En Sıcak Konular

Murat Yetkin


Murat Yetkin
0 0 0000

Toptan: Yeni anayasa için Meclis Uzlaşma Komisyonu



Meclis Başkanı Köksal Toptan, Anayasa değişikliklerine Meclis Uzlaşma Komisyonu yoluyla gidilebilmesi için haftaya girişimlere başlayacağını açıkladı. Radikal’e konuşan Meclis Başkanı Toptan, bu amaçla Meclis’te grubu bulunan dört siyasi parti, AK Parti, CHP, MHP ve DTP genel başkanlarıyla görüşme talebinde bulunacağını söyledi. Toptan, “Anayasa’da değişikliğe gidilecekse bunu uzlaşma yoluyla yapmak, uzlaşmayı denemek, denemeden bırakmamak gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.
Toptan bu açıklamayı, Başbakan Tayyip Erdoğan ile bu sabah Meclis’teki makam odasında yaptığı kahvaltı ardından katıldığı 30 Ağustos törenlerinin sonrasında yaptı. Başbakan’la bu konuyu aslında daha önce yaptığı görüşmede açtığını anlatan Toptan, Başbakan’ın önerisini dinlediğini, ancak herhangi bir youmda bulunmadığını söyledi. Toptan, Anayasa değişikliği konusunda görüşlerini, Anayasa Mahkemesi’nin AK Parti kapatma davası kararı ardından 18 Ağustos’ta Başbakan Erdoğan’ı Başbakanlık’ta ziyareti sırasında anlatmıştı. Toptan-Erdoğan görüşmesi ve Toptan’ın uzlaşma arayışı yoluyla Anayasa değişikliği açıklamasının, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un laiklik ve Anayasa vurgulu konuşması ardından yapılmış olması da dikkat çekiyor.
Toptan’ın Radikal’in sorularına yanıtları şöyle oldu:
Sayın Başbakan’la Anayasa değişikliklerini konuştuğunuz yönde haberler var. Yeni bir Anayasa çalışması mı var?
- Konuşmamız sadece Anayasa ile sınırlı değildi. Genel olarak uzlaşma arayışı ile ilgili. TBMM’de Uzlaşma Komisyonları kurulması için girişimde bulunacağım. Önünümüzdeki günlerde, haftaya olabilir, bu girişimi başlatmayı düşünüyorum.
- Daha önce de Uzlaşma Komisyonu teklifi olmuş, ama CHP kabul etmemişti.
- O benden önceki dönemde olmuştu. Geçen dönem Meclis’te grubu bulunan yalnız iki parti vardı. CHP komisyona üye vermemişti. Şimdi dört parti var. Mutabakatı dört parti grubuyla aramak mümkün olabilir mi? Bunu arayacağım.
- Liderlerden randevu istediniz mi, zemin yokladınız mı?
- Henüz değil, ama dediğim gibi önümüzdeki günlerde girişimde bulunacağım. Komisyon kurulabilirse ve mesela partilerin değiştirilmesinde yarar gördüğü toplam 20 madde varsa, ama dört partinin de mutabık olduğu mesela 4-5 madde olursa, onlar bu Uzlaşma Komisyonu yoluyla değiştirilebilir. üzerinde mutabık olunmayan maddeler konusunda ise her parti kendi grup kararı yönünde hareket edebilir. Ama mesela 4-5 maddede bile uzlaşma imkanı varsa, o denenmeli diye düşünüyorum.
- Diyelim, CHP yine üye vermedi ve diyelim AK Parti, MHP ve DTP’nin katılımıyla Anayasa’nın bazı maddelerinin değiştirilmesine karar verildi. Bu durumda sorun çıkmaksızın çözüm bulunmuş olur mu sizce?
- Bu dediğiniz, benim girişimlerimin sonuç vermemesi durumunda düşünülecek bir durumdur. Yeni bir anayasaya ihtiyacımız olduğunu daha önce açıklamıştım. Anayasa’da değişikliğe gidilecekse bunu uzlaşma yoluyla yapmak, uzlaşmayı denemek, denemeden bırakmamak gerektiğine inanıyorum.
Meclis Başkanı Toptan’ın yeni anayasa için uzlaşma girişimi konusuna Başbakan Erdoğan’ın nasıl baktığı henüz açıklanmış değil. Toptan’ın son iki haftada günde ikinci kere (ikincisi 30 Ağustos sabah kahvaltısı vesilesiyle de olsa) bir araya geldiği Erdoğan’ın muhalefeti halinde bu açıklamayı yapmaktan kaçınacağı yorumlarına karşın, Başbakan’ın gündeminde şu anda bu konunun bulunduğuna dair bir açıklama da yok. Başbakanlık Basın Sözcüsü Akif Beki, “Sayın Başbakan’ın kararlarını, kendi ağzından duymadıkça inanmayın” diyor.
Yaşanan süreç göz önünde tutulursa, haklı bir uyarı. Ne de olsa Anayasa Mahkemesi, kapatma kararı almasa da, Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç’ın sözleriyle laikliğe ilişkin eylemler konusunda AK Parti’ye ‘çok ciddi’ bir uyarıda bulunmuş durumda. Yani bu anlamda Erdoğan’ın başının üzerinde bir tür Demokles kılıcı sallanıyor.
Öte yandan 28 Ağustos’taki devir teslim töreninde konuşan yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ,  hükümetin laiklik konusunda toplumdaki endişeleri ciddiye
alması gerektiğini söylemiş ve Anayasa’nın başlangıç maddeleriyle 24 ve 174’üncü maddelerinin laiklik konusunda ‘işlevsel tanım’ verdiği vurgusu yapmıştı.
Toptan’ın açıkladığı Uzlaşma Komisyonu yöntemi daha önceki dönemlerde Anayasa değişiklikleri konusunda uygulanmıştı. Bu yöntem, 22 Temmuz 2007 seçimleri ardından AK Parti’nin uyguladığı kendi içinde oluşturduğu taslağı tartışmaya açmak yönteminden ayrılıyor. Geçmişte bu komisyonların oluşumunda, partilerin grup büyüklüğüne bakılmaksızın eşit sayıda üye katkısında bulunması esas alınmıştı. Ancak Toptan’ın başlatacağını söylediği girişimin partiler tarafından nasıl karşılanacağı ve kabul görürse komisyonun hangi esasa göre kurulacağı şu anda belli değil. Yine de Meclis Başkanı Toptan’ın bu önerisiyle kapatma davası ardından tatile giren siyasetin yeniden canlanacağı anlaşılıyor.

