En Sıcak Konular

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta



Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
0 0 0000

Orta kulak iltihabı için antibiyotik şart mı?



Solunum yolları enfeksiyonlarının zirve yaptığı günlerdeyiz. Poliklinikler nezle, grip, anjin, tonsillit, sinüzit, farenjit, larenjit, trakeit, krup, otit, bronşit, zatürreeli hastalarla dolup taşıyor.


Bugün konumuz akut otitis media veya halk arasında bilinen adıyla orta kulak iltihabı, ya da kısaca OKİ. OKİ, küçük çocuklardaki enfeksiyonların en sık görülenlerinden biri.


Öyle ki, 1 yaşındaki çocukların yüzde 60’ ı ve 3 yaşına gelmiş olanların da yüzde 80’ i en az bir kere orta kulak iltihabı geçirmiş oluyor. OKİ, en çok antibiyotik yazılan hastalıkların da başında geliyor ve Amerika’ da ekonomiye maliyetinin 5 milyar doları bulduğu hesaplanıyor.


Orta kulak nedir?
Kulağımızın dış, orta ve iç olmak üzere başlıca üç bölümü vardır. Orta kulak, kulak zarı ve iç kulak arasında, içinde sesi iletmekle görevli örs, çekiç, üzengi kemiklerinin bulunduğu hava ile dolu bir boşluktur. Orta kulak Östaki borusu adı verilen bir kanalla burun boşluğu ile de bağlantılıdır.
Normal işitme ve kulak fonksiyonları için orta kulağın hava ile dolu olması ve orta kulak basıncının atmosferik basınç ile aynı olması gerekir. Bu da Östaki kanalının açık olması ile sağlanır.


Orta kulak iltihabı nasıl oluşur?
OKİ, çoğu zaman soğuk algınlığı (nezle) gibi viral bir üst solunum yolları enfeksiyonu ile başlar. OKİ’ nin özellikle sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkmasının sebebi de bu mevsimlerde viral solunum yolları enfeksiyonlarındaki artışlardır.


Östaki borusunun nezleye bağlı olarak tıkanması ile orta kulak basıncı negatifleşir ve bu da orada sıvı toplanması ve mikropların çoğalmasına yol açar. Ancak bu enfeksiyonların çoğu antibiyotik verilmeden de kendiliğinden düzelir.


Orta kulak iltihabı neden küçük çocukların hastalığıdır?
OKİ, özellikle 6 ay-3 yaş arasındaki çocuklarda görülen bir hastalıktır.  Bunun sebebi Östaki borusunun küçük çocuklarda kısa ve yatay seyirli olmasıdır. Bu yüzden burun ve boğazdaki mikroplar kolaylıkla orta kulağa ulaşırlar.


Küçük çocuklarda halk arasında ‘geniz eti’ olarak bilinen lenf dokusunun şişmesi de Östaki kanalının kapanmasına yol açarak orta kulak iltihabına zemin hazırlar. Alerjik yapıdaki çocuklarda OKİ’ nın sık görülmesi bunlarda geniz etinin büyük olmasıyla ilgilidir.


Ayrıca, küçük çocukların bağışıklık sistemlerinin henüz tam gelişmemiş olmasının da rolü vardır. Topluma karışmaya başlayan çocukların yılda 8-10 kere nezle oldukları göz önüne alındığında, bunlarda OKİ’ nin bu kadar çok görülmesine hiç de şaşmamak gerekir.


OKİ, erkek çocuklarda ve yuvaya ve kreşe giden çocuklarda daha sık görülür. Sigara içilen ortamda bulunma, genetik faktörler ve daha önce orta kulak iltihabı geçirilmiş olması da risk faktörleridir.


Orta kulak iltihabının belirtileri nedir?
Küçük çocuklar şikâyetlerini tam olarak ifade edemezler. Meselâ kulağım ağrıyor diyemezler ama kulaklarıyla oynarlar, kulaklarını çekiştirip dururlar. Nezle belirtileri vardır; burnu akar, burnundan rahat nefes alamaz. Öksürük olabilir. Huzursuz ve sinirli olurlar. Doğru dürüst uyumazlar. İştahları azalabilir. Durup dururken ağlayabilirler. Ateşleri olabilir. Kulaklarından bir sıvı akabilir. İşitmeleri azalmış olabilir. Kusma ve ishal de görülebilir.


Nasıl teşhis edilir?
OKİ, doktor muayenesi ve kulağın otoskop adı verilen ucu ışıklı bir aletle incelenmesi ile teşhis edilir. Kulak zarının kızarması, şeffaflığını yitirmesi, bombeleşmesi… gibi tipik bulgular vardır.


Gelelim tedaviye
6 aylıktan büyük, başka bir sağlık problemi olmayan ve hastalık belirtileri o kadar şiddetli olmayan çocuklara hemen antibiyotik başlanmamalı, ‘Bekle ve Gör’ yaklaşımı tercih edilmelidir.


Çünkü bu hastalık çocukların yüzde 80’ inde antibiyotik verilmeden birkaç gün içinde iyileşir. Gereksiz verilen antibiyotikler ise ciddi ekonomik kayıplara sebep olmaları yanında, bakterilerin direnç kazanmalarına ve alerji, kusma, ishal… ciddi komplikasyonlara yol açabilirler.



Bu yazı 16,853 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 31 Ekim 2014 Günde 3 bardak süt kemik kırığı ve ölüm riskini artırıyor
    • 14 Mayıs 2013 Akademik sahtekârlık geleneğinin kime ne zararı var
    • 11 Aralık 2012 Yakında ruh hastası olmayan kalmayacak
    • 9 Ekim 2012 Bir Türk tıp alanında Nobel alabilir mi?
    • 3 Ekim 2012 Burun damlaları ile aldatılıyor muyuz?
    • 2 Ekim 2012 Kimi kime şikâyet edelim?
    • 1 Ekim 2012 Türkiye'de mamografi taramaları rezaleti
    • 16 Eylül 2012 Mamografi taramalarına karşıyım
    • 10 Eylül 2012 Modern tıbbın son numarası: Aşırı teşhis
    • 8 Eylül 2012 Mamografi kanser riskini arttırıyor
    • 7 Eylül 2012 Benzer ilaç nedir?
    • 28 Ağustos 2012 Meme taraması saç taramaya benzemez
    • 14 Ağustos 2012 Antibakteriyel ürünlerdeki büyük tehlike
    • 6 Ağustos 2012 Sağlıklı suda hiçbir mikrop olmamalıdır
    • 30 Temmuz 2012 Enerji içecekleri yasaklanmalıdır
    • 23 Temmuz 2012 Damacana mı musluk suyu mu?
    • 10 Temmuz 2012 İlaç tanıtımında bundan iyisi Şam'da kayısı
    • 23 Haziran 2012 Bir sağlık haberi skandalı
    • 13 Haziran 2012 Ot-Çöp tüccarlarından alacağımız dersler de var
    • 17 Nisan 2012 Sönmez gene döndü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,349 µs