En Sıcak Konular

Fehmi Koru


Fehmi Koru
0 0 0000

Mısır'la Türkiye daha da yakınlaşırsa...



KAHİRE (Mısır)

Türkiye'nin Mısır'la ticaret hacminde son yıllarda müthiş bir artış yaşanıyor. Türk işadamlarının doğrudan yatırım için tercih ettikleri ülkelerin ön sıralarında yer almaya başladı Mısır. Sabancı Holding Kordsa ve Temsa ile yıllardır burada; son birkaç yıl içerisinde hemen her alanda pek çok şirket Mısır'a açılıyor.

En fazla da tekstil alanında. Değerli Mısır pamuğunu işleyip ABD ile AB'ye vergisiz ve kotasız ihraç etmenin imkânı çok cazip; imtiyazlı ticaret bölgesini tekstil ürünleri için yeğleyen şirketler arasında Çalık, Şahin, Taha grupları da var. Ülker bazı çeşitlerini burada üretiyor, Evyap sabundan sonra şampuan ve benzeri ürünlerle Mısır pazarına girdi bile.

İki milyar dolara ulaşan ticaret hacminin beş milyarın üzerine çıkması işten değil; iki ülke de bunu sağlamak için çaba gösteriyor.

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmad Aboul Geith'in önceki görevi ülkesinin Washington Büyükelçiliği'ydi. Burada dışişleri bakanları için Washington'dan gelmek neredeyse bir gereklilik. Kafası çalışan, ifadesi düzgün, deneyimli biri Aboul Geith, Türkiye ile ülkesi arasındaki ilişkilerin artmasını istiyor. Dün iki dışişleri bakanının birlikte katıldıkları basın toplantısında kendisine sorulmamış bir soruyu cevaplayarak bu isteğini özellikle pekiştirdi.

Türkiye ile Mısır arasında gerçek bir yakınlaşma olabilir mi hakikaten?

Dışişleri Bakanı Prof. Ahmet Davutoğlu'nun burada bulunmasının en önemli sebebi, muhataplarına bunun mümkün olduğunu anlatmak... Beş ülkeyi kapsayan gezisinde en geniş program planlanan yerin Mısır oluşu bile buna işaret ediyor. Al-Ahram Siyasal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'nde konferans verecek Bakan Davutoğlu, devlet televizyonunda bir programa katılacak, ülkenin kanaat önderleriyle de buluşacak... Gezinin ilk gününde etkili 'Al-Ahram' gazetesinin 'görüşler' sayfasında 'Türkiye'nin önemi' başlıklı bir makalesi de yayımlandı.

Gezi, bu yönüyle, Mısır'a dönük bir 'diplomatik açılım' sayılabilir.

Ortadoğu denilen coğrafyanın en önemli ve merkezi ülkesi Mısır'dır. Arap Dünyası'nın doğal lideridir de burası. Mısır'ın ittifakları, düşmanlıkları çok önemsenir. Arap-İsrail savaşları Mısır'ın devreden çıkmasıyla sona erdi; Mısır ile barış sürecini başlatınca İsrail daha da rahatladı. Bir daha savaş olacaksa veya kapsamlı bir barış yakalanacaksa Mısır'ın tavrı büyük ölçüde sonucu belirleyici olacaktır.

Bu fiili durum, bölgesindeki doğal liderlik konumu Mısır'ı dünya siyasetinde de önemli bir aktör haline getiriyor elbette.

Sonuç olarak, bölgede varlığını yavaş yavaş belli etmeye başlayan Türkiye'nin Mısır'la da yakınlaşması ve pek çok konuda ortak hareket imkânı araması gerekiyor. Bu da, ister istemez, pek çoklarının gözünde, Türkiye'yi Mısır'la 'rakip' konumuna sokuyor. Basın toplantısında, bir Mısırlı gazeteci, “Türkiye'nin bu bölge sorunlarıyla ilgilenmesinin anlamı ne?” gibi bir soru yönelttiyse, sebebi bu algılamadır.

Coğrafyamıza dışarıdan bakanların, hatta bazı bölge unsurlarının bu yanlış algılamasını gidermeyi de amaçlıyor Prof. Davutoğlu'nun gezisi. Burada kalınan süre içerisinde, Mısır'ın öndegelenlerine, “Birlikte hareketimiz iki ülkenin de çıkarına; rekabet değil her alanda işbirliği” mesajı verilecek. Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'le görüşmede bu mesajın kuvvetli biçimde verildiği Mısırlı bakanın basın toplantısındaki tavrından anlaşılıyordu.

Ticaret ve sanayi alanında artan ilişkiler ikili siyasi tavrı olumlu etkiler ve Mısır ile Türkiye'nin uluslararası alanda yakınlığı sağlanabilirse, başka dengeler de bu gelişmeden etkilenir.

yenişafak



Bu yazı 886 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Eylül 2012 Ak Parti kongresinin düşündürdükleri...
    • 28 Eylül 2012 Yalan dünya, hem de ne yalan
    • 23 Eylül 2012 Tartışma sağlık alametidir
    • 20 Eylül 2012 Darbeler, CHP ve Deniz Baykal...
    • 18 Eylül 2012 CHP’nin özrünün anlamı
    • 16 Eylül 2012 Hayasızca saldırının düşündürdükleri
    • 11 Eylül 2012 O da bir gün bitecek...
    • 9 Eylül 2012 Ne olur, ne olamaz...
    • 6 Eylül 2012 Suriye politikasına yeniden bakmak
    • 29 Ağustos 2012 Türkiye Pakistan, Hatay da Peşaver değil...
    • 26 Ağustos 2012 Hayatları oyun
    • 19 Ağustos 2012 Orhan Pamuk tiksiniyormuş, ben acıyorum...
    • 14 Ağustos 2012 Milletvekili neden kaçırılır?
    • 12 Ağustos 2012 ‘Yeni gazetecilik’ denen şey
    • 9 Ağustos 2012 Tuzak varsa tedbir nerede?
    • 3 Ağustos 2012 Komutan tanıklık yaptı
    • 31 Temmuz 2012 Abdullah Gül ‘yeniden’ ha, gerçekten mi?
    • 24 Temmuz 2012 Kılıçdaroğlu siyaseti kirli (mi) görüyor
    • 18 Temmuz 2012 CHP’nin Ak Parti açmazı
    • 17 Temmuz 2012 CHP makas değiştirirken...

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,563 µs