En Sıcak Konular

Mahir Kaynak


Mahir Kaynak
0 0 0000

GAP Projesi



Telekulak tartışmaları GAP projesini gölgede bıraktı ve bu konu yeteri kadar irdelenmedi. Çok boyutlu sonuçlar yaratacak bu açılımın siyasi ve ekonomik etkileri, bunun gerçekleşme şansı ve engelleme çabalarının olup olmayacağı tartışılmadı.

Ülkemizde Kürt sorunu daha çok bir kimlik sorunu olarak kabul edildi. Bu sorunun bir tarafındaki Kürt siyasetçiler özgürlük ve kimliğin tanınmasının ve bunun yaratacağı siyasi sonuçların ötesinde bir talepte bulunmadılar. Daha açık bir ifadeyle egemen oldukları bölgede başka bir gücün etkisini sınırlamak ve konumlarını sürdürmek çabasındaydılar. Bölgede üretim düzeyi düşüktü ve gelirlerin önemli bir bölümü diğer bölgelerden aktarılan kaynaklardan sağlanıyordu. GAP projesinin önemli yanı bölgeyi üretici hale getirecek olması ve bireylerin aşiret yapısı içinde geçimlerini sağlamak yerine kendi gelirleriyle yaşamasının gerçekleştirilecek olmasıydı. Bu durumda bölgede ekonomik gücü elinde tutan ve bu nedenle siyaseti temsil eden grubun etkisi sınırlandırılacaktı.

Bölgeye büyük kaynak aktaracak ve halkı üretici hale getirecek bu projeye bölgenin siyasetinde etkili olan bir grup karşı çıktı ve sorunun ekonomiyle sınırlandırılmasına tepki gösterdi. Oysa proje ekonomiyle sınırlı değildi ve kültürel alanda serbestlikler yanında kimlik konusundaki taleplerin tümünü karşılıyordu.

Bölgenin egemenleri ise fiili ya da hukuki bir özerklik, ekonomik açıdan bağımlı bir halk istiyordu ve bu nedenle projeye karşı mesafeli oldular.

Ayrıca bölgedeki ekonomik gelişme Kuzey Irak yönetiminin bölgedeki etkisini azaltacaktı hatta Kuzey Irak Türkiye’nin çekim alanı içine girebilecekti. Türkiye’nin bu etkisinden rahatsız olacaklar sadece Kuzey Irak yönetimi değildir. Bölge dışındaki büyük güçlerden bazılarının da bu yönde çaba sarf etmeleri beklenmelidir.

Projenin engellenmesi ya projeyi yürütecek siyasi kadroyu etkisizleştirmek ya da bölgede istikrarsızlık yaratarak fiilen engellemek biçiminde olabilir. Bu nedenle projeyi bir tüm siyasi partilerin katıldığı ortak bir proje haline dönüştürmek ve iktidar değişikliklerinin etkisiz kalacağını göstermek gerekir.

Son günlerde iktidarla muhalefet arasında yaratılmak istenen gerginlik böyle bir yakınlaşmayı etkisizleştirmek amacı taşıyabilir. Dinleme iddialarını bu açıdan da değerlendirilmesinde yarar vardır.

Bölgedeki terör eylemlerini PKK’nın yaptığını söyleyerek başka güçleri göz ardı etmek onların faaliyetlerini kolaylaştırır. Türkiye için her alanda önemli sonuçlar yaratacak bu projeyi AKP tek başına üstlenmemeli, sorumluluğu ve sonuçlarını paylaşmalıdır. Eğer bir odak tarafından gerginlik yaratacak operasyonlar düzenlenirse karşılıklı ithamlar yerine ortak bir tavır alarak inisiyatif boşa çıkarılmalıdır.

En doğru tavır siyasi partilerin kendilerini devletin bir parçası olarak görmeleri ve birbirlerinin rakibi ya da hasmı saymamalarıdır. Türkiye, tarihinin bu dönüm noktasında, ideolojik tartışmaların karanlığından çıkabilirse güneşin ne kadar parlak olduğunu görecektir.



Bu yazı 1,429 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 5 Ağustos 2012 Yeni değil
    • 1 Temmuz 2012 Dünden bugüne
    • 13 Mayıs 2012 Yönlendirme
    • 14 Nisan 2012 28 Şubat
    • 8 Nisan 2012 Dış güçlerin rolü
    • 25 Mart 2012 Kürt sorunu
    • 11 Mart 2012 İstihbarat operasyonu
    • 4 Mart 2012 Zayıf yanımız
    • 19 Şubat 2012 Ekonomik kriz
    • 12 Şubat 2012 Suriye’de neler oluyor?
    • 29 Ocak 2012 Görüntü ve gerçek
    • 1 Ocak 2012 Siyaset ne işe yarar?
    • 25 Aralık 2011 Kim seçilecek?
    • 23 Ekim 2011 Ekonominin geleceği
    • 16 Ekim 2011 Ülkenin gücü
    • 17 Temmuz 2011 Karşı tarafın rolü
    • 10 Temmuz 2011 Yeni Osmanlıcılık
    • 25 Haziran 2011 Bakış açısı
    • 19 Haziran 2011 Değişen muhalefet
    • 11 Haziran 2011 Darbeyle hesaplaşmak

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,601 µs