En Sıcak Konular

Murat Yetkin


Murat Yetkin
0 0 0000

Obama’nın korkusu



Eğer ABD Başkanlık seçimi için diğer ülke vatandaşlarının da oy kullanması mümkün olsa, herhalde Demokrat aday Barack Obama ezici bir üstünlükle yarışı kazanırdı. Nedeni, Obama’nın George Bush yönetimini sevmeyen dünyanın gözünde, Bush’un panzehiri gibi görülüyor olması. Bundan çok değil kırk yıl öncesine dek resmen ırk ayrımının mevcut olduğu ABD’nin ilk Afrika kökenli başkanı olma çabası bile insanlar için değişim işareti.
Ama kasım başında oy kullanacak olanlar Amerikan halkı. Acaba onlar seçim sloganını ‘değişim’ olarak belirleyen Obama’yı seçecekler mi?
Anketlere ve medyaya bakıp ‘evet’ demek yanıltıcı olabilir.
Cumhuriyetçi Parti’nin Vietnam Savaşı gazisi, eski tüfek adayı John McCain’in ve Bush’un devamcısı olacak görünen Cumhuriyetçi yönetim pek yarıştan kopmuş görünmüyor.
Bush’un son anda İran’a yapacağı bir ‘seçim’ müdahalesiyle McCain’e sürpriz destek vereceği iddiaları bir yana, aslında anketler dahi Obama ve McCain oyları arasındaki farkın kapanmakta olduğunu gösteriyor.
Obama, Demokratların adayı olmayı kesinleştirdiği yaz başında anketlere göre seçmenin yüzde 51 desteğine sahipti ve o noktada McCain’in desteği yüzde 36 görünüyordu.
Önseçimler sırasında daha halkçı ve barışsever bir çizgi izleyerek Demokrat Parti’nin ruhuna hitap etmeye çalışan Obama, McCain’le karşı karşıya kalınca daha merkezde siyaset izlemeye başlayınca, oyları da düşmeye başladı. McCain doğrusu açık sözlü bir politikacı. (Örneğin,  McCain şimdiye dek başkanlık yarışında açıktan açığa ‘Ermeni soykırım tasarısını imzalamayacağını’ ilan eden ilk Amerikalı siyasetçi oldu.) Bu siyasetini Irak ve İran konusunda da gösterdi. ABD askerlerinin Irak’tan işleri bitirmeden çekilmeyeceğini ve İran’ın nükleer programına karşı taviz verilmemesi gerektiğini söyledi.
Önseçimlerde Irak’tan çekilme, İran’la diyalog yanlısı olduğunu söyleyen Obama, adaylığı kesinleşince Irak’a gidip askeri başarıları övdü, İsrail’e gidip İran’a çaktı, Almanya’ya gidip, McCain’in deyişiyle bir popstar gibi sahne aldı. Ama dediğimiz gibi, oyları Alman halkı değil, Amerikan halkı kullanacak.
Haziranda duraklayıp gerilemeye başlayan Obama desteği, Gallup anketine göre geçtiğimiz hafta McCain’in yüzde 44’lük desteğinin yalnızca iki puan üzerinde, yüzde 46’ya indi.

