En Sıcak Konular

Mahir Kaynak


Mahir Kaynak
0 0 0000

Türkiye’den bakınca



Çin ile ilişkilerin bozulması, özellikle ithalatın sınırlandırılması bazı çevrelerde olumsuz karşılanıyor. Çin ucuz tüketim malları ve girdiler sağlayan bir kaynak olarak görülüyor ve Çin malları olmayınca fiyatların artacağı söyleniyor. Ucuz tüketim malları ve girdilerden mahrum kalmak fiyatları bir ölçüde artırabilir ama bunun düzeyi sınırlıdır. Ayrıca fiyatlardaki bir sıçrama enflasyonist bir sürecin başladığı anlamına gelmez ve fiyatlar yeni bir düzeyde dengeye gelir. Kaldı ki bu yükselişin ciddi boyutlarda olmayacağı kesindir. İthal edilmeyen mallar, büyük bir ihtimalle, iç üretimle karşılanır ve bu durum daha çok tercih edilir. Ancak bu ithalatla kar sağlayanların yeni duruma intibakı zor olabilir ve karlarından fedakarlık etmek istemeyebilirler.

Çin ile ekonomik ilişkileri olanların ekonomik nedenlerle bu yolu seçtiklerine şüphe yoktur. Ancak her şey ekonomiden ibaret değildir ve ekonomik ilişkiler, sanıldığının aksine, siyasetin onayından geçmek zorundadır. Oysa yaygın kanı ekonominin kendi dinamikleri olduğu ve siyasetten bağımsız yürütüldüğü biçimindedir.

Türkiye’deki öteki bakış açısı soydaşlarımıza yapılanların kabul edilemeyeceği, olayların soykırım olduğu ve karşılık verilmesi gerektiği yönündedir. Bunun hükümeti temsil eden kişiler tarafından da dile getirildiği gözlenmektedir. Ancak iktidarın tümüyle aynı görüşte olduğu söylenemez ve olaya ekonomik açıdan yaklaşanlar dışarıdan kışkırtmalar yapıldığı ve sükunetin kısa sürede sağlanacağını düşünmektedir. Bu görüşte olanlar Çin’in geleceğin ekonomik ve dolayısıyla siyasi açıdan süper gücü olacağını, onunla ilişkileri bozmanın bu büyük güçle gelecekteki ortaklığımızı tehlikeye atacağını düşünmektedir.

Bu konu iki ülkenin ilişkilerini aşar niteliktedir ve Türkiye’nin gelecekteki konumunu belirleyecektir. Politikamız belirlenirken şu sorular cevaplandırılmalı ve buna dayanan bir model üretilmelidir. ABD ve Rusya, biri için rakip diğeri için tehdit oluşturacak Çin’i sınırlandırmak ve izole etmek istemekte midir? Kendi dünya modeli için Çin’i baş aktör sayan küresel sermaye gücünü muhafaza etmekte midir? AB’nin Çin’e bakış açısı nedir? Onun gelişmesini ve ABD ile Rusya’yı dengeleyerek ona oyun alanı açmasını istemekte midir? Bu soruları cevaplandırdıktan sonra yeni dünya düzeninde yerimizin ne olacağı belirlenir. Ya Uzakdoğu’ya bölgenin kapılarını açarız ya da onları engelleyen bir duvar oluruz.

Bu konularda henüz bir fikir birliğine ulaşılmadığını görüyoruz. İleri sürülen düşünceler çoğunlukla siyasi analize dayanmıyor ve duygusal tepkileri dile getiriyor. Bu tepkilerin ciddi sonuçlar doğuracağının hesaplanmış olup olmaması önemli değildir ama herkes bu sonuçlardan etkilenecektir.

Önümüzdeki dönemde benzer konularla ilgili birçok olayla karşılaşacağız ve hepsi dünyanın neresinde duracağımızı sorgulayacak. Bütün hakkında karar verirsek tekil olaylara karşı nasıl davranmamız gerektiği konusunda tereddüde düşmeyiz.

star



Bu yazı 1,034 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 5 Ağustos 2012 Yeni değil
    • 1 Temmuz 2012 Dünden bugüne
    • 13 Mayıs 2012 Yönlendirme
    • 14 Nisan 2012 28 Şubat
    • 8 Nisan 2012 Dış güçlerin rolü
    • 25 Mart 2012 Kürt sorunu
    • 11 Mart 2012 İstihbarat operasyonu
    • 4 Mart 2012 Zayıf yanımız
    • 19 Şubat 2012 Ekonomik kriz
    • 12 Şubat 2012 Suriye’de neler oluyor?
    • 29 Ocak 2012 Görüntü ve gerçek
    • 1 Ocak 2012 Siyaset ne işe yarar?
    • 25 Aralık 2011 Kim seçilecek?
    • 23 Ekim 2011 Ekonominin geleceği
    • 16 Ekim 2011 Ülkenin gücü
    • 17 Temmuz 2011 Karşı tarafın rolü
    • 10 Temmuz 2011 Yeni Osmanlıcılık
    • 25 Haziran 2011 Bakış açısı
    • 19 Haziran 2011 Değişen muhalefet
    • 11 Haziran 2011 Darbeyle hesaplaşmak

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,494 µs