En Sıcak Konular

Mustafa Ünal


Mustafa Ünal
0 0 0000

Azerbaycan'ı göz ardı etmeyiz



Dışişleri Bakanı Ali Babacan'la Erivan yolundayız, KEİ toplantısı için. Babacan'ın Ermenistan'a gidip gitmeyeceği merak konusuydu.
Kararını son anda gitme yönünde verdi. Kararsızlığı politik nedenlerden dolayı değil, programların yoğunluğundan.

Babacan Viyana'dan Ankara'ya gece 24'ten sonra geldi, sabaha karşı 5'te tekrar havalimanındaydı. Babacan 'İki, iki buçuk saat ancak uyudum. Bu yoğun tempo bizim hayat tarzımız.' dedi. Kısa zaman aralığından dolayı Dışişleri ekibinden havaalanında sabahlayan oldu.

Ermenistan olayı Türkiye'nin en sıcak gündemi... Muhalefet partileri AK Parti iktidarının Ermenistan'a taviz verdiğini ileri sürerek eleştirilerin dozunu artırdı. Azerbaycan'ın da itirazları var.

Bir grup Azeri kadın milletvekili Ankara'da temaslar yapıyor. Buna karşılık Bakü'de de Türk milletvekilleri var. Konuşulan, tartışılan Türkiye-Ermenistan ilişkileri...

Babacan'ın Erivan gezisi bazı kesimleri heyecanlandırdı. Seyahate özel anlam yükleyenler oldu. O kadar ki, bu seyahatte sınır kapısının açılacağını söyleyenler çıktı. Bir beklentinin oluştuğu doğru. Ancak bu yorumların gerçeği yansıtmadığını Babacan'ı dinlerken anlıyoruz.

Babacan'ın Erivan programı tamamen KEK toplantısıyla sınırlı... KEK dışında özel gündemi yok. Türkiye KEİ'nin kurucularından, sekretaryası da İstanbul'da. Babacan bugüne kadar KEİ toplantılarının tümüne katıldı. Ermenistan ise KEİ'nin dönem başkanı. Bakanlar Konseyi'ne de ev sahipliği yapıyor. Onlardan da Azerbaycan devralacak.

Gezinin amacı her ne kadar KEİ toplantısı da olsa Babacan'la Ermenistan sorununda gelinen noktayı konuşuyoruz. Babacan açık konuşma yanlısı değil. Ayrıntıya pek girmiyor. Yürüyen bir süreç söz konusu çünkü... Açıklamaların sürece zarar vereceğini düşünüyor olmalı. Haksız sayılmaz.

'Biz sorunlara dar açıdan değil, daha geniş açıdan bölgesel perspektiften bakıyoruz. Kapsamlı çözüm ve tam normalleşme istiyoruz.' dedi. Babacan'ın mesajı gayet açık. Sorunlara kısmî çözüm beklenmemeli. Sorunların tümü masada. Hepsi müzakere ediliyor, hiçbir madde ertelenmiyor. Kıbrıs modeli gibi.

Sınır kapısının açılması sorunlardan sadece biri. Problemlerin tümü çözülmeden kapının açılması mümkün değil. Kısa sürede kapının açılacağı yönündeki iddialar doğru değil.

Türkiye'nin Ermenistan'la 2007'nin Eylül'ünde başlattığı müzakere sürecinde önemli noktaya gelindiği ortada... Tarafların havasına bakılırsa kesin takvim olmamakla birlikte 2009 yılı içinde çözüm sürpriz olmaz. Malum, sorun iki ülke arasında değil üçlü eksen söz konusu.

Türkiye, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin seyri de çözümün kilometre taşlarından. Orada da bir hareketlilik yaşanmıyor değil. Ermenistan ve Azerbaycan arasında devlet başkanları düzeyinde bir yılda üç defa görüşme yapıldı.

Buna rağmen Bakü'de oluşan hoşnutsuzluk gözden kaçmıyor. Ermenistan açılımı nedeniyle Türkiye'ye karşı kırılganlıktan söz ediliyor. Azerbaycan'ın itirazları aslında sorunun ne denli karmaşık ve çok taraflı olduğunu uluslararası camiaya göstermesi açısından önemli.

Uçak Ankara'dan havalandıktan bir buçuk saat sonra Erivan için alçalmaya başladığında gözlerimiz Ağrı Dağı'nı aradı, ancak bulutlar nedeniyle göremedik. Erivan'da puslu ve serin bir hava karşıladı bizi. İlk dikkatimi çeken büyük meydan ve caddelere rağmen çok az sayıda insanın ortalıkta dolaşması. Oysa başkentin daha kalabalık olması beklenir.

Babacan'ın anlattıklarından Türkiye ile Ermenistan arasında yürüyen müzakere sürecinde kritik aşamaya gelindiği ve Azerbaycan faktörünün asla göz ardı edilmediği sonucunu çıkarmak mümkün.

zaman



Bu yazı 1,093 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Eylül 2012 Balyoz duruşu
    • 23 Eylül 2012 'Balyoz' yok sayılamaz
    • 19 Eylül 2012 Menderes'in kabrinde bir CHP lideri
    • 5 Eylül 2012 İki görüşme...
    • 29 Ağustos 2012 Çiçek'in çıkışı
    • 1 Ağustos 2012 Tutukluluk avantaja dönüşmemeli
    • 29 Temmuz 2012 Rüya gibi
    • 25 Temmuz 2012 Suriye nelere gebe?
    • 18 Temmuz 2012 CHP değişir mi?
    • 1 Temmuz 2012 Davutoğlu ile Suriye...
    • 27 Haziran 2012 Cevap, yeri ve zamanı geldiğinde...
    • 20 Haziran 2012 Dağlıca yine dağladı
    • 17 Haziran 2012 7+5 senaryoları
    • 13 Haziran 2012 Kürtçe derste tarihî adım
    • 8 Haziran 2012 İyimser hava
    • 30 Mayıs 2012 'Hassas ve gerilimli iş'
    • 23 Mayıs 2012 Meclis'te Erdoğan barışı
    • 18 Mayıs 2012 Rota başkanlık sistemi
    • 16 Mayıs 2012 Tutuklu vekillere yasayla tahliye yok
    • 9 Mayıs 2012 28 Şubat'ın dalga boyu

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,444 µs