En Sıcak Konular

Murat Yetkin


Murat Yetkin
0 0 0000

Baykal türbanla ezber bozarken



‘AKP’ye oy verirken oluyor da, CHP’ye oy verirken neden olmuyor?’ CHP lideri Deniz Baykal’ın 16 Kasım pazar günü İstanbul Sultangazi’de türbanlı ve çarşaflı hanımlara ‘Altı Oklu’ parti rozeti takmasıyla başlayan tartışmayı en iyi dün Meclis grubuna hitap ederken sarf ettiği bu cümle anlatıyor.
Yerel seçimler vesilesiyle Baykal’ın bu keskin siyasi manevrası ile AK Parti’nin ezberini ve oy tabanını dağıtmayı amaçladığı dün kurduğu başka cümlelerden de belliydi. Örneğin, “Senin çaren yok, daima bana oy vereceksin, bunlara vereceksin. Ben her şeyi yaparım, vatandaşın fitresini, zekatını toplar, onunla siyaset yapmak için televizyon kurarım. Yağma yok” diye Deniz Feneri yolsuzluğuna gönderme yaptığı cümle bunlardan.
Hayrünisa hanım türbanlı diye Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığını artık Meclis’teki Cumhuriyet törenleri dahil boykot eden Baykal’ın “Lütfen siyaseti artık yukarı çekelim, siyaseti kılık kıyafetin bir parçası, uzantısı görmeyelim” demesi elbette ezber bozucu ve şaşırtıcıdır. Sadece AK Parti’liler değil, CHP’liler için de öyle.
CHP’den itirazlar gelmeye başladı. Geçen yılki cumhuriyet mitinglerine önderlik eden isimlerden olduğu için Baykal’ın kontenjanından CHP milletvekili seçilen Profesör Necla Arat bu isimlerden birisi. Arat dün NTV’de bu hanımların örtüleriyle CHP’ye katılarak zincirlerinden kurtulmuş olmadığını, zincirleriyle bir yerden çözülüp bir başka yere bağlandığını, bu konuyu Parti Meclisi’ne getireceğini söyledi.
CHP’de belki de iç muhalefet olarak sesi tek çıkan isim olan Haluk Koç ‘CHP’nin çizgisiyle kara çarşaf uyumlu mu?’ diye sordu.
Peki Baykal’ın parti rozeti takıp birlikte poz verdiği hanım, yasal hakkını talep edip parti kurullarında görev almak, ya da diyelim milletvekili adayı olmak isterse Baykal ne yapacak? Ya daha önce MHP lideri Devlet Bahçeli’nin türbanıyla seçilip Meclis’e gelen Nesrin Ünal’dan rica ettiği gibi resmi çalışmalarda başını açmasını mı rica edecek? Ya da onun olduğu gibi bütün çalışmalara katılmasına izin mi verecek?
Bunlar tabii ki CHP’nin içişlerine girer, önce CHP’yi ilgilendirir. Tabii bu konularda şimdiye dek ek katı çizgiyi izleyegelmiş CHP’nin tutumu toplumu da ilgilendirir.
Baykal’ın bir konuda daha ne yapacağı sorusunu sorduruyor İstanbul’daki tören. CHP’nin taze türbanlı ve çarşaflı üyeleri, örneğin türbanlı kızlarının üniversiteye girememe sorununa Baykal’ın sahip çıkmasını isterlerse ne yanıt alacaklar? Ne de olsa türbanın üniversitelerde serbest kalması için -doğrusu yangından mal kaçırır sakarlıkta hazırlanmış- Anayasa değişiklikleri CHP (ve DSP’nin) girişimiyle iptal edilmemiş, Cumhuriyet Yargıtay Başsavcılığı bu nedenle AK Parti’ye kapatma davası açmamış mıydı?
Ya da o hanımlar Genelkurmay’a neden Ergenekon tutuklularının ziyaretine daha sık ve topluca gitmediği hesabını soran CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek’ten türbanlı hanımların askere gönderdikleri oğullarının yemin törenine katılma taleplerini dile getirmesini isteseler, Özyürek ne diyecek? Özyürek dün “Kamusal alan farklı, özel alan farklı” diyerek Baykal’ın manevrasının henüz yönetimin üst kademelerinde dahi tam anlaşılamadığını aslında gösteriyordu
Bu ikinci gruptaki birinci soruya CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin’in yanıtı belli; o zaten üniversite öğrencileri için türban yasağına karşı olduğunu açıkladı. Zaten Baykal’ın bu ezber bozucu açılımının arkasındaki isimlerden birisinin Tekin olduğu görülebiliyor.
Baykal’ın şimdiye dek izlediği ve kendisini toplumun geniş kesimlerinden tecrit eden siyasetinden yaklaşan yerel seçimler vesilesiyle bu keskin manevrayla dönüşünün siyaset taşlarını yerinden oynatacak. Hem AK Parti, hem de CHP’nin katkılarıyla laikliğin türban sorununa indirgenmesiyle oluşan kutuplaşmanın yumuşaması doğrultusunda adım atılması, bu adımı CHP’nin atması kötü fikir değil aslında. Ama bu manevra konusunda en azından şimdiye dek CHP’ye oy vermelerinin temel nedeni laiklik konusunda bizzat CHP yönetimince duyarlılıkları üst düzeye yükseltilmiş olan kitleye, haydi özeleştiri demiyelim, alerjiye yol açar, derli toplu bir açıklama borçlu Baykal. “Ben öteden beri hep böyleydim” demek bu defa yetmiyor.

radikal



Bu yazı 1,162 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 22 Mart 2012 İki önemli mesele
    • 15 Mart 2012 Türkiye'nin yeni deniz stratejisi üzerine
    • 23 Aralık 2010 Şahin'den çağrı: Siyasi partiler yasası değişmeli
    • 11 Aralık 2010 Üniversitelerde ikinci 68 mi?
    • 5 Aralık 2010 Ankara'dan Tel Aviv'e: Özür insani-siyasi diye ayrılamaz
    • 21 Kasım 2010 'Diyarbakır'da 3. bir yol açabiliriz'
    • 19 Kasım 2010 'Füze kalkanında mutabakata yakınız'
    • 15 Kasım 2010 2010 model Ecevit çıkışı
    • 7 Kasım 2010 Hem AK Parti hem de CHP'de merkeze açılım
    • 23 Ekim 2010 Bedelli görüşülmedi ama söz siyasetin
    • 18 Ekim 2010 Gül ve Demirel'le dinleme üzerine
    • 3 Ekim 2010 Siyaset sahnesinde bu kez çok güzel hareketler var
    • 30 Eylül 2010 ABD, Irak sınırında güvenlik şeridine destek verdi
    • 26 Eylül 2010 Bilim dünyasına biraz daha ilgi
    • 16 Eylül 2010 CHP'nin hatası ve faturası
    • 11 Eylül 2010 Öcalan 'boykot' dedi, tansiyon yükseldi
    • 30 Temmuz 2010 Kılıçdaroğlu: Geçmişteki yanlışları telafi ediyoruz
    • 25 Temmuz 2010 Orduda değişim
    • 22 Temmuz 2010 Başbakan hesaplaşacaksa madde 35 ve YÖK'ü kaldırsın
    • 20 Temmuz 2010 AB elçisi: Yeni bir İran istemiyoruz

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,962 µs