En Sıcak Konular

İsmail Küçükkaya


İsmail Küçükkaya
0 0 0000

Kara harekatları dizisi başlamıştır



Bölücü terörle mücadelenin sınır ötesi ayağı kapsamında, uzun süre tartışılmasına rağmen herhangi bir somut adım atamamıştık. Bir dizi görüşmenin sonunda “ilk istihbarat paylaşımına” dayanarak 16 Aralık’ta hava operasyonu gerçekleştirdik. Ardından “her ihtiyaç duyulduğunda” üstün teknoloji kullanımıyla bir dizi hava operasyonu yaptık. Bu, “yeni bir dönemin başlangıcı” anlamına geliyordu.

Daha sonra “yapılamaz” denilen kara harekatı 21 Şubat’ta başlatıldı. Türkiye’de, Ortadoğu’da ve dünyada hemen herkes için sürpriz olan bu operasyon sayıları tespit edilebilen 240 teröristin etkisiz hale getirilmesinin çok daha ötesinde anlam ve önem taşıyor.

“Kısa süreceği”, “belli hedeflere yönelik olduğu” en başından beri açıklanmıştı.

Kara harekatı “PKK’yı bitirmeye yönelik bir operasyon” olarak görülüyor, bu yanlış. Elbette PKK’ya çok ağır darbeler indirilen büyük çaplı bir harekat yapıldı. Ama operasyonun simgesel önemi, siyasi etkileri çok daha belirleyici olacaktır, bunu zaman gösterecek.

Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasında “Kuzey Irak’taki faaliyetler yakından takip edilecektir” cümlesinin altını kalın bir şekilde çizmekte fayda var.

İçerde ve dışarıda bazı çevreler hep “Türk askeri kara harekatı yaparsa Kuzey Irak’a girer, oraları işgal eder, bir daha çıkmaz” propagandası yaptılar. İlaveten “sivil halka zarar verecekler” denildi. Kara harekatında gerçekten çok başarılı bilançosuyla, sert çatışmalara rağmen sivillere en küçük bir zarar verilmedi. Türk Silahlı Kuvvetleri “işgalci olmadığını, sivil halka zarar vermediğini” kanıtlayarak operasyonu sona erdirdi. Ardında “PKK’ya ağır darbe indiren ve her gerektiğinde Türk askerinin yine Kuzey Irak’a girebileceği” mesajını bırakarak. Bundan sonra yeni Dağlıca saldırıları olursa, teröristler başlarına ne geleceğini biliyor olmalılar.

“Hızlı kara harekatı” konsepti

Kendi sınırlarımız içinde çeşitli provokasyon eylemlerine girişileceğine dair birtakım istihbarat bilgilerinin güvenlik güçlerine geldiği biliniyordu. Dikkat edilirse çeşitli çevrelerde, özellikle marjinal grupların söylemleri sertleşiyordu. Hiçbir ciddi problem olmadan sınırın öte yakasına girildi, teröristler vuruldu, altyapıları çökertildi ve tekrar Türkiye’ye dönüldü. Bizde, “kara harekatları uzun süre gidilen yerde kalınan operasyonlar” olarak görülüyor bu doğru değil. Asker, “hızlı bir kara harekatı kopsepti” uyguladı. En son teknolojiyi kullandığını, en ağır kış şartlarına göre tam donanımlı bir 21’inci yüzyıl askeri yapılanması gerçekleştirdiğini gösterdi. Böylece bahar aylarında ortaya çıkabilecek kayıplarımızı azaltan bir etki oluşturuldu.

Olayın ABD boyutuna gelince...

Elbette ABD Savunma Bakanı’nın ve ardından Başkan Bush’un söylemlerinden hemen sonra Irak’tan çıkmak şık olmadı. Keşke zamanlama konusunda daha iyi bir planlama ve uygulama yapılsaydı. Sanırım Washington, ortaya çıkan görüntüden sonra “neden Türkiye’de anti Amerikancılık bu kadar yüksek oranlara ulaştı” sorusunun yanıtını anlamıştır. Böyle ikircikli politikalar uyguladıktan sonra ne bekliyorlar ki?

Burası tamam, ama öte yandan, tabii ki bu operasyon ABD ile eşgüdüm halinde yapıldı. En baştan beri istihbarat paylaşımı ile start verilmişti. Ben, geri çekilişimizde ABD’nin etkisine ihtimal vermiyorum, gelinen noktadan sonra “bir hafta sonra çıkalım” denilse hayır yanıtı alınmazdı. Ama her halukârda “Türkiye’yi kazandık, Kürt gruplarının da gururunu biraz okşayalım” yaklaşımı sergiledikleri için Washington yine kaybeden taraf olacaktır. Türkiye, buradan mutlak kazanan bir ülkedir. Bu iş bitmiş değil yeni başlıyor.

Not: Yazımı tamamlamaya çalışırken Genelkurmay’dan telefon geldi. Pazartesi günü Yaşar Büyükanıt bilgilendirme yapacak. Sanıyorum çok daha detaylı bilgiye o gün sahip olacağız.

 



Bu yazı 1,032 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 12 Haziran 2012 ABD denklemin neresinde?
    • 27 Nisan 2012 Siyaset neden dine tutuldu?
    • 11 Nisan 2012 İşte baş döndüren Suriye diplomasisi
    • 1 Nisan 2012 Türk futbolunu kurtarma paketi
    • 5 Mart 2012 İşte önümüzdeki 6 ayın yol haritası: Başbakan'ın 'tek devlet' stratejisi
    • 13 Şubat 2012 Oslo üzerinden MİT krizi analizi...
    • 6 Şubat 2012 Kimlerin uzun tutukluluğu bitiyor?
    • 21 Kasım 2011 Türkiye bölünür mü büyür mü?
    • 23 Mayıs 2011 MHP neden hedef tahtasında?
    • 18 Nisan 2011 'Doğu Çözümü'
    • 11 Nisan 2011 Başbakan'ın liste stratejisi
    • 17 Mart 2011 Başbakan'dan 'askerle diyalog' yorumu: 'Çok yakın çalışıyoruz'
    • 28 Şubat 2011 Erbakan'dan sonra Türk siyaseti
    • 21 Şubat 2011 Seçimin sürprizi ne olabilir?
    • 4 Şubat 2011 Başbakan Erdoğan'ın planı
    • 5 Ocak 2011 2011'de nasıl bir MHP?
    • 22 Kasım 2010 CHP ile MHP arasını açmalı
    • 13 Ekim 2010 Sarı Lacivert'in Doğu açılımı
    • 16 Ağustos 2010 Şehitlerimiz ve referandum...
    • 13 Mayıs 2010 Operasyona açık siyaset

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,198 µs