En Sıcak Konular

Yahya Bostan



Yahya Bostan
0 0 0000

Baykal’ın göremediği…




CHP lideri Deniz Baykal bugün İstanbul Güngören’de terör saldırısıyla vurulan olay yerini ziyaret etti.

Türkiye’nin anamuhalefet liderinin bölgeye yaptığı ziyaret oldukça önemli. Bundan kimse şüphe duymasın. Anamuhalefet liderinin yaralılarla görüşmesi, hem bölge insanına yanınızdayız mesajı veriyor hem de Baykal böylece teröre anlamlı bir mesaj gönderiyor. Baykal’ın ziyareti, dün gece devlet kurumlarının olay yerine gerçekleştirdiği ziyaretlerin son halkası. Valilerin, belediye başkanlarının, bakanların, milletvekillerinin orada, toplumla dayanışma içinde bulunması güven verici. Baykal’ın ziyareti de yaraların sarılmasına önemli bir katkı sunuyor.

Baykal ayrıca olay yerinde gazetecilere önemli açıklamalar yaptı. Baykal terör saldırısıyla ilgili şu çok önemli tespitleri ortaya koydu: Bu olaylar bir umutsuzluğun, yenilginin tepkisi olarak yapılıyor. Ama bu saldırılarla bir yere ulaşmak mümkün değil. Bu olay bütün insanlarımızı yürekten yaralamıştır. Herkes bu olayın faillerine lanet okumaktadır… Bizim derdimiz hiçbir parti ayrılmadan herkesin bir bütünlük ve birlik manzarası sergilenmesi… Vatandaşlarımız devletin kurallarına saygı gösteriyor. Olay organize küçük grupların terör yapması ve dar çevrelerin kendi siyasi amaçları için durumu istismar etmesi.

İki önemli nokta

CHP lideri Baykal’ın bu tespitlerine katılmamak mümkün değil. Özellikle şu iki noktanın altını çizmek gerekiyor. Öncelikle bu saldırının yenilginin tepkisi olduğunu vurgulaması önemli. Bu saldırılarla bir yere varılmayacağını söylemesi de… Baykal’ın sözlerinden altının çizilmesi gereken ikinci yerse şurası: Bizim derdimiz hiçbir parti ayrılmadan herkesin bir bütünlük ve birlik manzarası sergilenmesi…

Ancak açıklamalarında kimi riskli çağrılar da var Baykal’ın… iyibilgi olarak bu noktayı sorgulamak ve bir uyarıda bulunmak görevimiz.

Olay yerinde konuştu

Baykal gazetecilere yaptığı açıklamada İspanya örneğini göstererek Türkiye’de de bir lanet mitingi yapılması gerektiğini belirtiyor. Bunun sessiz bir yürüyüş olmasını isteyen Baykal milyonları sokağa davet ediyor. Elbette demokratik olgunluk içerisinde.

Şöyle konuşuyor Baykal: Bu bireysel tepkileri daha açık ortaya koymaya ihtiyaç var. İspanya’da 1 milyon insan sokaklara çıkıp lanetledi. Bu olay karşısında dövünmek yetmiyor. Milyonlarca insanımızın bunu yapanları yüksek sesle lanetlemesi lazım. Milli bir tepkiyi ortaya koymamız lazım. Sadece ateş düştüğü yeri yakarsa bu eylemler devam eder. Bir milli lanet kampanyası ortaya koymalıyız. Bunu yapanlara destek olanlar var. Bunları ortadan kaldırmamız lazım. Terör işte bu. Hep beraber yüksek sesle lanetleyeceğiz. Bütün Türkiye ayağa kalkmalı. Sessiz bir yürüyüş yapmalı. Biz buna her türlü katkıyı veririz. Bu konuda bir duyarlılık için öncülük yapıyoruz. Her şeyi bir yana bırakarak sahipleniriz. Herkes bu konuda tam bir birlik anlayışı içinde böyle bir tepkiyi özlüyor.

