En Sıcak Konular

Fehmi Koru


Fehmi Koru
0 0 0000

İki anketten hareketle…



Siyaset adamlarının herhalde hepsi kamuoyu yoklamalarına önem verir; ancak bu alanda iki isim diğerlerinden biraz daha fazla öne çıkıyor: Turgut Özal ve Tayyip Erdoğan... Turgut Bey her kritik kararından önce anket raporu istemekle kalmaz, araştırma yürütüp rapor hazırlayanları dirsek hizasında tutardı. Tayyip Bey ise birden fazla şirketi sürekli halkın nabzını tutmakla görevlendiriyor.

Kamuoyu yoklaması önemli, ancak ondan daha önemli olan raporda yer alan bulgular ve tabloların nasıl yorumlanacağıdır. Değerlendirmeye değecek önemde 'Kürt açılımı' konusunda biri Akşam gazetesine Adil Gür'ün A&G şirketi tarafından yapılmış, diğeri de Prof. Özer Sencar'ın başında bulunduğu MetroPoll şirketinin SETA Vakfı için hazırladığı iki kamuoyu araştırması var elde. Başbakan Tayyip Erdoğan da bu raporları herhalde gözden geçirmiştir.

MetroPoll çalışması 'Kürt açılımı' için kamuoyunda kafa karışıklığı yaşandığına işaret ediyor. Tam destek (Yüzde 31.6) ile kısmi destek (21.3) bir arada hesaba katıldığında açılım için halkın yarıdan biraz fazlasının (52.9) olumlu düşündüğü anlaşılıyor. (“Olumsuz buluyorum” diyenlerin oranı yüzde 43.8). Partililer arasında en yüksek destek DTP'lilerde (95.2) ve Ak Partililerde (64.2); açılımdan desteğini esirgeyenler arasında da MHP'liler (67.2) ile CHP'liler (59.4) önemli bir yekûn tutuyor.

Her kafadan bir ses çıkan, bilen-bilmeyen herkesin konuştuğu bir ortamda bu durumu doğal karşılamak gerekir. Özellikle 'Kürt sorunu' gibi netameli bir konuda açılımın henüz başlangıç yaptığı düşünülürse destek oranı yüksek bile sayılabilir. İki muhalefet partisinin en kışkırtıcı üslupla baltalamaya çalıştıkları bir süreç söz konusu olan ve buna rağmen halkın yüzde 50'den fazlası az veya çok “Destekliyorum” diyebiliyor.

Adil Gür'ün yürüttüğü araştırmada ailesinde Kürt kökenli bulunan kişilerin açılıma daha olumlu yaklaştığı açıkça görülüyor. Anne-babası Kürt olanlarda bayağı yüksek (Yüzde 78.1) olan destek oranı, “Ailemde hiç Kürt yok” diyenlerde yüzde 35.8'e düşüyor.

Türkiye'de ailelerin Kürt-Türk akrabalardan oluştuğuna işaret eden MetroPoll araştırmasındaki tablo çok göz alıcı: “Akrabalarınız arasında 'Türk' var mı?” sorusu yöneltilen Kürtlerin yüzde 67'si, “Kürt var mı?” diye sorulan Türklerin ise yüzde 33.8'i “Evet, var” cevabını vermiş bulunuyor. İki tarafın kâhir çoğunluğu karşı grupla evlilik bağıyla akrabalık tesis etmekten rahatsızlık duymayacağını söylüyor.

Açılımın özellikle Kürtler arasında yaygın destek gördüğünü pekiştiren bir bulgu da A&G şirketinin raporunda var: Diyarbakır'da Kürt açılımına destek oranı hayli yüksek: Yüzde 78.1...

Açılımın zamanında başladığını gösteriyor araştırma bulguları: Türkler ile Kürtler aynı toplumun gerçekten birbirine geçmiş iki parçası durumundalar. Aileler karışmış ve bu da toplumun fertlerince yadırganmıyor, tersine teşvik görüyor. Kürtlerin yoğun yaşadığı bölgelerde açılımın gördüğü ilgi, sorunun en çok o bölgeyi ve insanlarını rahatsız ettiğinin işareti.

Böyle bir ortamda sorunun çözümünden umutlanmak için uygun bir zemin bulunduğu anlaşılabiliyor. Biraz dikkat, daha çok da saygı ve ihtimamla sürece itiraz edenlerin itiraz sebeplerini ortadan kaldırmak o kadar zor olmasa gerek. Henüz başlayan ve muhalefetin günlük politik ayak oyunlarına muhatap ettiği bir süreç için bayağı sağlam bir zemin bu.

Acaba Başbakan Erdoğan bulguları nasıl yorumladı?

yenişafak



Bu yazı 907 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Eylül 2012 Ak Parti kongresinin düşündürdükleri...
    • 28 Eylül 2012 Yalan dünya, hem de ne yalan
    • 23 Eylül 2012 Tartışma sağlık alametidir
    • 20 Eylül 2012 Darbeler, CHP ve Deniz Baykal...
    • 18 Eylül 2012 CHP’nin özrünün anlamı
    • 16 Eylül 2012 Hayasızca saldırının düşündürdükleri
    • 11 Eylül 2012 O da bir gün bitecek...
    • 9 Eylül 2012 Ne olur, ne olamaz...
    • 6 Eylül 2012 Suriye politikasına yeniden bakmak
    • 29 Ağustos 2012 Türkiye Pakistan, Hatay da Peşaver değil...
    • 26 Ağustos 2012 Hayatları oyun
    • 19 Ağustos 2012 Orhan Pamuk tiksiniyormuş, ben acıyorum...
    • 14 Ağustos 2012 Milletvekili neden kaçırılır?
    • 12 Ağustos 2012 ‘Yeni gazetecilik’ denen şey
    • 9 Ağustos 2012 Tuzak varsa tedbir nerede?
    • 3 Ağustos 2012 Komutan tanıklık yaptı
    • 31 Temmuz 2012 Abdullah Gül ‘yeniden’ ha, gerçekten mi?
    • 24 Temmuz 2012 Kılıçdaroğlu siyaseti kirli (mi) görüyor
    • 18 Temmuz 2012 CHP’nin Ak Parti açmazı
    • 17 Temmuz 2012 CHP makas değiştirirken...

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,084 µs