En Sıcak Konular

Mustafa Ünal


Mustafa Ünal
0 0 0000

Kabine revizyonu ne zaman?



Başkent kulislerinde 'kabine değişecek mi?' sorusunun yerini 'kimler gidiyor, yeni bakan adayları kim' soruları aldı. AK Parti'de de heyecan dorukta. Bu hava dünkü grup toplantısına da yansıdı. AK Parti iki buçuk aylık aranın ardından toplandı.
Koyu renk takımları giyen milletvekilleri Erdoğan'ın konuşmasından bir işaret bekledi. Ancak Başbakan, kabineye ilişkin hiçbir değerlendirme yapmadı.

Zaten tarzı da değil. Erdoğan elini göstermeyen bir siyasetçi... Ne zaman ne yapacağını belli etmekten hoşlanmayan bir lider... Hele kabine değişikliği gibi tamamen kendi özelindeki bir konuda düşündüklerini dışarısıyla paylaşması olası değil.

Başbakan seçim sonrası ilk grup toplantısında ağırlıklı olarak sandık sonuçlarını değerlendirdi; 'AK Parti birinci partidir, seçimden başarılı çıkmıştır' dedi. Ergenekon'un 12. dalgasını eleştiren muhalefet partilerine de tepki gösterdi. 'Bırakın yargı işlesin' dedi ve ekledi: 'Bırakalım ak ile kara belli olsun. Savcı ve hakimleri tehdit ederek kimse bir yere varamaz.' Başbakan bu sözleriyle Ergenekon gibi demokrasiyi tehdit eden çetelerle mücadelede siyasi iradenin kararlılığını ortaya koydu.

Erdoğan kabine değişikliğinden söz etmese de kabine revizyonu gündemden düşmüş değil. Doğrusu bugüne kadar Meclis koridorlarında değişiklik beklentisi hiç bu kadar yüksek olmamıştı. Hafta başında toplanan Bakanlar Kurulu'na son kez katılanların olduğunu söyleyenler çıktı. Bu hava bürokrasiye de sirayet etmiş durumda. Bundan devlet çarkının işleyişi olumsuz etkileniyor.

Böyle dönemlerde âdet olduğu üzere Başkent'te 'bakan toto' oynuyor herkes. İsimler havada uçuşuyor. Kimlerin adı geçmiyor ki... Her köşebaşında 'bu kez filan kesin gider, onun yerine ise şu gelir' diyene rastlamak mümkün.

Erdoğan hükümetleri 'bakan toto'da en isabetsiz olduğumuz dönem. Tahminler hep boş çıktı. Ne gidenler ne de yeni bakanlar önceden kestirilebildi. Sadece biz gazeteciler değil partililer de tutturamadı.

Başbakan Erdoğan'ın seçimin ardından Ankara'dan uzaklaşarak tatile çıkması dahi 'revizyon çalışması' diye yorumlandı. Bakanların toplumdaki algısı ve performansı üzerine araştırma yaptırdığını söyleyenler oldu. Erdoğan'ın çalışma tarzına uygun. Karar verirken toplumun nabzını dikkate alıyor.

Önce kabine değişikliği gerçekten gündemde mi? Bu soru geçenlerde doğrudan Başbakan'a soruldu. Hatırlayacaksınız Erdoğan kendisini bağlayacak netlikle cevap vermedi. Ancak kapıyı da açık tuttu. Bu da revizyona işaret sayıldı. Havaya bakılırsa kabinede kısmi değişiklik mümkün... Biliyorsunuz revizyon sonbaharda gündeme geldi, ancak seçim sonrasına ertelendi. Şimdi seçim geride kaldığına göre... Yine de ne zaman yapılacağı konusunda bir tahminde bulunmak zor...

Erdoğan bu konuların çok konuşulmasından, kamuoyunda tartışılmasından hoşnut değil. Ve adım atmak için genellikle de ortamın sakinleşmesini bekliyor. Daha önce böyle yaptı. Beklenti dağıldıktan sonra değişikliğe gitti.

Bu kez ne kadar bekleyecek? Kestirmek güç. Sonbaharda büyük kongre var. Parti yönetiminde de değişiklik yapacağı kesin. Kabine ve partiyi aynı pakette değerlendirirse revizyon için bir süre daha beklememiz gerekebilir.

Toparlayacak olursak, Ankara'da siyasetin gündemi kabine revizyonu, kulislerde 'bakan toto' oynanıyor, değişiklik beklentisi bürokrasiye yansımış durumda. Gözler ise Başbakan Erdoğan'da. Milletvekilleri Erdoğan'ın elinde listeyle Çankaya'ya çıkacağı günü bekliyor heyecanla.

Devlet çarkının sağlıklı işlemesi için revizyon beklentisinin ya karşılık bulması ya da gündemden düşmesi lazım...
 
zaman



Bu yazı 1,015 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Eylül 2012 Balyoz duruşu
    • 23 Eylül 2012 'Balyoz' yok sayılamaz
    • 19 Eylül 2012 Menderes'in kabrinde bir CHP lideri
    • 5 Eylül 2012 İki görüşme...
    • 29 Ağustos 2012 Çiçek'in çıkışı
    • 1 Ağustos 2012 Tutukluluk avantaja dönüşmemeli
    • 29 Temmuz 2012 Rüya gibi
    • 25 Temmuz 2012 Suriye nelere gebe?
    • 18 Temmuz 2012 CHP değişir mi?
    • 1 Temmuz 2012 Davutoğlu ile Suriye...
    • 27 Haziran 2012 Cevap, yeri ve zamanı geldiğinde...
    • 20 Haziran 2012 Dağlıca yine dağladı
    • 17 Haziran 2012 7+5 senaryoları
    • 13 Haziran 2012 Kürtçe derste tarihî adım
    • 8 Haziran 2012 İyimser hava
    • 30 Mayıs 2012 'Hassas ve gerilimli iş'
    • 23 Mayıs 2012 Meclis'te Erdoğan barışı
    • 18 Mayıs 2012 Rota başkanlık sistemi
    • 16 Mayıs 2012 Tutuklu vekillere yasayla tahliye yok
    • 9 Mayıs 2012 28 Şubat'ın dalga boyu

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,744 µs