Açıklamadaki iki yanlış

Baykal’ın açıklamasında iki yanlış var. Birincisi ‘tepkisiz kalıyoruz’ eleştirisi. Halbuki bu doğru değil. Türkiye, saldırıdan bu yana çok anlamlı bir tepki koyuyor ortaya. Sessiz ve vakur bir tepki. Çocuğu kucağında, saldırıdan yaralanan annenin, ambulansın kapısında verdiği mesaj teröre verilebilecek en net mesaj değil mi? Ya da dün gece saldırının sıcağında, kameralara konuşan görgü tanıklarının vakur halleri, sağduyu çağrıları, “terörün amacına hizmet etmeyeceğiz” açıklamaları teröre verilebilecek en net mesaj değil mi?

Toplumun en vakur tepkisi

Türkiye teröre karşı en makul ve en vakur tepkisini soğukkanlılığını koruyarak veriyor. İşte bu nokta çok önemli…

Baykal’ın açıklamalarındaki ikinci hataysa “lanet mitingiyle” ilgili. Madem Türkiye en net tepkisini vakarıyla ortaya koyuyor, milyonları sokağa çağırmak, üstelik tam da böylesi bir konjonktürde kitleleri sokağa davet etmek içinde risk barındırıyor.

Büyük risk

Çünkü kitleler bir araya geldiğinde, küçük müdahaleler kontrolün kaybolmasına neden olabilir. Bunu biz Danıştay saldırısı sonrası hayatını kaybedenlerin cenaze törenlerinde yaşamadık mı? Kitlelerin öfkesi yönlendirilmeye çalışılmadı mı?

Türkiye’deki siyasi gerginlik ortadayken belki de yapılacak en büyük hata kitleleri sokağa çağırmaktır. Bu onları sadece terör örgütünün açık hedefi haline getirmez… Ulusal bütünlüğümüzü koruyarak yanıt vereceğimiz bir tepkiyi siyasallaştırabilir. Bundan da Türk milletinin birbirine bağlılığı ve terörle mücadelemiz zarar görür. Bu yüzden Baykal’ın haklı önerisi bu konjonktürde önemli riskler barındırıyor. Şu anda toplumun ortaya koyduğu vakur tepki en doğrusu, en erdemlisi… Siyasilerin bu noktada toplumu izlemesi gerekiyor.



Bu yazı 905 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 31 Temmuz 2008 ‘Dünyanın en büyük siyasi projesi’ ne demek?
    • 28 Temmuz 2008 Baykal’ın göremediği…
    • 10 Kasım 2007 Baykal’ın danışmanı kim?
    • 6 Kasım 2007 İtiraf edelim: İşte Oval Ofis’ten çıkan sonuç!
    • 31 Ekim 2007 Türkiye’nin Brzezinski’si var mı?
    • 26 Ekim 2007 Ne intikamı? ABD bizden intikam almıyor!
    • 24 Ekim 2007 Artık farkındayız: Bu provokasyona dur deyin!
    • 23 Ekim 2007 O sekiz askere ne oldu?
    • 21 Ekim 2007 Son saldırı: PKK neden bu kadar rahat?
    • 18 Ekim 2007 Bu filmi çok gördük: Oyunun farkında mısınız?
    • 15 Ekim 2007 Tuzak: Tasarı çekilirse ne olacak?
    • 11 Ekim 2007 “27 sersem Amerikalı…”
    • 10 Ekim 2007 Bakmayın, Türkiye’de iyi şeyler de oluyor!
    • 8 Ekim 2007 Saldırının üçüncü boyut okuması
    • 5 Ekim 2007 Referandum karmaşası: Bu güne nasıl geldik?
    • 28 Eylül 2007 Malezya bitti: Şimdi hasar tespit zamanı!
    • 17 Eylül 2007 Kendinizi koruyun: İran bitti, Malezya geliyor!
    • 8 Eylül 2007 Stratejik analiz: Hükümet değil devlet politikası!
    • 30 Ağustos 2007 Artık kolları sıvama zamanı!
    • 23 Ağustos 2007 Kulisleri hareketlendiren ziyaretin perde arkası!

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,153 µs