En Sıcak Konular

Fikret Ertan


Fikret Ertan
0 0 0000

Rusya'da sürpriz hafta



Rus lider Vladimir Putin, beklenmeyen sürpriz hamleler yapan ve bunlarla hem Rusya'yı ve hem de dünyayı şaşırtan, tahminleri boşa çıkaran değişik ve güçlü bir lider.
Nitekim, bu hafta içinde meydana gelen ve Başbakan Mihail Fradkov'un istifası ve yeni başbakanın ilanıyla ortaya çıkan son siyasi gelişmeler Putin'in bu yönünü bir kere daha hatırlatmış bulunuyor; zira en ünlü, Kremlin'e en yakın uzmanlar, gazeteciler dahi Putin'in yeni başbakan olarak Viktor Zubkov'u atayacağını tahmin edemediler. Bunların arasında Vitali Tretyakov, Yevgeni Kisilyev ve Gleb Pavlosky gibi siyaset uzmanları ve yazarlar da vardı.

Mihail Fradkov'un başbakanlıktan istifa edeceği aylardır konuşuluyordu, dolayısıyla istifası sürpriz olmayacaktı. Yerine de ya başbakan birinci yardımcılarından Sergey İvanov ya da Dmitri Medvedev'in atanacağına da kesin gözüyle bakılıyordu. Üstelik hem İvanov ve hem de Medvedev'in çevresi bu konuda kuvvetli sinyaller veriyorlardı. Medya ve uzmanlar da bu doğrultuda tahminler yapıyorlardı.

Ne var ki, bütün bunlar Putin'in tercihi ile havada kaldı, hepsi boş çıktı. Putin, Fradkov'un yerine adı fazla duyulmayan, hiç kimsenin tahmin etmediği Viktor Zubkov'u başbakan olarak atadı.

Dün 66 yaşına giren Zubkov, Putin'in St. Petersburg günlerinden yakın dostu olan bir bürokrat. St. Petersburg belediyesinde Putin ile birlikte çalışmıştı. Son görevi de Federal Mali İzleme Dairesi başkanlığıydı. 2004 yılından bu yana bu dairenin başkanı olarak ana görevi Rusya'nın milletlerarası camia ve Mali Eylem Görev Kuvveti olarak bilinen global para aklama ve malî suçları izleyen en üst örgütü nezdindeki malî itibarını artırmak, bunların güvenini kazanmaktı. Zubkov bu konularda gerçekten başarılı bir performans sergiledi, Rusya'nın itibarını yükseltti.

Bu görevleri yaparken şüphesiz birçok kanunsuz eylem ve bunların failleri hakkında birçok bilgi edindi, dosyalar düzenledi, kısacası Rusya'nın birçok nüfuzlu kişileri hakkında kimsenin bilmediği bilgilere ulaştı. Bu yüzden Zubkov'un Rusya'daki hem meşru ve hem de kanunsuz para hareketleri ve bunların sahipleri hakkında en çok bilgi sahibi olan kişi olduğu rahatlıkla söylenebilir ve bunun da Putin nezdindeki değerinin çok yüksek olmasını sağladığı, ayrıca sadakatinin de ayrı bir avantaj olduğu ileri sürülebilir.

Bu özellikler ve muhtemelen bilinmeyen başkaları sayesinde ve de Putin'in nihai kararı sonucunda bugün Zubkov Rusya'nın son dönemdeki en önemli siyasi dönemeçlerinden birinde Putin'den sonra ikinci adam olarak görev yapacak, bilinen ve bilinmeyen birçok konuda etkili olacak. Bu dönem önümüzdeki aralık ayında yapılacak parlamento ve mart ayında yapılacak devlet başkanlığı seçimleri elbette.

Başbakanlığı Parlamento tarafından önceki gün 381 oyla onaylanan Zubkov bir hafta içinde kabinesini kuracak. Yeni kabinede hangi bakanlar yerlerini koruyacak, hangileri görevden alınacaklar, tam belli değil; ama muhtemelen Sağlık ve Sosyal Kalkınma Bakanı Mihail Zurabov ile Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı German Gref koltuklarını kaybedecekler, zira bu iki bakan hakkında ciddi eleştiriler yapılan ve pek popüler olmayan bakanlar. Ayrıca, muazzam devlet fonlarını kontrol ettikleri için seçim döneminde hem Putin ve hem Zubkov'un bu bakanlılara kendi damgalarını vurmayı planladıkları da bugünden söyleniyor.

Zubkov'un başbakan olarak atanması, bunun amaçları, sonuçları şüphesiz devlet başkanlığı seçimi, Putin'in siyasi geleceği ve Rusya'nın bundan sonraki yönü ile yakından ve doğrudan ilgili önemli konular. Bu yüzden Rusya'daki siyasi gelişmelere bundan sonra daha yakından ve derinden bakmak gerekiyor. Tabii bu arada Putin'in sürprizlerine de hazırlıklı olmak şart oluyor.

Rusya'daki sürpriz haftanın kısa tahlili işte böyle...

zaman



Bu yazı 985 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Eylül 2012 Bingazi saldırısının mahiyeti seçim sonrasına kaldı
    • 20 Eylül 2012 Filistin'e acil para lazım
    • 17 Eylül 2012 Bingazi saldırısı ve ötesi
    • 10 Eylül 2012 Rusya, Suriye rejiminden kolay kolay vazgeçmez...
    • 6 Eylül 2012 Trans Hazar hattı bir gün hayata geçecek
    • 3 Eylül 2012 Amerika ve İsrail: Pekişen, derinleşen ayrılık
    • 30 Ağustos 2012 Bosna ve Suriye...
    • 27 Ağustos 2012 Bağlantısızlar Zirvesi'nden ne çıkacak?
    • 23 Ağustos 2012 Amerika'nın Irak'taki nüfuzu ne kadar?
    • 13 Ağustos 2012 İran'a saldırının önünü açabilecek rapor
    • 9 Ağustos 2012 İranlı yetkililerin nankörlüğü
    • 6 Ağustos 2012 Rejimin helikopterleri ve mücadelenin seyri
    • 2 Ağustos 2012 İsrail Suriye'yi nasıl dinliyor, nasıl gözetliyor?
    • 30 Temmuz 2012 Eski dostlar buluştu: Romney-Netanyahu
    • 23 Temmuz 2012 Suriye'nin kimyasal silahlarının akıbeti ne olacak?
    • 19 Temmuz 2012 Rum Kesimi, İsrail, yeni jeopolitik ve ötesi
    • 16 Temmuz 2012 Rum Kesimi ve Rusya ilişkileri
    • 9 Temmuz 2012 İsrail donanması ve yeni görevi
    • 5 Temmuz 2012 El-Kibar muammasını hatırlarken...
    • 2 Temmuz 2012 Rusya'nın rolü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,967 µs