En Sıcak Konular

Gülay Göktürk


Gülay Göktürk
0 0 0000

Güngör Mengi'nin MGK'sı...



Darbe Günlükleri'nin kıssadan hissesi okuyanın kafa yapısına göre ne kadar farklı olabiliyor.Geçen gün Vatan Başyazarı Güngör Mengi'nin gazeteci ve komutan günlüklerinden çıkardığı sonucu okuyunca ağzı açık kaldım.

Mengi'ye göre bütün mesele "devletin zirvesinde iletişim sorunu" olmasından kaynaklanıyormuş, iyi mi?

Yazara bakarsanız "MGK askerlerin meşru anlamda siyasete katıldıkları zemin"miş. "Bu zeminin baskıdan ve her türlü çekinceden uzak şekilde çalışması, kullanılması çok önemli"ymiş, çünkü MGK demokratik rejimin sigortasıymış.

Bütün tıkanıklık bu kurulun iyi çalışmamasından doğuyormuş. MGK "ortak aklı arayan özgür bir zemin" olamamış bir türlü. MGK'da askerin rejimle ilgili endişelerini sakınmadan ortaya koyabileceği bir atmosfer yaratılamamış. Sistem doğru çalışsa, Silahlı Kuvvetler meşru bir gizliliğin korunması altında bütün rahatsızlıklarını siyasi iktidara anlatabilir ve dışarıda cadı kazanları kaynatmanın -yani darbeye kalkışmanın- sebebi kalmazmış!

Neresinden başlamalı...

Başyazarın demokrasi anlayışına bakın ki, askeri vesayet rejiminin sigortası olan bir kurumu "demokratik rejimin sigortası" olarak niteleyebiliyor. Ve hiç sıkılmadan "askerlerin meşru anlamda siyasete katıldıkları bir zemin"den söz edebiliyor.

Askerlerin meşru anlamda siyasete katıldıkları bir zemin olabilir mi? Böyle zeminleri darbe anayasalarıyla yani silah zoruyla yaratabilirsiniz elbette. Ama demokrasi açısından meşru hale getiremezsiniz. Çünkü demokratik sistemler askerlerin savunma konuları dışında siyasete katılmalarını hiçbir zeminde meşru görmez.

Eğer askerler MGK'da rahatsızlıklarını siyasi iktidarlara özgürce anlatabilseler sorunlar orada çözülür darbelere gerek kalmazmış. Böyle diyor Mengi. Bunları okuyan bir yabancı, askerlerin MGK'da süt dökmüş kedi gibi oturduklarını sanabilir. Ama Soner Çağaptay gibi Newsweek dergisinde yazmıyor Mengi. Onun okurlarının hepsi MGK toplantılarının oldum bittim askerlerin siyasetçileri sigaya çektiği, esip gürlediği, onlara madde madde siyasetler dikte ettiği, siyasetçilerin de alttan almak zorunda kaldıkları zeminler olduğunu bilir.

Aslında günlükler bize MGK'daki güç ilişkilerini bizzat komutanların ağzından dinleme olanağı da veriyor. Balbay'ın günlüklerinden öğrendiğimiz kadarıyla, komutanlardan birinin MGK toplantılarıyla ilgili söyledikleri şöyle: "Aytaç Paşa MGK'da çok ağır konuşacak. Son cümlesi de şu olacakmış: 'Bunlar bunlar olmazsa kırılma yaşanır.' Aslında onlarla konuşma değil de doğru neyse o söylenip tamam denmesi lazım. Bunlar cevap veriyor"

Ne kadar ibret verici değil mi? Mengi'nin "ortak aklı arayan özgür zemin"ine komutanlar hükümete ultimatom vermek ve tehditler savurmak üzere gidiyorlar. Üstelik karşılarındaki hükümet temsilcilerinin susup dinlemek yerine cevap vermesini bile küstahlık olarak değerlendiriyorlar.

Peki bütün bunları Mengi bilmiyor mu? Elbette biliyor ama onun niyeti başka.

Mengi MGK iyi çalışmıyor derken, siyaseti artık eskisi kadar kontrol edemiyor demek istiyor. MGK iyi çalışsın ki, askerlerin darbe yapmasına gerek kalmasın, çünkü zaten iktidarda olsunlar. Orada hükümetleri iyice şamar oğlanına çevirip avuçlarının içine alsınlar, her istediklerini dikte etsinler. Böylece askeri vesayet rejimi de sonsuza kadar sürsün...

Yeni taktikleri bu galiba. Darbeler döneminin geride kaldığı kafalarına dank etmiş olmalı ki, yeni çareler üretmeye çalışıyorlar.

Ne var ki,  "devletin zirvesindeki iletişim sorunu"nun Mengi'nin arzu ettiği gibi çözülmesi imkansız. Milli Güvenlik Kurulu'nun yapısı ve yetkileri 2001 ve 2003 değişiklikleriyle zaten değişti. Daha da değişecek. Sadece yasal olarak değil fiilen de değişecek MGK'nın fonksiyonu. Darbe yapma imkanı kalmamış bir gücün MGK'da tehditler savurmasının da bir anlamı kalmayacak çünkü...

Ne diyor Aytaç Yalman:

"Bunlar orduyu zayıflatma, etkisini azaltma girişimleri... Güçlü ama içte etkisiz bir ordu isteniyor. Biz bunun farkındayız."

Yalman farkında ama başyazar henüz farkına varamamış galiba...

bugün



Bu yazı 1,195 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 28 Eylül 2012 Susmak için artık çok geç
    • 24 Eylül 2012 Darbecilik mahkûm oldu
    • 21 Eylül 2012 7 adımda çözüm planı
    • 14 Eylül 2012 Libya
    • 25 Ağustos 2012 Kürtler'i PKK'dan korumak
    • 8 Ağustos 2012 Tehditle canlı kalkan olunur mu?
    • 30 Temmuz 2012 Suriye Kürdistanı
    • 2 Temmuz 2012 Zana kimi, neyi temsil ediyor?
    • 18 Haziran 2012 Kılıçdaroğlu Bahçeli'nin arkasına saklanıyor
    • 15 Haziran 2012 Olmayacak duaya amin
    • 11 Haziran 2012 Oslo süreci yeniden mi?
    • 8 Haziran 2012 Erdoğan-Kılıçdaroğlu görüşmesi
    • 4 Haziran 2012 Ses kayıtları
    • 30 Mayıs 2012 Parti kongreleri neden yapılır?
    • 21 Mayıs 2012 Sivil bayramlar dönemi
    • 11 Mayıs 2012 Yine mi?
    • 9 Mayıs 2012 Solun resmi tarihi
    • 25 Nisan 2012 Keşke CHP bölünse
    • 11 Nisan 2012 Kafası karışık bir Demirtaş
    • 9 Nisan 2012 Nizam-ı alem

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,394 µs