En Sıcak Konular

İbrahim Karagül


İbrahim Karagül
0 0 0000

PKK artık Türkiye'yi değil İran'ı vuracak!



Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretinden çıkan sonuçlar şunlar: Washington PKK'ya karşı sıcak takip, operasyona ilişkin anlık istihbarat verecek. Dar anlamda askeri operasyonlar yapılacak. PKK'nın üst yönetimine dair bazı sürpriz gelişmeler olabilir. PKK'nın Türkiye topraklarına yönelik saldırı girişimleri ortaklaşa engellenecek...

Türkiye'nin kazancı bunlar. ABD'nin kazancı ise, Türkiye'nin tek taraflı operasyonunu şimdilik durdurabilmiş olmak. Kuzey Irak yönetimine bir anlamda güvence sağlamak. Barzani yönetimini rahatlatmak.

K. Irak yönetimi şimdilik rahatlamış görünse, Türkiye'nin tehditlerinden kısmen kurtulmuş gibi görünse de, PKK ile mücadele Barzani'yi iki ateş arasında bırakabilir. Şu iki ihtimal önemli: ABD Barzani yönetimini tamamen işin dışında tutup, Kürtler arasında çatışmaya neden olabilecek gelişmeleri önleyebilir. Ya da Barzani'den de, PKK'ya yönelik mücadeleye katılması istenebilir. İkinci seçenek geçerli olursa Barzani zor durumda kalacaktır. Bugüne kadar sakındığı sonuçlarla yüz yüze gelebilecektir.

Bütün bunların nasıl uygulanacağını önümüzdeki birkaç hafta içinde şekillendirecek. Beyaz Saray'ın taahhütlerine ne kadar uyacağını, Türkiye'yi oyalayıp oyalamayacağını bu süre içinde göreceğiz. İşbirliği yaparsa ne ala... Bütün bunlar gerçekleşebilir. PKK Türkiye için en azından yakın dönemde tehdit olmaktan çıkarılabilir. Buna rağmen Barzani üzerindeki Türkiye baskısı hafifletilebilir.

Sonra ne olur? PKK Türkiye yerine İran'a yönelir? Eğer Beyaz Saray'da konuşulanlar gerçekleşirse olacak olan budur. Gerçekleşmezse, Türkiye'nin ABD'den beklentisi bu sefer tamamen son bulur. İran ve Suriye önerileri devreye girer. Bölgede üçlü bir dayanışma hattı oluşur. Washington'ın bunu göze alması zor görünüyor. Alırsa kendisi kaybedecektir, bunu çok iyi biliyor.

Kamuoyu beklentileri çok yüksek tutuldu. Dolayısıyla ziyarette kararlaştırılanlardan daha çok, önümüzdeki günlerde neler yapılabileceği önemli. Ankara tezkereyi, ekonomik yaptırımları elinde tutmaya devam ediyor. Eğer ABD'nin aklındaki “Türkiye'yi şimdilik oyalayalım” ise, bunun Türkiye'yi komşuları ile yakın dayanışmaya zorladığını iyi bilmeli. Böyle bir dayanışmanın, ABD'nin bölgesel çıkarlarını nasıl bir felakete sürükleyeceğini de.

Bundan sonra, en azından bir süreliğine, PKK PJAK olacaktır. PKK militanları PJAK saflarında çatışacaktır. Kime karşı, Tabi ki İran'a karşı. Hafızamızı tazeleyelim. PJAK, bizzat ABD tarafından İran'a karşı kuruldu. Irak'taki ABD ordusu ve istihbaratı bu örgütü eğitti, kadrolaştırdı, silahlandırdı, finansal desteğini sağladı hatta İran içlerinde nerelere saldıracaklarına, kimleri hedef alacaklarına, neler yapacaklarına ilişkin ellerine listeler bile verdi. Washington'ın İran'la ilgili hesapları ortada. Bölgede asıl çatışma İran-ABD arasında yaşanıyor. Coğrafyaya asıl şeklini verecek olan da bu çatışmanın sonuçları olacaktır. Öyleyse bundan sonra PKK'nın ilgi alanı Türkiye'den çok İran'a yönelecektir.

