En Sıcak Konular

Ahmet Taşgetiren


Ahmet Taşgetiren
0 0 0000

Çarşafta asıl sorun



Baykal çarşafa rozet taktı ve “CHP - çarşaf” ilişkisi gündeme oturdu.
 
Bu işin mimarı, bir süredir CHP’nin İstanbul il başkanlığını yürüten Gürsel Tekin. Gürsel Tekin’den önce benzeri bir açılımı Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül yapmıştı. Ancak Mustafa Sarıgül, Baykal’ın tartışılmaz iktidarı ile cedelleştiği için ağzı ile kuş tutuyor olsa bile itibar görmedi. Gürsel Tekin, şimdilik iyi gidiyor. “Şimdilik” notunu bilerek düştüm.

Çünkü siyasette son hedefin genel başkanlık olması tabii, Tekin’in de istikbalde genel başkanlığı düşlemesi normal.

Ama şimdilik böyle bir şeyi Tekin’in bile öne çıkarması mümkün olmadığına göre, siyaset ömrü sayılı olan Baykal için de tehdit oluşturmuyor. Dolayısıyla Baykal - Tekin ilişkisi, “Sarıgül sendromu” haline dönüşmüyor. Aksine, Tekin, ahir siyaset ömründe Baykal’a önemli bir sıçrama ümidi sunuyor.

Bu işte Baykal, Sarıgül’ün seçim başarısına bakıp, Tekin’i alıyor diye düşünülebilir. Dün, iki etkili gazetede Gürsel Tekin ile yapılmış mülakat vardı. Tabiatıyla kendisine çarşaf işi soruluyor. O da, şeker bir dille anlatıyor.

-CHP niye çarşaflıya, başörtülüye gitmesin? Onları niye dışlasın? Onlar vatandaş değil mi? Böyle bir söylem.de sıkıntı yok. Sıkıntı, CHP’nin bugüne kadar başörtüsü olayında takındığı tavırla, bu çizginin çelişiyor olmasında.

Sıkıntı, CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne başörtüsünün önünün yargı tarafından kesilmesi için başvurmuş ve yargıdan çıkan kararın da yasakları tahkim etmiş olmasında. Sıkıntı, başörtülü veya çarşaflıların, CHP’ye oy verebiliyor olmasında değil. Öyle bir şeyi tabii ki CHP, alıp başının üzerine koyacak. Sıkıntı, başörtülü veya çarşaflının seçmesinde değil, seçilebilmesinde...

Sıkıntı CHP’nin içinden bir Merve Kavakçı çıkabilmesinde. Ya da, CHP’’den değil de, diyelim AK Parti’den başörtülü bir milletvekilinin çıkması durumunda bunu CHP’nin destekleyip desteklememesinde...

Hatta bir başörtülü milletvekilinden geçelim, başörtülü bir öğrencinin, bu hüviyeti içinde eğitim hakkını kullanabilmesinde... Başörtülü bir kamu görevlisinin olabilmesinde...

Bir yandan dedektif gibi, okulları, kamu kurumlarını gezecek ve başörtülü avı yapacaksın, diğer yandan da bıyık altından gülerek ve “hak” kavramı ile alay edercesine “Başörtülülerin CHP’ye oy vermesi en tabii haklarıdır!” diyeceksin. Gürsel Tekin’in verdiği mülakatlara baktım.

“Başörtülülerin eğitim hakkı”na ilişkin sorulara ne diyor? Özetle şunu diyor:

-Bu iş politik istismar olmaktan çıkarsa çözülür! Bir şey daha diyor: -Onu da biz çözeriz. CHP hep böyle dedi. Gürsel Tekin’in bu sözü çok orijinal değil. Maalesef Tekin’in bu sözü, samimi de değil. Tekin’in bu sözünün samimi olduğuna, onun ancak bu sözü “CHP’liler için takiyye olarak kullanması” durumunda inanabilirim.

