En Sıcak Konular

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta



Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
0 0 0000

Grip aşısını boşuna mı olduk?



Grip aşısının etkinliği ve kimlerin aşıdan fayda görüp görmeyecekleri  hep tartışmalıdır. Bir tarafta bu aşının tamamen yararsız olduğunu ileri sürenler olduğu gibi, diğer tarafta ise herkesin mutlaka aşılanması gerektiğini savunanlar yer alır.

Kısa adı CDC olan (Centers for Disease Control and Prevention)  Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından birkaç gün önce yapılan açıklama grip aşına karşı olanların eline -en azından bu sene için- çok güçlü bir koz vermiş oldu.

Açıklamada, bu seneki grip aşısında bulunan virüslerden ikisinin Amerika’ daki salgınlarda etken olan virüslerle uyuşmadığı ve dolayısıyla grip aşısı yaptırmış olanların aşıdan beklenen faydayı sağlayamayacakları bildiriliyordu.

Grip aşısı nedir?

Grip aşısı, verem aşısı veya kuduz aşısı gibi standart bir aşı değildir. Aşının içeriği, bir önceki sezon en çok hastalık yapan grip virüslerinin türlerine göre her sene yeniden belirlenir. Çünkü, grip virüslerinin antijenik yapıları sürekli olarak değişmektedir.

Bu amaçla, Dünya Sağlık Örgütü’ nün dünyanın 80’ den fazla ülkesinde 100’ün üzerindeki laboratuarında sürekli olarak hangi tür grip virüslerinin hastalık yaptıkları araştırılır. Elde edilen verilerden tüm dünyada en çok hastalık yapan iki A tipi ve bir B tipi grip virüsü belirlenir ve aşı da bu verilere gör hazırlanır. Aşıda bulunan A tipi virüslerden biri H1N1, diğeri ise H3N2 ailesindendir.

Grip aşı her sene yeniden hazırlanmasına rağmen ideal şartlardaki koruyuculuğu en fazla %70-80 arasındadır. Etkinlik, esas olarak aşı içinde bulunan virüslerle o yıl gribe neden olan virüslerin yapısal özelliklerinin birbirine benzemesi ile ilgilidir. Bu benzerlik ne kadar fazla ise, aşının koruyuculuğu da o kadar yüksek olmaktadır.

Bugüne kadarki 19 grip salgınından 16’ sında, aşıda bulunan virüslerle salgın yapan virüslerin aynı veya çok benzer oldukları belirlenmişti.

Oysa CDC’ nin raporunda, Amerika’ da şu günlerde binlerce kişiyi yataklara düşüren salgının A tipi ‘Brisbane’ ve B tipi ‘Yamagata’ ailesinden grip virüslerinden kaynaklandıkları bildiriliyor.  Aşıda bunların yerine ‘Wisconsin’ ve ‘Victoria’ ailesinden virüsler yer aldığı için aşının koruyuculuğu beklendiğinden çok düşük düzeylerde olacak.

Bu seneki virüsler ilaçlara da dirençli

Bu sene Amerika’ da salgınlara sebep olan grip virüslerinin bir özelliği de Tamiflu isimli grip ilacına karşı yüksek oranda dirençli olduklarının anlaşılması. Geçen sene virüslerin yüzde 1’ inden daha azı bu ilaca direnç gösterirken, bu sene dirençli virüslerin oranının yüzde 5’ i bulduğu anlaşıldı.

Tamiflu, grip salgınlarında özellikle risk grubunda olan hastalarda belirtileri hafifletmek ve hastalık süresini kısaltmada faydalanılan bir ilaç. Ayrıca, ilk 30 saat içinde alındığında hastalığın bulaştırıcılığının ve gribe bağlı komplikasyonların azaltılmasında da etkili.

Gelelim neticeye

Amerika’ lıların grip aşısından beklenen faydayı sağlayamayacakları anlaşıldığına göre, ‘acaba bizde durum ne’, ‘biz de mi boşuna aşı olduk yoksa’ diye sorduğunuzu duyar gibiyim.

Şu günlerde Türkiye’ de de gripli pek çok hasta var, ancak henüz bu salgınlara yol açan grip virüslerin hangi aileden oldukları, yani ‘alt tipleri’ bilinmiyor, ama bizde de Amerika’ da hastalık yapan virüslerin etken olması çok muhtemel.

Bilindiği gibi grip özellikle, 65 yaşın üzerinde olanlarda ve kalp, akciğer, böbrek ve şeker hastalarında ölümcül olabilen bir enfeksiyondur. Grip aşısından beklenen asıl fayda gribin önlenmesi değil,  risk grubunda yer alan kişilerde gribe bağlı komplikasyonların ve ölümlerin azaltılmasıdır.

Grip aşısı da zaten herkese değil sadece bu yüksek risk grubuna ‘ya tutarsa’ diye yapılmaktadır, ama görüldüğü gibi her zaman da tutmamaktadır.



Bu yazı 1,739 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 31 Ekim 2014 Günde 3 bardak süt kemik kırığı ve ölüm riskini artırıyor
    • 14 Mayıs 2013 Akademik sahtekârlık geleneğinin kime ne zararı var
    • 11 Aralık 2012 Yakında ruh hastası olmayan kalmayacak
    • 9 Ekim 2012 Bir Türk tıp alanında Nobel alabilir mi?
    • 3 Ekim 2012 Burun damlaları ile aldatılıyor muyuz?
    • 2 Ekim 2012 Kimi kime şikâyet edelim?
    • 1 Ekim 2012 Türkiye'de mamografi taramaları rezaleti
    • 16 Eylül 2012 Mamografi taramalarına karşıyım
    • 10 Eylül 2012 Modern tıbbın son numarası: Aşırı teşhis
    • 8 Eylül 2012 Mamografi kanser riskini arttırıyor
    • 7 Eylül 2012 Benzer ilaç nedir?
    • 28 Ağustos 2012 Meme taraması saç taramaya benzemez
    • 14 Ağustos 2012 Antibakteriyel ürünlerdeki büyük tehlike
    • 6 Ağustos 2012 Sağlıklı suda hiçbir mikrop olmamalıdır
    • 30 Temmuz 2012 Enerji içecekleri yasaklanmalıdır
    • 23 Temmuz 2012 Damacana mı musluk suyu mu?
    • 10 Temmuz 2012 İlaç tanıtımında bundan iyisi Şam'da kayısı
    • 23 Haziran 2012 Bir sağlık haberi skandalı
    • 13 Haziran 2012 Ot-Çöp tüccarlarından alacağımız dersler de var
    • 17 Nisan 2012 Sönmez gene döndü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,174 µs