En Sıcak Konular

İbrahim Karagül


İbrahim Karagül
0 0 0000

Bu soruların cevapları kaç milyar dolar eder?



Önce biraz bilgi:

Türkiye savaş uçakları ve toplarla Kuzey Irak'ta bazı mevzileri bombalıyor. Ama sanıldığı gibi, sınırın diğer tarafında kapsamlı operasyonlar yok. MGK toplantısından çıkan ambargo kararının niteliği ve kapsamıyla, askeri seçeneğin niteliği ve kapsamı henüz netleşmedi. İstanbul'da yapılacak Irak'a komşu ülkeler toplantısı ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyareti sonrası Türkiye'nin nasıl bir pozisyon alacağını daha net biçimde göreceğiz.

Askeri müdahale tehdidinin oluşturduğu psikolojik baskı altında Ankara, Washington, Londra, Bağdat ve Erbil arasında sıra dışı pazarlık süreci işliyor. Başkentlerden gelen çelişkili açıklamaların ve tavır değişikliklerinin sebebi de bu. Özellikle Celal Talabani'nin gösterdiği tutarsızlığın sebebi. Bu nedenle, Türkiye'yi ayağa kaldıran gelişmelerin ne tür bir sonuç doğuracağını öğrenmek için bir süre daha beklemek zorunda kalacağız.

Türkiye karşı karşıya bulunduğu en büyük krizde, ilk kez bu kadar kararlı. İlk kez bu denli bir kamuoyu oluşturdu. İlk kez konuyu bu kadar ciddi biçimde dünya gündemine getirebildi. İlk kez pazarlıkta kozlarını bu kadar sağlam kullanabiliyor. İlk kez ne kadar ciddi olduğunu dünyaya gösterdi.

Pazarlık bir noktaya gelene kadar geniş çaplı askeri operasyon beklememek gerekiyor bence. Birkaç gündür devam eden hava saldırılarının askeri anlamda ciddi bir zayiat verdiğini sanmıyorum. Operasyonlar sadece siyasi olarak Ankara'nın elini güçlendiriyor.

Çok sayıda özel harekat timi zaten bölgeye gönderilmişti. Dün sabaha yakın aynı birliklerden yirmiye yakın tim sınırın diğer tarafına geçti. Ancak kamplar boşaltılmış durumda. Yerlerinde az miktarda yem bırakılmış. Bana kalırsa, pazarlık adı altında Türkiye'ye karşı yürütülen oyalama taktikleri bölgenin Türkiye saldırısına hazırlanmasının da payı var.

ABD, hedef gösterebileceğini, istihbarat sağlayabileceğini öneriyor. Müttefik ülke, bu istihbaratı daha önce neden vermedi? Teröre karşıydı hani! Bölgeye giren timlerin zaman zaman taciz atışlarına maruz kaldığı ama ciddi bir çatışma yaşanmadığı belirtiliyor. Ancak artık ismini vermemize bile gerek kalmayan ülkelerin, yığınaklara devam ettiği, bunlar içinde füzelerin de bulunduğu ifade ediliyor.

Eğer siyasi baskılar bir sonuç vermez de Türkiye kapsamlı operasyona başlamak zorunda kalırsa, ABD ve bazı müttefiklerin desteği Türkiye'nin yanında olmayacaktır. Bölge cehenneme dönebilir. PKK'nın “petrol borularını bombalarız” tehdidinin ötesinde petrol kuyularının bile havaya uçurulabileceği söyleniyor. Bazı çevreler, böyle bir çatışma sırasında, Türkiye'nin bir çok bölgesinde stoklandığını iddia ettikleri bombaların patlayacağı gibi vahim iddiaları ortaya atabiliyor.

Bu oyunda ABD Türkiye'nin yanında mı? Bana göre hayır. Görünüşte öyle ama aslında değil. Krizi o yönetiyor. Türkiye'yi o oyalıyor. Yarın bölgede Türkiye'nin başına ne gelecekse o getirecek. Çünkü Kürt kartını çok iddialı biçimde kullanıyor. Şimdi sorulara geçelim, milyarlarca dolarlık sorulara..

