En Sıcak Konular

Şamil Tayyar


Şamil Tayyar
0 0 0000

Mahallenin anketi



Sivil Anayasa hazırlığıyla birlikte ‘Mahalle baskısı’ ve ‘Malezya sendromu’ gibi yeni kavramlarla tanıştık. Yetmedi; laiklik, başörtüsü, ramazan yasakları gibi periyodik tartışma konularını yeniden gündeme taşıdık. Velhasıl medya suni gündemle meşguldü.

Acaba toplum bu tartışmaları hangi perspektiften izliyor? Yeni kavramları ne ölçüde benimsedi? Yasaklar hakkında neler düşünüyor? Hangi liderlere daha çok güveniyor? Hayatından memnun mu?

Metropoll kamuoyu araştırma şirketi, eylül içinde kapsamlı bir çalışma yapmış. İçinde yukarıdaki tüm sorulara cevaplar var.

Toplumun yüzde 69.1’i hayatından genel olarak memnunken, 30.1’i memnun değil. Yani her üç kişiden ikisi mutlu, mesut. İlginç olan başka bir nokta var: Hayatından memnun olanların tamamı AK Partili değil. Öyle olsaydı yüzde 47’nin 70’e dayanması gerekirdi.

Yavaş yavaş mahalleye doğru gelirsek. Dışarıya örtünerek çıkan kadınların yüzde 44.9’u küçük yaştan beri, yüzde 27.4’ü gençlik yıllarından itibaren, yüzde 18.8’i evlendikten sonra, yüzde 8.1’i son yıllarda örtünmeye başlamış.

Son cümleden dolayı akla hemen şu soru gelebilir: AK Parti iktidara geldiği için örtünen kadın sayısı arttı mı? Son yıllarda örtünen kadınların yüzde 20’si MHP, yüzde 11.1’i CHP, yüzde 7.2’si AK Parti’ye oy vermiş. Başka bir ifadeyle, son dönemde örtünenlerin birinci tercihi, iktidar partisi değil.

Ayrıca örtülü kadınların yüzde 90.2’si ‘Kendi rızamla örtündüm’ diyor. Aile baskısı görenlerin oranı yüzde 5.6, başkasının yönlendirmesiyle örtünenlerin oranı yüzde 4.3 gibi çok düşük düzeyde.


Şerif Mardin’in kulakları çınlasın


Peki, örtünmeyenler baskı görüyor mu? Araştırmaya katılan kadınların yüzde 91.1’i mahalle baskısıyla karşılaşmamış. Yüzde 6.7’si ‘zaman zaman’, yüzde 2.2’si ‘her zaman’ baskı gördüğünü iddia ediyor. Yani, ‘Mahalle baskısı var’ diyenler, yüzde 9’un altında.

Üniversitelerdeki başörtüsü yasağının kaldırılması konusunda da toplumun talebi yüksek. Katılımcıların yüzde 59’u ‘yasak bitsin’ derken, yüzde 29.9’u yasağın devamından yana. Yasağa karşı çıkanlar ağırlıklı olarak AK Parti (%74.1) ve MHP (54.9) tabanından. Yasakçıların yüzde 73.1’i ise CHP’li.

Başörtüsü serbest olursa başı açık öğrenciler baskıya maruz kalır mı? Yüzde 63.9 ‘hayır’ diyor. Baskı oluşacağını düşünenler yüzde 27 civarında. Bu düşüncede olanların yüzde 62.5’i ise CHP’li. Bu veriler, soruna ideolojik yaklaşıldığını gösteriyor.


Malezya korkusu yersiz


Gelelim can alıcı soruya: Türkiye, Malezya’ya benzer mi? ‘Kesin benzer’ diyenler sadece yüzde 4.2 oranında. ‘İleride benzeyebileceği’ endişesi taşıyanların oranı yüzde 15.5. Türkiye’nin Malezya’ya benzemeyeceğini düşünenler ise yüzde 64.2 gibi yüksek oranda. Diğer sorulara verilen cevaplarda olduğu gibi, Malezya endişesi taşıyanların çoğunluğu (yüzde 45.2) yine CHP’li.

Katılımcılara ‘Türkiye’ye şeriat gelir mi?’ diye sorulduğunda, ‘Hayır’ diyenlerin oranı (yüzde 73.1) ‘Türkiye, Malezya’ya benzemez’ diyenlerden daha fazla. Katılımcıların sadece yüzde 16.3’ü şeriat endişesi taşıyor.

