Divan ve kürsünün arkasındaki dekor ilginç; AK Parti'nin Genel Merkez binası. İyi de durmuş. Fotoğraf değil, maket gibi.

Önceki kongrelere göre düzen iyi, kimin hangi kapıdan gireceği ve nerede oturacağı belli. Kalabalığa rağmen kargaşa yok. Kongrelerde sigara yasağı ihlal edilir, içerinin havasızlığını duman daha da ağırlaştırırdı. Bu kez yasak çok sıkı uygulandı, salon tamamen dumansız hava sahasıydı.

Her şehrin pankartında ayrı mesaj... İşte onlardan biri: 'Ey şehit torunu! Şehitler diyarı Sarıkamış'tan size selam getirdik'. Misafirler bölümünde yabancı konutların çokluğu dikkat çekici. Türk ve İslam dünyasından temsilciler var. KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu da konuklar arasında. Bir kısmı Başbakan Erdoğan'dan önce kürsüye çıkarak kısa konuşma yaptı.

Âdettir, partiler siyasî yakınlığa bakmaksızın kongrelere temsilci gönderir. Protokolde MHP ve DTP adına gelenler vardı, CHP'nin temsilcisini ise göremedim. Siyasî nezaketi kenara bırakırsak bu en azından bir geleneğin yaşaması için önemliydi. AK Parti'nin icraatları Aşık Veysel'in 'Uzun ince bir yoldayım' türküsü eşliğinde sinevizyondan anlatıldı.

Klasik bir kongre değil bu, yarışlı değil, mesajlı. Erdoğan tek aday. Heyecan ise listede... Yeni isimler kim olacak, kimler gidecek? Ama önce Erdoğan'ın vereceği mesajlarda... Başbakan uzun bir konuşma yaptı, iki saati aştı, sık sık yazılı metnin dışına çıktı ve tribünlerle diyaloğa girdi. Şiir ve türkülerle süsledi. Cezaevi günlerini hatırlattı ve Necip Fazıl'dan uzun alıntı yaptı, Aşık Veysel'den okudu.

En çok merak edilen, demokratik açılım konusunda söyleyecekleriydi. Sesini yükselterek 'AK Parti'ye çeteler sirayet edemez' dedi. Ardından 'AK Parti'nin yozlaşmasını, yıpranmasını bekleyenler beyhude bekler' diye ekledi. Konuşmasında uzun bölüm ayırdığı demokratik açılım konusunda somut mesajlar vermedi, kararlılık vurgusu yaptı ve genel çerçeveyi çizmekle yetindi. 'Biz birlikte Türkiye'yiz' diyerek Türkiye'nin bütün renklerine vurgu yaparken 'Hoşçakalın iki gözüm' diyen Ahmet Kaya'ya vefa göstermeyen Türkiye'nin şarkıları eksik kalır.' dedi.

Türkiye'nin dinamiklerinden Bediüzzaman'ı da unutmadı ve 'Bitlisli Said-i Nursi'siz bir Türkiye'nin maneviyatı noksan kalır.' dedi. En fazla alkışı bu bölüm aldı. Demokratik açılımın önce Meclis'te gündeme geleceğini, daha sonra kamuoyuna anlatılacağını söyledi. Görüşme için CHP'ye yazılı müracaatta bulunacağını, olumlu cevap gelirse gidip konuşacağını belirtti. Şehit cenazeleri ve tribünlerde yaşanan tatsız olaylar için 'Provokasyonları kimlerin ne için yaptığını milletimiz biliyor.' dedi.

Muhalefet partilerinin 'ihanet ve peşkeş' gibi kavramlarla yaptığı eleştirilere sert tepki gösterdi. 'Kıbrıs satıldı mı?' diye sordu. 'Ah' çekerek doğunun her tarafına gittiğini hatırlattı. Erdoğan'ın konuşması etkileyici ve kuşatıcıydı. 'Biz Türkiye'yiz' sloganının ruhuna uygundu.

Kongrede demokratik açılım bildirisi yayımlandı. Bildiride 'Her etnik kökenin kendini eşit hissetmesini amaçlıyoruz.' dendi. AK Parti yönetiminin yeni yönetimi sürpriz isimlerden oluştu. 13 kadının yer aldığı listeye beklendiği gibi eski bakanlar Hüseyin Çelik ve Kürşad Tüzmen de girdi.

AK Parti'nin üçüncü kurultayı yarış olmasa bile etkili mesajlara sahne oldu...
 
zaman



Bu yazı 954 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Eylül 2012 Balyoz duruşu
    • 23 Eylül 2012 'Balyoz' yok sayılamaz
    • 19 Eylül 2012 Menderes'in kabrinde bir CHP lideri
    • 5 Eylül 2012 İki görüşme...
    • 29 Ağustos 2012 Çiçek'in çıkışı
    • 1 Ağustos 2012 Tutukluluk avantaja dönüşmemeli
    • 29 Temmuz 2012 Rüya gibi
    • 25 Temmuz 2012 Suriye nelere gebe?
    • 18 Temmuz 2012 CHP değişir mi?
    • 1 Temmuz 2012 Davutoğlu ile Suriye...
    • 27 Haziran 2012 Cevap, yeri ve zamanı geldiğinde...
    • 20 Haziran 2012 Dağlıca yine dağladı
    • 17 Haziran 2012 7+5 senaryoları
    • 13 Haziran 2012 Kürtçe derste tarihî adım
    • 8 Haziran 2012 İyimser hava
    • 30 Mayıs 2012 'Hassas ve gerilimli iş'
    • 23 Mayıs 2012 Meclis'te Erdoğan barışı
    • 18 Mayıs 2012 Rota başkanlık sistemi
    • 16 Mayıs 2012 Tutuklu vekillere yasayla tahliye yok
    • 9 Mayıs 2012 28 Şubat'ın dalga boyu

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,420 µs