En Sıcak Konular

Bilal Çetin


Bilal Çetin
0 0 0000

Baykal’a göre AKP’nin başarı çıtası yüzde 52’de...



MALATYA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal üç hafta sonra yapılacak olan seçimlerde partisinin alabileceği oy oranı için “tahminde bulunmam, bir oran söyleyemem” diyor ama iktidar partisi AKP için bir başarı çıpası koyuyor ortaya: Yüzde 52...

Dünkü Malatya mitingine giderken uçakta sohbet ettiğimiz Deniz Baykal, Türkiye’nin görülmemiş ölçüde kural ihlallerinin, hukuk ihlallerinin yaşandığı bir seçim süreci geçirmekte olduğunu söylüyor ve ekliyor:

“Bu dönemde hukuk, yargı, kural, kaide her şeyin ihlal edildiği görülüyor. YSK şikayet ediyor, savcılığa başvuruyor. YSK kararları kesin olan bir organ. YSK’nın müdahale ettiği usulsüzlük olayı sadece Tunceli için mi geçerli? Başka yerde yapılanlar yok mu? Madem Tunceli için böyle bir kararın var, o zaman yapman gereken ne? Tunceli’de seçimi iptal etmek mi? Bu olmaz, bu halka ceza vermek olur. Yapan hakkında ne yapıyorsun? Onun gereğini yerine getirsene. Yapan kim Vali, arkasında da Başbakan var...”

Uçak sohbetinde konu CHP’nin bu seçimde nasıl bir sonuç alabileceğine geliyor. Baykal partisinin ülke genelinde oyunu arttırabileceğine halen 7 il belediyesine sahip olan CHP’nin bu sayıyı oldukça yukarılara çekebileceğine inanıyor, bunda kuşkusu yok. Ancak asıl istediği İstanbul ve Ankara...

CHP’nin bu iki ilden birini alması halinde bütün siyasi dengelerin hesapların değişeceğini düşünüyor Baykal.

Son anketler de oldukça umutlandırıyor Deniz Baykal’ı. Bu konuda şunları söylüyor:

“Ciddi anket yapan bazı kuruluşlar, Türkiye genelindeki oy oranımız için yüzde 26-27 seviyesine çıkar diyorlar. Hatta bizim için umutsuz konuşanlar şimdi bakıyorum hem İstanbul için hem de geneldeki oylarımız için daha olumlu sözler sarf etmeye başladı. Bu da benim için çok önemli bir gelişme. Ama ben bir oran söylemem.”

Baykal CHP için bir oy oranı hedefi, başarı çıtası telaffuz etmekten kaçınıyor ama AKP için bir başarı çıtası öngörüyor. Şöyle diyor:

“Benim değerlendirmem, iktidarlar için yerel seçimde genel seçimin üzerine 4 - 5 puan koymaktır. Bu da yüzde 47 üzerine koyduğunda 52 eder. İktidar için 52’nin üstü başarı, altı başarısızlıktır. Çünkü yerel seçimde iktidar avantajı en az 5 puandır. En son 2004 seçimlerinde bu görüldü. Yüzde 34 oyu vardı, iktidar avantajı ile yüzde 42’ye çıkardı. Ancak bunu vatandaşa anlatamazsınız. Vatandaş yüzde 47’nin iki puan altını gördüğünde başarısız kabul eder. Oysa başarısızlık orada da 7 puandır. Şimdi iktidara bakıyorum, sıkıştılar. Halkı tehdit ediyorlar. Sıkıntıdalar, telaş içindeler.

İktidardaki herkes oy peşinde. Vatandaşa iş peşinde değil. Bütün iktidar, hükümet üyeleri işi gücü bıraktı büyük bir panik ve telaş içinde...”

Baykal’ın ekonomideki krizle ilgili değerlendirmesi de özetle şöyle:

“Türkiye’de bugün sanayide çalışan 10 makinadan 4’ü durmuş vaziyette. Türkiye, 32 ülke arasında işsizliği en yüksek artan ikinci ülke. Birinci İzlanda ama o da iflas etmiş bir ülke.

Başbakan krizin varlığını kabul etmeyi başarısızlığının göstergesi gibi algılıyor, krizi kabul ederse başarısızlığının ortaya çıkacağından kaygı duyuyor. Sanki geçmişte olanların dünyanın genel iyi durumunun neticesi olacağının ortaya çıkacağından korkuyor. O nedenle sürekli kriz uğramadı, dibi göründü gibi sözler söylüyor. Umut vererek kriz aşılır sanıyor...”

MALATYA

Malatya’da mitingin yapıldığı Hükümet Meydanı’nda Baykal’ı oldukça coşkulu bir kalabalık karşıladı. İlgi yüksekti. CHP açısından Malatya bu kez 2004 yerel seçimlerinden de,2007 genel seçimlerinden de daha iyi. Seçmenin ilgisi çok sıcak, çok daha ilgili. Ama bu 29 Mart’ta Malatya’yı kazanmaya yeter mi? 29 Mart’ta CHP’nin Malatya’da oy oranını epey arttıracağı kesin ama belediye başkanlığını AKP’nin elinden alması mucizelere bağlı...

vatan

 



Bu yazı 1,028 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 2 Aralık 2009 PKK açılım sürecini dinamitliyor...
    • 8 Mart 2009 Baykal’a göre AKP’nin başarı çıtası yüzde 52’de...
    • 25 Ocak 2007 301. madde değişir mi?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,875 µs