Ramazanda bazı lokantaların kapanması da çalışmanın bir parçası. Katılımcıların yüzde 75.1’i sürekli, yüzde 9.1’i zaman zaman oruç tutuyor. Ancak yüzde 58.5’i lokantaların ramazanda kapalı olmasından yana tavır koyarken, yüzde 28.7’si ‘açık olmalı’ diyor.


Turpun büyüğü sağda


Bu verilerin daha iyi algılanabilmesi için kamuoyu araştırmasından toplumun siyasi eğilimleri ve siyasi yelpazedeki konumlarını mercek altına almaları da isabetli olmuş. Toplumun yüzde 41.6’sı kendisini sağda, yüzde 15.3’ü solda görüyor. Kendini merkezde konuşlandıranlar yüzde 17.1 oranında. Yüzde 14.4’ü ise bu kategorik ayrıma dahil olmak istemiyor. Yani pastanın büyük dilimi, merkez değil sağ cenah.

Sağ ve sol kutuplar arasındaki oy geçişleri ise 22 Temmuz seçim sonuçları esas alındığında biraz sınırlı gözüküyor. CHP’de 7.7 oranında sağcı, AK Parti ve MHP’de yüzde 4 oranında solcu oylar var.

Fakat, farklı bir siyasi tanımlama daha var. Ağırlıklı olarak, kendilerini yelpazenin sağında konuşlandıranlar, muhafazakar kimliğini sahipleniyorlar. ‘Aşırı muhafazakarım’ diyenler yüzde 2.6, ‘Muhafazakarım’ diyenler yüzde 21.2, ‘Ilımlı muhafazakarım’ diyenler yüzde 51.2 oranında. Yüzde 25 ise muhafazakarlığa tepkili.


Gül, Çankaya’da tırmanıyor


Araştırmada liderler de tartıya alınmış. En beğeniler lider, Başbakan Recep Tayip Erdoğan. Katılımcıların yüzde 30’unun oyunu alan Erdoğan’ı, yüzde 16’yla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül izliyor. Dikkatimi çeken nokta; Daha önce beğenilme oranı yüzde 7.1 olan Gül’ün Çankaya’ya çıktıktan sonra ivme kazanması.

Erdoğan ve Gül açık ara önde. İkiliyi yüzde 2.6’yla Baykal, yüzde 2.5’le Bahçeli, yüzde 1.7’yle Sezer, yüzde 1.4’le Demirel izliyor. Buradaki küçük ayrıntıya da dikkat çekmek isterim. Sezer’in cumhurbaşkanıyken yüzde 4.3 olan beğenilme oranının görevden ayrıldıktan sonra yüzde 1.7’ye düşmesi. Gül yükselirken Sezer’in inişe geçmesi dikkat çekici.

Masa başında değil sahada yapılmış önemli bir çalışma. Sonuçlar üzerinde herkesin iki defa düşünmesi lazım.

 
star gazetesi



Bu yazı 1,025 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 15 Ağustos 2012 Hüseyin Aygün vakası
    • 8 Ağustos 2012 Atatürk yaşasa ismini değiştirir miydi?
    • 1 Ağustos 2012 Hatay’da neler oluyor?
    • 30 Temmuz 2012 Suriye’ye PKK operasyonu
    • 25 Haziran 2012 Vurulan jet değil çünkü...
    • 18 Haziran 2012 Başbakan’ın başka seçeneği yok
    • 14 Mayıs 2012 Kim bu üst komutanlar?
    • 7 Mayıs 2012 CHP’de derin çatışma
    • 28 Mart 2011 Kalemim size emanet
    • 16 Mart 2011 Arşiv bir açılsa görürsünüz
    • 9 Mart 2011 Sen de yoğunlaş, koçum benim
    • 7 Mart 2011 Ergenekon’da neler oluyor?
    • 4 Mart 2011 1 Mart operasyonu
    • 23 Şubat 2011 Olmadı sayın Bakan
    • 22 Şubat 2011 O mektubu kim verdi?
    • 18 Şubat 2011 Kılıçdaroğlu-Yalçın pazarlığı
    • 16 Şubat 2011 Yeni Türkiye nasıl kurulacak?
    • 7 Şubat 2011 CHP’yi yıkmaya mı geldi yoksa?
    • 4 Şubat 2011 Böyle terbiyesizlik olmaz
    • 28 Ocak 2011 Asılacakların listesi

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,020 µs