Yani Tekin “Bu işi CHP’lilere ancak böyle anlatabiliyorum, yoksa anlamaları mümkün değil” gibi bir yaklaşım içinde ise, yani dışı CHPli içi muhafazakarsa buna inanmak mümkün. Ötesi? Ötesi sırf politika. Başörtülüyü, çarşaflıyı oltaya takma politikası.

-Siz başörtüsü meselesini unutun, işsizlik, fukaralık sorununa bakın. Başörtüsü ondan sonra konuşulur.

Konuşulur mu? Hele bir iktidar olalım. Seslendirilen mantığın arkasındaki düşünce şu; -İnanç özgürlüğü konusunu CHP dile getirirse, orada samimiyet vardır. Bir başkası, mesela muhafazakar bir parti dile getirirse, orada politik istismar söz konusudur!

CHP de doğuştan, misyon olarak kendisini, toplumu laikleştirme politikasına angaje ettiğine, ve laikliğin, bu ülkede, toplumun İslamını azaltmakla yerleşeceğine inandığına göre, toplumun özgürce İslamını geliştirmesine sebep olacak olan inanç özgürlüğüne sahip çıkmanın zamanı hiç gelmeyecek.

-CHP, başörtüsüne özgürlük isteyecek mi? Ne zaman?

-CHP, başörtülü ya da çarşaflı bir milletvekili adayı gösterecek mi? Ne zaman?

-CHP, AYM’nin, başörtüsü ile ilgili kararı konusunda ne düşünüyor ve CHP’nin girişimiyle oluşmuş olan o kararlar orada durdukça, başörtüsüne özgürlük nasıl mümkün olacak? Bana göre Gürsel Tekin, dilini eğip bükmesin. Desin ki:

-Başörtülü öğrenciye eğitim hakkı istiyorum. Hemen şimdi.

-Başörtülü veya çarşaflı, bu memlekette kadınlar her ne giyiyor olurlarsa olsunlar, en yüksek makama kadar seçilme hakkı istiyorum. Hemen şimdi! Ben Obama olayını Türkiye’de “Başörtülü Obama” diye değerlendirdim. Biz, bunu yapabiliyor muyuz, sorusunu sordum. Amerika “Öteki”sini başkan seçti, biz “Öteki”mize okul kapısını açıyor muyuz?

Başörtülüye, “akraba” Belediye Başkan adayının ardından sürüklenen “saf vatandaş” muamelesi yapıp, yeni bir sömürü kapısı açmak yerine biraz daha samimiyet, diyorum ben.

bugün



Bu yazı 880 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 25 Eylül 2012 Vesayet tortusunu silmek...
    • 20 Eylül 2012 Ana gündem: Terörü yok etmek
    • 12 Eylül 2012 Gültan Kışanak kaçırılsa...
    • 11 Eylül 2012 AK Parti formatının önemi
    • 9 Eylül 2012 Ne kadar çok ''keşke'' diyoruz
    • 7 Eylül 2012 ''Akil adam'' enstrümanı
    • 28 Ağustos 2012 MGK ne yapacak?
    • 26 Ağustos 2012 Düşme, düşersen üzerine çullanırlar
    • 19 Ağustos 2012 Bayram nostaljisi
    • 14 Ağustos 2012 Aygün ve bölgenin çıplak gerçeği
    • 12 Ağustos 2012 115 asker ölseydi...
    • 9 Ağustos 2012 ''Güvenlikçi politika''
    • 7 Ağustos 2012 Şemdinlili bir ananın Karayılan'a mektubu
    • 2 Ağustos 2012 ''Daha büyük harita''
    • 27 Temmuz 2012 Ortak mutluluğu planlamak
    • 26 Temmuz 2012 Ortadoğu'da ne oluyor?
    • 24 Temmuz 2012 Bölgesel Kürt yapılanması
    • 19 Temmuz 2012 Erdoğan'ın kurgusu ne?
    • 18 Temmuz 2012 Kılıçdaroğlu için son raunt
    • 27 Haziran 2012 Türkiye sınanıyor

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,296 µs