En Sıcak Konular

Mahir Kaynak


Mahir Kaynak
0 0 0000

Karadeniz’e açılmak



Bir ABD savaş gemisi, arkasına bir Polonya savaş gemisini takarak, insani yardım amacıyla Gürcistan’a yol alıyor. Bu yardımın neden bir yük gemisiyle yapılmadığı, Rusya’nın eteklerine savaş gemisi yollandığı bilinmiyor.

ABD’nin Rusya’yı kuşatmak, çevresindeki ülkeleri NATO’ya alarak bu çemberi daraltmak istediği söyleniyor. Ancak bir soru cevapsız kalıyor: ABD neden Rusya’nın en zayıf olduğu zamanda benzer bir politika izlemedi hatta Rusya’nın ekonomik sorunlarını çözmesi için destek oldu? Petrol fiyatlarının artışının Rusya’nın yararına olmasına rağmen, bu artışı sağlamakta rol oynadı?

Bir politikanın değişmesi için ya onu yürüten kadroların değişmesi ya da aynı kadroların, değişen şartlara uyum sağlamak için, yeni bir proje geliştirmesi gerekir. ABD açısından her iki durum da söz konusu değil ama dünya neredeyse yeni bir soğuk savaşı yaşamaya başlıyor.

Bu durum benim için sürpriz değil. Çünkü yıllardan beri yeni dengenin, eskisi gibi, ABD ile Rusya arsında oluşacağını, bu dengede gücü belirleyen faktörün silah olacağını ve AB’nin yeni dengede tabi konumda olacağını düşünüyor ve yazıyorum. Bu ABD ile Rusya’nın danışıklı dövüş yaptıkları anlamına gelmez ama her iki taraf da yeni durumdan şikayetçi görünmüyor.

Polonya’nın füze kalkanını ABD’den sağlaması askeri açıdan zorunlu değil. Çünkü kurulan savunma sistemi bir NATO projesi olmaktan çok ABD ile Polonya arasında ikili bir ilişki gibi görünüyor. Nitekim Karadeniz’e açılan gemiler iki ülkenin ortak hareketi olarak algılanıyor. Benzer ikili ilişkilerin giderek yaygınlaşması sürpriz sayılmaz.

Karadeniz’in, kıyısı olmayan ülkeler için, yasak deniz olduğu da ortaya çıkıyor. En yüksek ihtimal bu denizin bir gerginlik bölgesi olmaması ve Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin belirleyeceği bir alan olmasıdır.

Yeni durum ABD seçimlerini yakından etkileyecektir. Siyasal gerginlik ve karşılıklı askeri hamle ve tehditler Obama’nın şansını azaltırken rakibi Mc Cain’i avantajlı konuma getirecektir, Seçime kadar yaratılacak yeni gerginlilerle eğilimin güçlenmesi sürpriz sayılmamalıdır.

Geçmişte yeni dengenin nasıl olacağını sorgularken Türkiye’nin iki güç arasında bir gri alan olacağını, yani ABD ile müttefik olsa bile Rusya ile gergin ilişkiler içinde olmayacağını düşünüyordum. Bunun alt yapısının hazırlanmış olduğunu, Rusya ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin giderek en üst düzeye ulaştığını, sorunlu Kafkas bölgesinde birlikte var olacaklarını görüyoruz.

ABD’nin İran’a yönelik sertlik politikası bu ülkede Batı karşıtı iktidarların sürmesine , Rusya ile ilişkilerin gelişmesine neden olmaktadır. Batı karşıtlığı Avrupa ülkelerini de kapsadığı için modele aykırı sayılmaz. Yani Rusya Avrupa’da kaybettiğini bölgede yeni müttefikler bularak telafi edecektir. Genel eğilim yeni durumun önceden planlanmadığı, doğal davranışların üst üste gelerek bu sonucu yarattığı biçiminde. Ancak ben bunun bir tercih olduğunu ve önceden planlandığını düşünüyorum.

star



Bu yazı 1,215 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 5 Ağustos 2012 Yeni değil
    • 1 Temmuz 2012 Dünden bugüne
    • 13 Mayıs 2012 Yönlendirme
    • 14 Nisan 2012 28 Şubat
    • 8 Nisan 2012 Dış güçlerin rolü
    • 25 Mart 2012 Kürt sorunu
    • 11 Mart 2012 İstihbarat operasyonu
    • 4 Mart 2012 Zayıf yanımız
    • 19 Şubat 2012 Ekonomik kriz
    • 12 Şubat 2012 Suriye’de neler oluyor?
    • 29 Ocak 2012 Görüntü ve gerçek
    • 1 Ocak 2012 Siyaset ne işe yarar?
    • 25 Aralık 2011 Kim seçilecek?
    • 23 Ekim 2011 Ekonominin geleceği
    • 16 Ekim 2011 Ülkenin gücü
    • 17 Temmuz 2011 Karşı tarafın rolü
    • 10 Temmuz 2011 Yeni Osmanlıcılık
    • 25 Haziran 2011 Bakış açısı
    • 19 Haziran 2011 Değişen muhalefet
    • 11 Haziran 2011 Darbeyle hesaplaşmak

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,823 µs