En Sıcak Konular

Şamil Tayyar


Şamil Tayyar
0 0 0000

PKK ve DTP nasıl diz çöktü?



Diğer muhalefet partileri mazeret ararken, DTP yönetimi, 22 Temmuz seçimlerindeki başarısızlığın faturasını belediye başkanlarına çıkardı. Yaptıkları tespitler, büyük ölçüde doğruydu. Hakkari Belediye Başkanı Metin Tekçe’nin istifasının gerisinde yatan asıl neden de budur.

DTP’li 54 belediye başkanı var. 2009 Mart ayındaki yerel seçimlerde bu başkanların önemli kısmı partisi tarafından aday gösterilmeyebilir. Bunların başında Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan var. Osman Baydemir’in Diyarbakır adaylığı da kesin değil.

Devletin bölgeye ilişkin yaptığı tüm özel araştırmalar, hem DTP hem PKK’nın bölgede ciddi bir taban kayması yaşadığını ortaya koyuyor. Sadece güvenlik tedbirlerini kapsayan teröristle mücadele politikasının terk edilerek sosyo-ekonomik politikalar ve demokratik açılımları da kapsayan terörle mücadele politikasına geçişin, istismar konularını büyük ölçüde ortadan kaldırdığı tespiti yapılıyor.

Bu raporlarda; PKK ve DTP’nin yeniden ‘şiddet’ ve ‘korku’ stratejilerine sarıldığı, seçime doğru ‘tahrik’ edici açıklamalarda artış olacağı, toplumsal kutuplaşmanın DTP oylarında ivme yaratacağı düşüncesiyle DTP’li belediye başkanı ve yöneticilerinin bu tür açıklamalarına karşı hazırlıklı olunması ve tuzağa düşülmemesi yönünde önemli bilgiler var.

Oy kaygısının ötesinde kimi DTP’li belediye başkanlarının başarısızlıklarını örtmek ve yeniden aday olabilmek için ekstra çaba harcayacağı bilgisini de ekleyelim.


10 önemli gerekçe


Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’a iletilen bu çalışma raporlarındaki tespitleri, AK Parti Batman İl Başkanı Ömer El’e sordum: PKK ve DTP’nin bölgedeki gücü nasıl kırıldı?

Çok uzun bir konuşmaydı. Konu başlıklarını şöyle özetleyebiliriz:

- Bölgedeki feodal yapı büyük ölçüde kırıldı. PKK ve devlet gücünü istismar eden feodal güç (aşiretler) arasında kalan halk, böylece rahatladı.

- Bölgeye atanan vali, kaymakam ve emniyet müdürü profili çok değişti. Halka tepeden bakan yöneticilerin yerine onları kucaklayan, sahiplenen yöneticiler geldi.

-En önemli sorun işsizlik. Valiler, kendi illerine yatırımları çekmek için hem bürokrasinin hem işadamlarının ayağına gitti.

- Sağlık hizmeti veren kuruluş sayılarında patlama oldu. Sadece Batman’da uluslar arası düzeyde 5 özel hastane yapıldı. Hastanelerdeki kuyruklar yok denecek kadar azaldı. İngiltere’de oturan bir yakınım Batman’da ameliyat oldu. ‘Biz orada bir penisilin iğnesi için 1 hafta sıra bekliyoruz’ dedi.

-İşi olmayan, hiçbir yan geliri bulunmayan ihtiyaç sahibi herkese yeşil kart dağıtıldı. 300 bin nüfuslu Batman’da 200 bin yeşil kartlı var.

- En ücra köşeye kadar sağlık görevlisi, hemşire, ebe gönderilmeye çalışıldı.

- Okul ve öğretmen sayısı arttırıldı. Atamalar bilgisayarla yapıldığı için torpil de kalmadı.

-KÖYDES ve BELDES çok önemli projeler. Cumhuriyet tarihinde ilk kez asfalt yola ve suya kavuşan köyler oldu.

-Anayasada ve bazı kanunlarda demokratikleşme yönünde yapılan değişiklikler, ana dille ilgili kısıtlamaların kaldırılması çok olumlu etki yarattı.

