En Sıcak Konular

Hakan Aygün


Hakan Aygün
0 0 0000

Yeni Kanadoğlu kriteri...



"367"nin mucidi Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, AKP'nin kapatılması sürecindeki yeni kriterlerini iyice netleştirdi. Kanadoğlu, son olarak Erdoğan'ın AKP kapatılsa ve siyasi yasaklı durumuna düşse bile "Bağımsız milletvekili seçilip, Gül'ün görev vermesi halinde de Başbakan bile olabileceği" yorumunu yapmıştı. Ama şimdi "yeni kriterini" tam açıkladı.
 
Erdoğan her halukarda bağımsız seçilip, yeniden Başbakan olamıyor. Kanadoğlu'nun "yeni kriteri" şöyle: "Eğer şu andaki parlamento feshedilir ya da erken seçime gidilirse Erdoğan bağımsız seçilip, yeniden Başbakan olabilir. Ama eğer AKP kapatılır ve bu parlamento devam ederse, ara seçime gidilip Erdoğan bağımsız seçilerek yeniden Başbakan olması sağlanamaz.

Çünkü Erdoğan'a gelecek yasak, parlamentonun bu dönemini kapsar. Yenilenecek seçimlerin ardından başlayacak yeni dönemi ise kapsamaz." İşin özeti şu: AKP kapatılır, Erdoğan yasaklı duruma düşerse, AKP'nin Erdoğan'ı Meclise döndürüp tekrar Başbakan yapabilmesi için acele erken seçim kararı alması gerekiyor. Kanadoğlu yeni kriterini Anayasadan örnekler verilerek açıklıyor.

Erdoğan'ın anayasının partilere getirilen yasak açısından bağımsız Başbakan olabileceğini açıklarken, yine anayasanın kişilere getirilen siyaset yasağı açısından "yasağı yediği parlamento döneminde yeniden ne milletvekili ne de Başbakan olamayacağını" dile getiriyor. Anlayacağınız AKP'nin kapatılması durumunda her ne kadar bazı saflar Erdoğan başını giyotine uzatacak dese de, erken seçim geliyor! Sizce Erdoğan erken seçime gitmeyip, teslim olur mu? Anlayacağınız AKP bugünlerde B planı olarak erken seçime hazırlanıyor....

KAPATMA KARARI ÇIKMAZ MI?

Bazılarına göre, Ankara'da hava değişiyor. Anayasa Mahkemesi, eninde sonunda AKP'yi kapatmanın bir işe yaramayacağını görecek ve "Hazine yardımı kesintisiyle" krize orta yol bulacak. AKP'nin bu "ara yol"daki bir güvencesi ise, "yapılan türban düzenlemesinin asla türbanı serbest bırakmadığı" şeklinde çıkacak bir Anayasa Mahkemesi kararının olası kapatmayı engelleyeceği şeklinde.

Dikkat edin, Cumhurbaşkanı Gül de temaslarında kendi atadığı YÖK Başkanının "türban artık serbest" şeklindeki genelgesinin yanlış olduğunu belirterek, bu tezi işlemeye başladı. TV programlarında izlediğim Kanadoğlu'ndan aldığım hava, "orta yolun mümkün olmadığı" şeklinde. Kanadoğlu "orta yolun anayasaya aykırı" olduğunu iddia ediyor. Kapatma davasının olumlu ya da olumsuz sonuçlanması için bulunacak gerekçenin Anayasada bulunduğunu, ancak "AKP hakkındaki iddiaların doğru bulunması halinde orta yolun anayasada olmadığını" demeye getiriyor.

Gerçi bunu şimdilik Meclis Başkanı Toptan'ın açıkça deklere ettiği, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın da kapalı kapılar ardında dillendirdiği "orta yol önerilerine" karşı yapıyor, ama önümüzdeki günlerde "AKP'nin cezasının hazine yardımını kesmekle sınırlı kalamayacağını" deklere etmesi beklenebilir. Çünkü Kanadoğlu, Anayasa Mahkemesi hakimlerinin Türkiye'nin laik ve üniter yapısını korumakla yükümlü olduğunu, laiklik açısından "tarafsız" olamayacağının altını şiddetle çiziyor. Kısacası, AKP laiklikten "suçlu" bulunursa "kapatmanın şart olduğunu" ima ediyor. Kanadoğlu'nun "anayasal analizleri" nin de ne kadar etkili olduğunu söylemeye gerek yok. AKP'yi sevmeyen ve kapatılmasını isteyenlerin ise şöyle bir çekinceleri var:

 "AKP kapatılır ve sandıktan yine ezici çoğunlukla çıkarsa, kapatmayı isteyenlerin sonu gelir. AKP, bu durumda hiç kontrol edilemez hale gelir." AKP'de de karşı cephedeki bu "çekince" yüzünden kapatmanın olmayacağını düşünenler var. Ama bu gerçekçi değil.

Çünkü, karşı taraftaki "ana düşünce" şu: "AKP kapatılıp yeniden gelse bugünkü durumdan ne fark eder ki! En fazla olacağı aynı güçle Meclis'e gelmek. Ya da daha güçlenerek gelsin, ne olacak ki! Kapatmadan ötürü daha güçlü gelse bile artık daha dikkatli olacaktır. Ama kan kaybetme ihtimali var ve bu şans denenmeli..." Karşılıklı düşünceleri çarpıştırdığımda, hala "kapatmayı güçlü olasılık" olarak görüyorum.

bugün



Bu yazı 989 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 28 Mayıs 2008 Yeni Kanadoğlu kriteri...
    • 25 Şubat 2007 Cem Uzan'ın oyları yükseliyor mu?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,659 µs