Daha önce sormuştum. Şimdi tekrarlamamda bir sarkınca yok:

1- PKK'nın bitmesini kim istemiyor?

2- PKK'ya silah sağlayan Türklerin kim olduğunu bilen var mı? Bilenler neden susuyor? (İki sorunun cevabının milyarlarca dolar değerinde olduğunu söylesem yeterli herhalde.)

3- Kuzey Irak Mersin arasındaki ticaret, kaçakçılık hattını yönetenler kim? Mersin serbest bölgesinde ne dolaplar dönüyor? Saddam'ın silahları ve füzelerinden bazılarının bile bu bölgeden sevkedildiği iddiaları neden incelenmiyor? Bu trafiğin Türkiyeli ortakları kim?

4- K. Irak'tan Türkiye'nin bazı şehirlerine nakledildiği iddia edilen patlayıcı ve silahlarla ilgili trafiği bu kişiler mi yönetiyor? Ve bu patlayıcı ve silahlar hangi saldırılarda kullanıldı? Bu trafik neden engellenemedi?

5- Bazı ülke istihbarat teşkilatları sınırın diğer tarafında binlerce kişiden oluşan bir gücü neden Türkiye'ye karşı hazırlıyor? Aynı amaç için Türkiye'de neler yapıyorlar?

6- Aynı istihbarat birimlerinin bu ülkenin mahrem bilgilerine sahip insanlarla Türkiye içinde yaptıkları toplantılarda Lübnan'dan K. Irak'a kadar neleri planlıyorlardı?

7- Bu ortaklıkla, Türkiye'deki saldırılarla, suikast hazırlıklarıyla, bombalı saldırı hazırlıkları arasında ne tür bir bağlantı var?

8- Türkiye'de asker, diplomat, siyasi çevreden ve iş dünyasından bazı kişilerin, ABD ve İsrail istihbaratı ile K. Irak merkezli işbirliği iddialarına ne diyeceğiz? Bu çevrelerin Türkiye'nin K. Irak politikası üzerindeki etkisi nedir?


yenişafak



Bu yazı 945 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Nisan 2012 Türk-Kürt-Sünni..
    • 30 Mart 2012 Suriye satrancı, İsrail'e askeri üs
    • 16 Şubat 2012 En tehlikeli ihtimal: Ya savaş tersine dönerse!
    • 10 Şubat 2012 Hesaplaşma: Kim kimi tasfiye edecek?
    • 2 Aralık 2011 Bitti Esad, gerçekten bitti..
    • 18 Kasım 2011 Artık, Suriye ile savaş halindeyiz!
    • 9 Eylül 2011 Evet, Tahrir'de konuş! Tarihi değiştir! De ki...
    • 18 Ağustos 2011 İran-Suriye ve PKK: O 'kart' yine masada..
    • 10 Ağustos 2011 Altı saat ne konuştular?
    • 27 Temmuz 2011 Ölüm koalisyonu Haçlı savaşçıları..
    • 22 Temmuz 2011 Avrupa Birliği parçalanıyor..
    • 29 Nisan 2011 Cuma, öfke, kan...
    • 10 Şubat 2011 Barış beklerken savaş gelmesin!
    • 31 Aralık 2010 Bir casusa bu kadar para veriliyor mu!
    • 29 Aralık 2010 İki not ve bir kirli ittifak!
    • 24 Eylül 2010 İsrail-PKK bağlantısı bu işi bozabilir mi?
    • 3 Şubat 2010 Bu toplantı hiç de hayra alamet değil!
    • 17 Aralık 2009 İran-Suudi savaşına doğru mu gidiyoruz?
    • 8 Aralık 2009 Reşadiye'den kim ne mesaj veriyor?
    • 28 Ekim 2009 Birileri tarih yapıyor, bunu kimler yazacak?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,294 µs