En Sıcak Konular

Fikret Bila


Fikret Bila
0 0 0000

TSK dağdakilerin aileleriyle temasa geçti



Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), beklenmeyen bir zaman ve iklim koşullarında yaptığı sınır ötesi harekât ve yurtiçinde özellikle Şırnak’ın Küpeli, Bestler/Dereler, Tunceli ve Bingöl’deki operasyonlarla PKK’ya çok ağır darbeler vurdu.
TSK, etkili bir biçimde silahlı mücadeleyi sürdürürken, aynı zamanda, örgüte katılımların önlenmesi ve dağdakilerin indirilmesi konusunda da yoğun çaba harcıyor.
TSK, operasyonlar devam ederken, çocukları dağda olan ailelerle de temasa geçti. TSK mensupları, anne ve babalarla, çocuklarını dağdan indirmek, örgütten ayrılmalarını sağlamak için görüşmeler yapıyor.
TSK, ailelerle görüşürken, terör örgütüyle bir yere varılamayacağı, etkin pişmanlığın sağladığı olanaklar, yargı tarafından serbest bırakılan eyleme karışmamış örgüt mensupları örnekleriyle anlatılıyor. Anne ve babalardan çocuklarını dağdan indirmeye ikna etmeleri isteniyor. TSK’nın bu girişimlerinin olumlu sonuçlar verdiği ve son dönemde dağdan inerek güvenlik güçlerine teslim olanların sayısından artış olduğu saptanmış durumda.

Başbuğ’dan anne-babalara mesaj
Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, PKK’yı etkisiz hale getirinceye kadar silahlı mücadeleye devam edilmesinin yanı sıra örgüte katılımların önlenmesi ve dağdakilerin inmesi konusuna da çok önem veriyor. Geçtiğimiz günlerde KKTC’yi ziyaret eden Org. Başbuğ, çocukları dağda olan anne ve babalara şu mesajı verdi:
“Katılımın ana nedenleri, örgütün yaptığı propaganda faaliyetleriyle bazı kişileri kandırması ve yine bu kişilerin işsiz olmalarını istismar etmesi ve örgüte katılmaları için onları zorlamasıdır. Örgütün eline özellikle bu şekilde düşenlerin anne ve babalarının duyduğu üzüntüyü de anlıyoruz. Elbette katılımın diğer nedenleri de vardır. Örgüte katılımların engellenmesi ve kontrol altına alınması gerçekleştirilirken, aynı zamanda dağdaki teröristlerin örgütten ayrılması üzerinde de önemle durulmalıdır.”
Org. Başbuğ’un, “Anne ve babaların duyduğu üzüntüyü de anlıyoruz” cümlesinin üzerinde durmak gerekir. Bu yaklaşım, çocukları dağda olanların ailelerinin duygularını ve koşullarını anlama, diyalog geliştirme ve dağdan inmeye yardımcı olmalarını sağlamaya dönük önemli bir açılım içeriyor.

‘Mücadelenin aslı psikolojiktir’
Org. Başbuğ, terörle mücadelenin özünün psikolojik mücadele olduğuna inanıyor. Başbuğ, mücadelenin ana hedefinin, örgüte ve destekçilerine terörle istedikleri hedefe ulaşamayacaklarının gösterilmesi, başarı umutlarının yok edilmesi olduğunu sık sık vurguluyor. Bu düşüncesini yine KKTC’de bir kez daha açıklamış ve şöyle demişti:
“Terörle mücadele aslında psikolojik mücadeledir. Bu çerçevede, kamuoyu terörle mücadelenin süreci ve özelliklerine ilişkin doğru ve açık şekilde bilgilendirilmeli ve yetkililerce bilinçsiz yapılan açıklamalar ile gerçek dışı beklentiler içine sokulmamalıdır.”
Yetkililerin kamuoyunu doğru bilgilendirmeleri, gerçekçi değerlendirmeler yapmaları gibi çocukları dağda olan anne-babalarla temasa geçilmesi, bilgilendirilmeleri, çocuklarını ikna etmeye yöneltilmeleri de bu bağlamda görülebilir.
Org. Başbuğ’a göre zor, acılı ve uzun bir süreç olan terörle mücadelede karamsarlığa da yer yok. Başbuğ, KKTC’deki konuşmasında vurguladığı gibi, “karamsar düşüncelerin ifadesini örgüte yardımla eşanlamlı” görüyor.

Suriyeli çekişmesi ve tedirginlik
Sınır ötesinde ve yurtiçindeki operasyonlarla ağır kayıplar vermesi sonrasında PKK’da durum ne?
Ankara’ya ulaşan bilgilere göre, örgüt yöneticilerinin telsiz konuşmalarında “Hiçbir kış bu kadar kayıp vermemiştik” değerlendirmeleri yapılıyor. “Beklemediğimiz yerlere bile girdiler” ifadesi de telsiz konuşmalarında tespit edilmiş durumda. PKK’nın kendini hiçbir yerde güvende hissetmediği ve örgütte yaygın bir tedirginliğin yaşandığı da Ankara’da yapılan güvenlik değerlendirmeleri arasında. Örgütte önemli sayıda Suriyeli bulunduğu ve Suriyelilere karşı bir çekişme ve çatışmanın yaşandığı da operasyonlar sonrasında yapılan bir başka önemli değerlendirme.

milliyet



Bu yazı 963 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Eylül 2012 Ankara’nın müzakere planı nedir?
    • 26 Eylül 2012 Özkök: Bektaşi fıkrasına döndü
    • 19 Eylül 2012 PKK, BDP’yi boşa çıkardı
    • 9 Eylül 2012 PKK’nın yerleştirmeye çalıştığı dil
    • 7 Eylül 2012 Bomba sayımı vardı
    • 5 Eylül 2012 PKK’nın ‘ele geçirme’ ısrarı
    • 29 Ağustos 2012 Çiçek’in mutabakat çağrısının muhatabı
    • 28 Ağustos 2012 Çiçek’ten ulusal mutabakat çağrısı
    • 26 Ağustos 2012 Kuzey Irak-Kuzey Suriye çelişkisi
    • 25 Ağustos 2012 ''Çözüm'' denilince ne anlaşılıyor?
    • 23 Ağustos 2012 Sadece cenazede değil
    • 19 Ağustos 2012 PKK’nın ''kontrol bende'' mesajı
    • 15 Ağustos 2012 PKK ile ilgili yanılgılar
    • 8 Ağustos 2012 Şemdinli’de neler oluyor?
    • 6 Ağustos 2012 PKK saldırılarının şifreleri
    • 5 Ağustos 2012 Büyük tasfiye
    • 29 Temmuz 2012 Kuzey Irak’ta ağzı sütten yanan Türkiye
    • 27 Temmuz 2012 Ankara’nın Barzani tercihi
    • 26 Temmuz 2012 PKK ve Kürt sorunu boyut değiştiriyor
    • 22 Temmuz 2012 Esad’ın tutunması artık çok zor

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,596 µs