En Sıcak Konular

Sami Kohen


Sami Kohen
0 0 0000

Şimdiki öncelik Kafkasya



YENİ Dışişleri Bakanı Prof. Ahmet Davutoğlu’nun işe başlar başlamaz ilk konuğu olarak Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Araz Azimov’u kabul etmesi bir rastlantı değil. Bu görüşme, Bakan’ın Azerbaycan ile son haftalarda bozulan ilişkilerin düzeltilmesine öncelik verdiğini gösteriyor.
Bu, dış politikada aynı zamanda hükümetin Kafkasya açılımına verdiği önceliğin ve önemin de bir göstergesi. Nitekim kabine revizyonundan sonra Başbakan Erdoğan’ın aldığı ilk kararlardan biri, 13 Mayıs’ta Bakü’yü, 16 Mayıs’ta da Soçi’ye ziyaret etmekle ilgili...
Başbakan’ın Bakü ziyareti, Azerbaycan ile sarsılan bağların onarılmasını amaçlıyor. Erdoğan’ın devlet Başkanı İlham Aliyev ile görüşmesinde, Türkiye ile Ermenistan arasında varılan mutabakat konusunda Bakü’de duyulan kaygı ve güvensizliği gidermeye çalışması bekleniyor.
Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi, Türkiye’nin Ermenistan’la ilişkilerin normalleştirilmesi sürecinde Azerbaycan’ı “kaybetmesi” düşünülemez. Türk diplomasisi Erivan ile başlattığı süreçte Karabağ meselesinde Azerbaycan’a yardımcı olmaya kararlıdır. Ankara bu konuda Bakü’ye güvence de vermiştir. Şimdi Erdoğan’ın Aliyev ile yapacağı yüz yüze görüşmenin, nihayet Azeri tarafının Türkiye’ye güvenmesine yol açacağını umuyoruz.

Umut verici işaretler
BAŞBAKAN’IN Soçi’de Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşmenin başlıca amacı, gene Kafkasya sorunuyla ilgili olarak, iki ülke arasındaki politikalarda uyum ve işbirliği sağlamaktır. İki lider arasındaki görüşmenin bu bölümünün Karabağ sorununun çözümüne yardımcı olması bekleniyor.
Aslında Rusya, bu meselede en önemli aktör durumundadır. Rusya’nın avantajı, AGİT’in Minsk Grubu’nda eşbaşkan olmasının yanı sıra, hem Erivan hem de Bakü üzerinde nüfuza sahip olmasıdır. Son zamanlarda Moskova’nın Azerbaycan ile Ermenistan’ı, Karabağ meselesinde uzlaştırmak için bu etkinliğini kullanmakta olduğu görülüyor. Önümüzdeki günlerde Rusya bu yönde yeni girişimlerde bulunmayı planlıyor. Bu arada Aliyev ile Ermenistan lideri Sarkisyan’ın bu hafta sonu Prag’da bir araya gelmeleri de olumlu bir gelişme.
Bütün işaretler Karabağ meselesinde nihayet somut bazı ilerlemeler kaydedilmesi (ve ilk etapta Ermenistan’ın Karabağ etrafında işgal ettiği Azeri topraklarından çekilmeyi kabul etmesi) şanslarının arttığını gösteriyor.
Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasının aslında Bakü ile Erivan arasındaki sorunların çözümüne de katkı sağlaması mümkün. Türkiye bu sayede daha aktif devreye girmek ve ağırlığını koymak olanağını sağlamış bulunuyor.
Önümüzdeki günlerde ve haftalarda, Türk diplomasisinin Kafkasya’ya daha çok yönelmesi, bu arada Ermenistan’la normalleşme sürecinde ilerlerken, buna paralel olarak Rusya ile -ve ABD ile de- işbirliği içinde Azerbaycan-Ermenistan uzlaşmasına yardımcı olması pek mümkün görünüyor.

Çok boyutlu politika
DIŞİŞLERİ Bakanı Davutoğlu’nun, Başbakan’ın danışmanıyken Türk yazarlarıyla yaptığı bilgilendirme toplantılarında vurguladığı hususlardan biri de şuydu: Merkezi bir durumda bulunan Türkiye, Ortadoğu’da, Balkanlar’da, Kafkasya’da cereyan eden olaylar nedeniyle, çok boyutlu, proaktif bir politika izlemek zorunda. Zaman olur, bu politika bir bölge üzerinde odaklanır. (Aylar önce Ortadoğu olduğu gibi)... Ama bu, Türk dış politikasının Batı ile bağlarını geri plana ittiği veya gevşettiği anlamına gelmez...
Herhalde şu günlerde Kafkasya ile ilgili sorunlar öne çıkarken de güdülen politikanın bu olması gerekir...

milliyet



Bu yazı 1,157 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 3 Ocak 2012 Rusya ile ''kazan-kazan''
    • 20 Aralık 2011 Irak’taki boşluğu kim dolduracak?
    • 23 Eylül 2011 BM’nin Filistin sınavı
    • 18 Ağustos 2010 Tabular yıkılırken...
    • 6 Ekim 2009 Yorgo’nun dönüşü
    • 6 Mayıs 2009 Şimdiki öncelik Kafkasya
    • 7 Nisan 2009 Obama’dan çarpıcı mesajlar
    • 24 Şubat 2009 Araplar neden birleşmez?
    • 20 Ocak 2009 Obama neyi ne kadar değiştirecek?
    • 23 Aralık 2008 Ortadoğu’da domino oyunu
    • 19 Aralık 2008 Stratejik önem yetmez!
    • 4 Kasım 2008 Sürpriz olur mu?
    • 10 Ekim 2008 Kriz neleri ne kadar değiştirir?
    • 3 Ekim 2008 ABD’de “part-time” sosyalizm!
    • 19 Eylül 2008 Livni ile barış olur mu?
    • 16 Ağustos 2008 İran’la ilişkilerde ince ayar
    • 1 Ağustos 2008 Türkiye şimdi nasıl görünüyor?
    • 10 Temmuz 2008 Neden İstanbul?
    • 22 Şubat 2008 Sarkisyan'dan beklenen...
    • 20 Şubat 2008 Castro gitti ama Castroizm sürüyor

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,845 µs