En Sıcak Konular

Rüşdü Paşa



Rüşdü Paşa
0 0 0000

Gerçek bir tahmin hatta bir masaldır



Gerçek bir tahmin hatta bir masaldır

rüşdü paşa

'herhangi bir insan etkinliğini düşünmek beni güldürüyor.'
aragon

politik iktisat kader değildir; özgür bir hayata geçiş imkanıdır. neo-liberal iktisat ölüyor. latin amerika gördü, ayağa kalkıyor.

bir: gerçek iktisatta durum: 2008 yılında türk iktisadı küçüldü. istatistiki bilgi açık. 2009 yılının ocak ayına ilişkin veri, türk iktisadında kapasite kullanım oranının, bir evvelki yılın aynı devresine göre düştüğünü gösteriyor. bekleyişler olumlu yönde değil. bekleyişlere ilişkin bilgi şunu ima eder, ediyor: '2009 yılında türk iktisadı küçülecek.'

iki: para iktisadında durum: gerçek iktisatta işlerin 'normal' gitmesi türk iktisadına, ülke dışından ve her yıl belli sayıda yabancı para girişine bağlı. koşuldur.  2008 yılı ekim ayında dünya iktisadında yaşanan krizden sonra türk iktisadına giren yabancı para sayısında düşme olmadı. yükselme oldu. ülkeye yabancı para giriş ve çıkışlarına ilişkin istatistiki veri, merkez bankası kaynaklı, türk iktisadına, 2008 yılının ekim ila aralık arası zaman diliminde, kaynağı belli olmayan 12 milyar dolarlık bir para girişi olduğuna ilişkin.

para girişi, para krizini engelledi.

12 milyar tane dolar, çok para. bu para türk iktisadına getirildi. paranın hangi iktisadi amaçla ve kim tarafından türkili'ne getirildiği devletçe bilinmiyor. sayı, ödemeler dengesi defterinde 'net hata ve noksan' kalemi.

12 milyar tane doların, ekim ila aralık aralık arası zaman diliminde, türk iktisadına dahil edilmesinin politik iktisat anlamı olmalı. var. nedir? yanıt, türkili'nde bir iki ay içinde meydana gelecek politik olay ile irtibatlı olacak.

nietzsche okumalı: "bizi ilgilendiren dünya bir olgu değil; zayıf bir gözlemler toplamı temelinde kurduğumuz bir tahmin, hatta bir masaldır. bu dünya bir akış sürecidir, sürekli oluşum halindedir, anlaşılamaz ve aldatıcıdır. anlam ve değerler bu akışa yorumlar yoluyla sokulur. yorumlarsa yaşam içinde, güç istencinde ve gücümüzü artırmak için varlığımızı sürdürmemizi sağlayan ve belli perspektiflerden yapılan yüklemelerdir. ve dünyanın yorumlanabilme biçimlerinin sınırı yoktur. dolayısıyla hakikat yoruma bağlı ve birden çoktur. aslında, tüm bu bilgi aygıtı eşyaya hakim olmaya yönelik bir soyutlama ve basitleme aygıtıdır. sonuç olarak hakikat bizim dışımızda bulunacak ya da keşfedilecek birşey değil; yaratılması gereken ve bir süreci, daha doğrusu sonu olmayan bir ele geçirme istencini adlandıran birşey, güç istencinin bir başka adıdır."

foucault, nietzsche'nin devamıdır.

iktidar, hükümet değil.

foucault teorisi: "sömürünün ne olduğunu bilmek için ondokuzuncu yüzyılı beklemek gerekti, ama iktidarın ne olduğu belki hala bilinmemektedir. marx ve freud, bu hem görünür ve görünmez, hem mevcut hem gizli, her yeri kuşatmış iktidar denilen muammalı şeyi tanımamızı sağlamaya belki de yeterli değildir. devlet teorisi, devlet aygıtlarının geleneksel analizi iktidarın işleyiş ve uygulama alanını kuşkusuz her yanıyla ortaya çıkarmıyor. günümüzde şu büyük bir meçhuldür: iktidarı kim uygulamaktadır? nerede uygulanmaktadır? günümüzde, kimin sömürdüğü, karın nereye gittiği, kimin eline geçtiği ve yeniden nereye yatırıldığı hemen hemen bilinmektedir, oysa iktidar...iktidarı elinde tutanların yöneticiler olmadığı iyi bilinmektedir. ama 'yönetici sınıf' kavramı ne çok açıktır ne de yeterince işlenmiştir. 'tahakküm kurmak', 'yönlendirmek', 'yönetmek', 'iktidar grubu', 'devlet aygıtı', vs.; burada analiz edilmeyi bekleyen nosyon oyunu vardır. aynı şekilde, iktidarın nereye kadar, hangi araçlarla ve çoğunlukla önemsiz hangi hiyerarşi, denetleme, gözetleme, yasaklama, zorlama, mercilerine kadar uygulandığını bilmek gerekir. iktidarın olduğu her yerde iktidar uygulanır. doğruyu söylemek gerekirse, kimse bu iktidarın sahibi değildir; bununla birlikte, bir tarafından birileri ve diğer tarafında başkaları olmak üzere, her zaman belirli bir yönde uygulanır, doğrusu kimin iktidara sahip olduğu bilinemez, ama kimin sahip olmadığı bilinir."

12 milyar tane dolar, 2008 yılının ekim ila aralık devresinde, türk iktisadına neden getirildi sorusu bir iktidar problemidir.

www.rusdupasa.com

 



Bu yazı 3,350 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 4 Temmuz 2012 korku zamanın kaybedilmesidir
    • 4 Nisan 2012 Nietzche bir gelecek tarihçisidir
    • 7 Mart 2012 Mesele Bir Şapka Meselesidir
    • 6 Şubat 2012 Yerliler 1986 Nereye
    • 26 Ocak 2012 Bakış açın yoksa, sen yoksun
    • 9 Ocak 2012 kıyamam sana
    • 22 Kasım 2011 İtalyan Düşü
    • 16 Kasım 2011 evine dön
    • 3 Kasım 2011 İktisatçı
    • 1 Kasım 2011 Arzu
    • 27 Ekim 2011 Ayakta kalmak
    • 11 Ekim 2011 Yöntem
    • 29 Eylül 2011 yalan
    • 16 Temmuz 2011 Kendin olmak bir saldırıdır
    • 22 Haziran 2011 kaçış
    • 26 Mayıs 2011 obama’ya açık mektub
    • 23 Mayıs 2011 kafka’nın dûnyasındayım (*)
    • 18 Mayıs 2011 geçmiş sonradan gelir
    • 14 Mayıs 2011 hakikatin rengi yeşildir
    • 11 Mayıs 2011 halk günü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,010 µs