radikal



Bu yazı 1,021 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 22 Mart 2012 İki önemli mesele
    • 15 Mart 2012 Türkiye'nin yeni deniz stratejisi üzerine
    • 23 Aralık 2010 Şahin'den çağrı: Siyasi partiler yasası değişmeli
    • 11 Aralık 2010 Üniversitelerde ikinci 68 mi?
    • 5 Aralık 2010 Ankara'dan Tel Aviv'e: Özür insani-siyasi diye ayrılamaz
    • 21 Kasım 2010 'Diyarbakır'da 3. bir yol açabiliriz'
    • 19 Kasım 2010 'Füze kalkanında mutabakata yakınız'
    • 15 Kasım 2010 2010 model Ecevit çıkışı
    • 7 Kasım 2010 Hem AK Parti hem de CHP'de merkeze açılım
    • 23 Ekim 2010 Bedelli görüşülmedi ama söz siyasetin
    • 18 Ekim 2010 Gül ve Demirel'le dinleme üzerine
    • 3 Ekim 2010 Siyaset sahnesinde bu kez çok güzel hareketler var
    • 30 Eylül 2010 ABD, Irak sınırında güvenlik şeridine destek verdi
    • 26 Eylül 2010 Bilim dünyasına biraz daha ilgi
    • 16 Eylül 2010 CHP'nin hatası ve faturası
    • 11 Eylül 2010 Öcalan 'boykot' dedi, tansiyon yükseldi
    • 30 Temmuz 2010 Kılıçdaroğlu: Geçmişteki yanlışları telafi ediyoruz
    • 25 Temmuz 2010 Orduda değişim
    • 22 Temmuz 2010 Başbakan hesaplaşacaksa madde 35 ve YÖK'ü kaldırsın
    • 20 Temmuz 2010 AB elçisi: Yeni bir İran istemiyoruz

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,405 µs