Bradley etkisi
Ancak Amerikalı siyaset yorumcuları bu anketlerin de yalan söyleyebileceğini, daha doğrusu seçmenlerin anketörlere yalan söylemiş olabileceğine dikkat çekiyorlar. Yani Obama’ya oy vereceğini söyleyenlerin bir kısmı yalan söylüyor ve dolayısıyla Obama’ya destek anketlerde görünenin altında olabilir.
Buna Amerikan siyasetinde ‘Bradley Etkisi’ deniyor.
Deyim, siyahî politikacı Tom Bradley’in 1982 yılında Kaliforniya eyalet valiliği seçimlerini kaybedişinden alıyor. Yirmi yıl boyunca Los Angeles Belediye Başkanlığı’nı yürüten başarılı Demokrat siyasetçi, yapılan bütün anketlerde Cumhuriyetçi aday George Deukmajien’in önünde görünüyordu. Ama seçimin ertesi sabahı ‘beklendiği gibi Bradley’ manşetiyle çıkan San Francisco Chronicle gazetesi fena yanılmıştı. Çünkü seçimi 50 bin oy farkla (An-
tepli anne ve Erzurumlu babanın oğlu olan Ermeni asıllı ama) beyaz aday Dökmeciyan kazanmıştı.
Bazı beyaz seçmenlerin, anketörlere siyahî bir adaya oy vermeyeceklerini söylemekten hicap duydukları için, siyaseten düzgün görünmek adına yalan söyledikleri sonucuna varıldı.
Obama’nın şubat ayında Kaliforniya önseçimlerinde, anketlerde Hillary Clinton’un
13 puan önünde çıkarken, oylamada 10 puan gerisinde kalmasını da aynı nedene bağlayanlar var.
Obama’cılar ABD’nin bunları artık aştığını ve seçmenlerin Demokrat adayın ülkenin ilk siyahî başkanı olacağını söylüyorlar. Keza McCain’ciler de Obama’nın kaybetmesi halinde bunun rengine değil siyasi nedenlere bağlı olacağını söylüyorlar. Muhtemel zaferlerine bu gölgenin düşmesini istemiyorlar. Bir de örnek veriyorlar: Cumhuriyetçi Parti daha önce Colin Powell’a başkan adaylığı teklif etmiş, ancak bir önseçimi kazanmasına rağmen, Powell yarıştan çekilmişti. Oysa Powell’ın daha önce 1996’da Demokrat Parti’nin teklifini de aynı nedenle, Bradley Etkisi’nden çekindiği için reddettiği zamanında yazılıp çizilmiş.
Belki Obama’cılar da, McCain’ciler de haklı. Dedikleri çıkarsa, bu bir yönüyle ABD beyaz seçmeninin ırk ayrımı unsurunu genetik hafızasından ne kadar attığını da göstermiş olacak.

Radikal



Bu yazı 1,129 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 22 Mart 2012 İki önemli mesele
    • 15 Mart 2012 Türkiye'nin yeni deniz stratejisi üzerine
    • 23 Aralık 2010 Şahin'den çağrı: Siyasi partiler yasası değişmeli
    • 11 Aralık 2010 Üniversitelerde ikinci 68 mi?
    • 5 Aralık 2010 Ankara'dan Tel Aviv'e: Özür insani-siyasi diye ayrılamaz
    • 21 Kasım 2010 'Diyarbakır'da 3. bir yol açabiliriz'
    • 19 Kasım 2010 'Füze kalkanında mutabakata yakınız'
    • 15 Kasım 2010 2010 model Ecevit çıkışı
    • 7 Kasım 2010 Hem AK Parti hem de CHP'de merkeze açılım
    • 23 Ekim 2010 Bedelli görüşülmedi ama söz siyasetin
    • 18 Ekim 2010 Gül ve Demirel'le dinleme üzerine
    • 3 Ekim 2010 Siyaset sahnesinde bu kez çok güzel hareketler var
    • 30 Eylül 2010 ABD, Irak sınırında güvenlik şeridine destek verdi
    • 26 Eylül 2010 Bilim dünyasına biraz daha ilgi
    • 16 Eylül 2010 CHP'nin hatası ve faturası
    • 11 Eylül 2010 Öcalan 'boykot' dedi, tansiyon yükseldi
    • 30 Temmuz 2010 Kılıçdaroğlu: Geçmişteki yanlışları telafi ediyoruz
    • 25 Temmuz 2010 Orduda değişim
    • 22 Temmuz 2010 Başbakan hesaplaşacaksa madde 35 ve YÖK'ü kaldırsın
    • 20 Temmuz 2010 AB elçisi: Yeni bir İran istemiyoruz

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,876 µs