Yani Kürt meselesinde, hep iddia ettiğim gibi; Türkiye masaya İran cepheye çekilecektir. Önümüzdeki günlerde İran'a yönelik terör saldırılarına dikkat edersek bunu görebiliriz. Bu satranç oyununun Kürt sorunuyla ilgisi yok. ABD-İran, ABD-Türkiye ve İran-Türkiye arasında Kürtler üzerinden yürütülen bir mücadeledir bu.

Son PKK saldırılarının arkasında Türkiye'ye verilmek istenen tez şuydu: “Kürtlerle masaya otur, İran'a karşı birlikte savaşalım.” Bu tezin birinci maddesi önemli. Eğer Türkiye, Kürtlerle masaya oturur ancak İran'a karşı cephede yerini almazsa, yine aynı sonuçlarla yüzleşecek. İran'a karşı cephede yer almayı reddettiği müddetçe, Kürtlerle masaya oturmaya çalışsa da bu engellenecektir.

Peki diyelim ABD PKK'nın Türkiye'ye karşı tehdit olmasının önüne geçti. İşbirliği yaptı. Sonrası ne olacak? İddiam şu:

Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu sorunu, sadece PKK, sadece güvenlik, sadece terör gibi dar alana hapsetmesi, sağlıklı bir bakış açısı değil. Dar anlamda güvenlik sorunlarına karşı geliştirilecek dar kapsamlı güvenlik stratejileri, sorunu çözmeyecek daha da karmaşık hale getirecektir. Evet, ABD PKK'yı himaye ediyor, Ama çok kolay tasfiye eder, edecektir de… Türkiye o zaman ne yapacak? Bunun cevabı yok. O zaman Kuzey Irak'tan Türkiye'ye, Karadeniz kıyılarına kadar yayılabilecek saldırıya karşı Ankara ne yapacak? Hiçbir şey... Kuzey Irak'a müdahale gücü olsa bile edemeyecek. Çünkü PKK o zaman Kandil Dağı'nda olmayacak. Türkiye'nin hiçbir gerekçesi kalmayacak. Çünkü o zaman K. Irak yönetimi tamamen ABD yönetiminde olacak. Barzani'nin bir işaretiyle Sivas'a kadar bir çok bölge karışabilecek. PKK'yı devreden çıkarıp Kürtlerin kaderini Barzani'nin elinde toplama stratejisi.

O zaman “ABD PKK'yı niye tasfiye etti bir türlü anlayamadık” diyenler bile çıkacak bu ülkede.

yenişafak



Bu yazı 910 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Nisan 2012 Türk-Kürt-Sünni..
    • 30 Mart 2012 Suriye satrancı, İsrail'e askeri üs
    • 16 Şubat 2012 En tehlikeli ihtimal: Ya savaş tersine dönerse!
    • 10 Şubat 2012 Hesaplaşma: Kim kimi tasfiye edecek?
    • 2 Aralık 2011 Bitti Esad, gerçekten bitti..
    • 18 Kasım 2011 Artık, Suriye ile savaş halindeyiz!
    • 9 Eylül 2011 Evet, Tahrir'de konuş! Tarihi değiştir! De ki...
    • 18 Ağustos 2011 İran-Suriye ve PKK: O 'kart' yine masada..
    • 10 Ağustos 2011 Altı saat ne konuştular?
    • 27 Temmuz 2011 Ölüm koalisyonu Haçlı savaşçıları..
    • 22 Temmuz 2011 Avrupa Birliği parçalanıyor..
    • 29 Nisan 2011 Cuma, öfke, kan...
    • 10 Şubat 2011 Barış beklerken savaş gelmesin!
    • 31 Aralık 2010 Bir casusa bu kadar para veriliyor mu!
    • 29 Aralık 2010 İki not ve bir kirli ittifak!
    • 24 Eylül 2010 İsrail-PKK bağlantısı bu işi bozabilir mi?
    • 3 Şubat 2010 Bu toplantı hiç de hayra alamet değil!
    • 17 Aralık 2009 İran-Suudi savaşına doğru mu gidiyoruz?
    • 8 Aralık 2009 Reşadiye'den kim ne mesaj veriyor?
    • 28 Ekim 2009 Birileri tarih yapıyor, bunu kimler yazacak?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,419 µs