- İstanbul, Ankara, Konya, Kayseri gibi belediyelerden gelen yardımlar halkın sevgisini kazandı. Batman’de sel afeti yaşandığında bu belediyeler sokaklardaki çamurlara kadar temizlediler.


54’den 30’unu alırız


22 Temmuz seçim sonuçlarını AK Parti lehine, DTP aleyhine değiştiren bu gelişmeler yerel seçimleri nasıl etkiler?

Artan terör olayları ve DTP’nin hırçınlaşmasında yerel seçim sürecinin önemli rol oynadığı düşünülürse, bu soruya verilecek cevap çok önemli.

Dikkat edilirse, eskiden TSK’ne yönelik tepki oklarının yönü, şimdi AK Parti’ye çevrilmiş durumdu. Batıda kimi çevreler AK Parti’yi ‘TSK’nin elini kolunu bağlamakla’ suçlarken, Doğu’da DTP’nin şahinleri ve PKK’lılar Başbakan Erdoğan’ı hedef almış durumdalar.

Başbakan için terörle mücadele konusunda hem milliyetçiler/ulusalcılar hem PKK’lıların ortak düşmanı olmak, ironi olsa gerek!

AK Partili El uyarıyor: ‘İstismar konularının büyük çoğunluğu ortadan kaldırıldı. Şu anda DTP’nin kalan tek sermayesi, gerginlik politikasıdır. Bu oyuna gelmemek gerekir.’

Mümkün mü?

El anlatıyor: ‘BBC bölgede çekimler yaptı. DTP’den AK Parti’ye geçen seçmenlerle görüştü. Neden parti değiştirdiniz diye sormuşlar. Şöyle demişler; Biz barış, demokrasi, huzur, iş ve aş istiyoruz. Bunları da yapıyorlar.’

Peki, sonuç?

El’in seçim tahmini şöyle: ‘DTP’deki belediyelerin en az 30’unu alırız. Batman başta gelir. 22 Temmuz’da 13 bin daha fazla oy aldık. Oyumuz yüzde 46’ya çıkarken, DTP’nin oyları yüzde 39’a düştü. Diyarbakır, Batman kadar yüksek olmasa da kazanma ihtimalimiz var.’

Seçim tahminleri bir tarafa, bölgeye ilişkin özel araştırmalar ve El’in tespitleri, Kars’tan Şanlıurfa’ya kadar uzanan siyasi fayın nasıl kırıldığı ve ortaya çıkan enerji açığının nasıl depreme yol açtığını gösteren çok önemli ipuçlarıdır.

Bundan her parti gibi DTP de ders çıkarmalıdır.

star gazetesi



Bu yazı 1,147 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 15 Ağustos 2012 Hüseyin Aygün vakası
    • 8 Ağustos 2012 Atatürk yaşasa ismini değiştirir miydi?
    • 1 Ağustos 2012 Hatay’da neler oluyor?
    • 30 Temmuz 2012 Suriye’ye PKK operasyonu
    • 25 Haziran 2012 Vurulan jet değil çünkü...
    • 18 Haziran 2012 Başbakan’ın başka seçeneği yok
    • 14 Mayıs 2012 Kim bu üst komutanlar?
    • 7 Mayıs 2012 CHP’de derin çatışma
    • 28 Mart 2011 Kalemim size emanet
    • 16 Mart 2011 Arşiv bir açılsa görürsünüz
    • 9 Mart 2011 Sen de yoğunlaş, koçum benim
    • 7 Mart 2011 Ergenekon’da neler oluyor?
    • 4 Mart 2011 1 Mart operasyonu
    • 23 Şubat 2011 Olmadı sayın Bakan
    • 22 Şubat 2011 O mektubu kim verdi?
    • 18 Şubat 2011 Kılıçdaroğlu-Yalçın pazarlığı
    • 16 Şubat 2011 Yeni Türkiye nasıl kurulacak?
    • 7 Şubat 2011 CHP’yi yıkmaya mı geldi yoksa?
    • 4 Şubat 2011 Böyle terbiyesizlik olmaz
    • 28 Ocak 2011 Asılacakların listesi

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,985 µs