En Sıcak Konular

Ismet Berkan


Ismet Berkan
0 0 0000

Susurluk’tan Ergenekon’a



Sabah gazetesinin dün manşetinden yayımladığı belge, Ergenekon soruşturmasında gelinen yeni bir aşamayı gözler önüne seriyor. Bu aşamayı ben, Ergenekon’da iç hesaplaşma aşaması olarak yorumlamak istiyorum.
Sabah’ın yayımladığı belge, meşhur Ergenekon belgecisi Tuncay Güney’le ilgili. Sabah bunu Güney’in Milli İstihbarat Teşkilatı mensubu olduğunun belgesi olarak yorumlamış. MİT ise dün Güney’in kendilerinin ‘haber elemanı’ olmadığını, belgenin şüpheli davranışları nedeniyle Güney hakkında yapılan bir araştırmanın belgesi olduğunu açıkladı.
MİT’in açıklamasındaki ilginç detay, söz konusu belgeyi hazırlayan MİT’in kontr-terör dairesiyle ilgili. Müsteşarlık, biraz da durduk yerde, ‘Kuruluşu ve işleyişi tartışmalı olan Kontr Terör Merkezi, sorumluları ile birlikte 1997 yılında kuruluş şemasından çıkarılmıştır’ diyor.
Bu KTM’nin ‘kuruluşu ve işleyişinin tartışmalı’ olduğunu 1996’daki Susurluk kazası öncesinden beri biliyoruz, bu tartışmayı da uzun yıllar yürüttük. KTM’nin başında meşhur Mehmet Eymür vardı, 1994’te Başbakan Tansu Çiller’in özel isteğiyle MİT’e geri dönmüş, 1997’de de Mesut Yılmaz’ın Başbakan olmasıyla bu görevden uzaklaştırılmıştı.
KTM’nin ‘tartışmalı işleyişi’ 1994-97 yılları arasında, PKK terörünün bitirilmesi ve Abdullah Öcalan’ın yakalanması veya öldürülmesi yönünde yürütülen kimi çalışmalarla ilgili. Bu çalışmaların hepsinin hukuka uygun olduğunu söylemek mümkün değil; o yüzden KTM ve dolayısıyla MİT de hep Susurluk tartışmalarının bir parçası oldu, öyle kaldı.
Tabii, aynı dönemde PKK ile mücadele adı altında hukuk dışı işlere kalkışan tek resmi kurum KTM değildi. Onun yanı sıra dönemin Emniyet Genel Müdürü ve sonra da İçişleri Bakanı Mehmet Ağar tarafından oluşturulduğu defalarca iddia edilen Abdullah Çatlı grubu ile Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde yer alan, bir iddiaya göre halen Ergenekon tutuklusu olarak yargılanan emekli general Veli Küçük ile açılması beklenen ikinci Ergenekon davasının tutuklularından emekli albay Arif Doğan tarafından kurulan JİTEM (Jandarma İstihbarat Terörle Mücadele) de vardı. Biz bugüne kadar Susurluk adı altında sadece ‘Ağar-Çatlı grubu’ diye adlandırılan grubun bazı sivil ve polis üyelerini yargıladık. ‘Susurluk’ şemsiye adı altında yer alan MİT’in ilgili birimi ve JİTEM ile bu kuruluşlara talimat veren siyasi otorite ile askeri otorite henüz resmen suçlanmadı bile, bundan sonra suçlanacağı da şüpheli.
Tuncay Güney ismi, Susurluk söz konusu olduğunda fazla önemli değil. Ama Susurluk’un özellikle medya tarafından yoğun biçimde sorgulandığı dönemde, daha sonra yargılanıp ceza alacak ve bir kısmı bugün ‘Yüzlerce cinayet işledim devletim için’ diyerek bir nevi itirafta bulunan polis memurlarının mahkûm olmasında Güney önemli bir rol oynadı. Belki hatırlayacaksınız, kamuoyunun ilk kez Radikal gazetesinde ve Kanal D Ana Haber’de gördüğü meşhur Abdullah Çatlı’lı, İbrahim Şahin’li sünnet düğününde göbek atma resimleri, Tuncay Güney aracılığıyla piyasaya sürülmüştü.
Sabah gazetesinin yayımladığı belge 1997 tarihli. MİT, Tuncay Güney’in kendi mensupları olduğu iddiasını kesin bir dille yalanlıyor. Yalanlıyor ama insanın aklına bir soru da geliyor: Acaba Tuncay Güney, MİT’in değilse bile KTM’nin başındaki Mehmet Eymür’ün muhbiri olabilir mi?
İlginçtir, Eymür, uzun zamandan beri pek yazı yazmadığı kendi internet sitesi www.atin.org’da 26 Ekimde avukat Ceyhan Mumcu’ya hitaben eleştirel bir yazı yazdı. Ceyhan Mumcu’nun cevabı üzerine de 12 Kasım günü bir yazı daha yazdı. Bu son yazının bir yerinde Eymür, Tuncay Güney’le ilgili şöyle diyor: “Tuncay Güney’den bahsetmişsin... O bizdenmiş, öyle diyor... Yani bir istihbarat elemanı... Yetenekli de birisi... Sizin ekibe başarılı bir şekilde sızmış... İpliğinizi pazara çıkarmış... Zokayı fena yemişsiniz... Geçmiş olsun... Gerisi teferruat...”
Tuncay Güney’in Ergenekon’daki olası rolünü daha çok konuşacağız anlaşılan.

radikal



Bu yazı 1,152 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 15 Temmuz 2012 ‘Tanrı Parçacığı’ bize neler vaat ediyor?
    • 10 Mart 2012 Tartışmayı içerikten biçime kaydırmak
    • 25 Haziran 2011 PKK dağdan nasıl iner
    • 26 Şubat 2011 1968 neden 68’de olduysa, şimdi de isyanlar ondan oluyor
    • 26 Aralık 2010 Seçim soruları: AK Parti kaç alacak, ya CHP?
    • 2 Kasım 2010 PKK’nın içine girdiği açmazı görmek
    • 31 Ekim 2010 ‘Kırmızı Kitap’efsanesinin sırları
    • 27 Temmuz 2010 Askeri vesayetin hukuki altyapısı
    • 24 Temmuz 2010 Enerji stratejimiz var mı?
    • 21 Temmuz 2010 Sahiden 12 Eylül'ü mü oylayacağız?
    • 14 Temmuz 2010 İran çelişkileri ve iç politika yansımaları
    • 7 Temmuz 2010 Liderler neden görüşecek, neyi görüşecek?
    • 5 Temmuz 2010 Dindar solcular
    • 3 Temmuz 2010 Kılıçdaroğlu, bu kafayla hiçbir şeyi çözemez!
    • 26 Haziran 2010 Hep aynı denklemin içine sıkışmak
    • 24 Haziran 2010 Eşit yurttaşlığa dayalı demokratik cumhuriyet
    • 13 Haziran 2010 Karpuz gibi ortasından ikiye bölünmüş ülke...
    • 6 Haziran 2010 Mahkûmun açmazı: Hayattaki karşılığı
    • 24 Mayıs 2010 Maalesef bizde hattı muhalefet yoktur, sathı muhalefet vardır
    • 4 Mayıs 2010 Eski defterleri açmak...

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,125 µs