En Sıcak Konular

Fikret Ertan


Fikret Ertan
0 0 0000

Irak'taki üçüncü güç...



Amerika'nın Irak'ta yeni askerî üsler kurmaya hazırlandığından bu köşede sıkça söz ettim. Nitekim bu konuda en son olarak The Wall Street Journal adlı Amerikan gazetesinde önemli bir haber yer aldı.
Gazeteye göre, Amerikan ordusu, Irak-İran sınırında yeni bir üs kurmaya hazırlanıyor. Bu üssün amacı İran'dan Irak'a yapılan ve bugüne kadar bir türlü tam anlamıyla önlenemeyen silah ve mühimmat kaçakçılığını önlemek ve bu suretle özellikle Şii direniş gruplarını zayıflatmak.

Amerikan 3. Piyade Tümeni Komutanı Tümgeneral Rick Lynch'in de kurulacağını teyit ettiği bu üs, İran sınırına 6-7 kilometre uzaklıkta ve 200 kadar Amerikan askerinin konuşlanmasını sağlayacak kadar büyük olacak. Üs önümüzdeki kasım ayında faaliyete geçecek.

Ayrıca, bu üs ile bağlantılı olarak İran'dan gelen ana karayollarında yeni güçlendirilmiş kontrol noktaları da üsle birlikte devreye sokulacak. 6 tane olarak planlanan bu noktalarda Amerikan askerleri değil, Amerika'nın müttefiki başka bir ülkenin askerleri görev yapacak.

Bu ülke birçok kimsenin aklının ucuna bile gelmeyecek küçük bir ülke: Gürcistan. Bu ülke birlikleriyle yeni dönemde hem bu kontrol noktalarında görev yapacak ve hem de aynı zamanda sınır devriyeleriyle Irak-İran sınırında yapılan silah kaçakçılığını önlemeye çalışacak.

Gürcistan, malum Irak'ta Amerikan öncülüğündeki Koalisyon Güçleri bünyesinde 2003 Ağustos ayından bu yana askerî birlik bulunduruyor. Bu birlik 850 askerden meydana geliyor ve Bakuba'da ve Bağdat'ın Yeşil Bölge'sinde kontrol noktalarında görev yapıyor.

Ne var ki, bu durum geçen temmuz ayından bu yana değişmiş, Gürcistan Irak'taki 850 askerinin sayısını 2000'e yükseltmiş, bugünkü görevlerinin yanı sıra yukarıda da söz ettiğim gibi daha faal ve daha riskli yeni görevler üstlenmiş bulunuyor.

Bunu da Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin arzusunu yerine getiren Gürcistan Parlamentosu'nun geçen 9 Temmuz günü büyük bir çoğunlukla aldığı karar uyarınca hiçbir itiraza mahal bırakmadan kanuni olarak yerine getiriyor.

Esasen, haberlere göre, yeni Gürcü birlikleri geçen temmuz ayından bu yana Irak-İran sınırına yakın Vasit Valiliği bölgesinde yer alan El Kut şehri ve civarında devriye görevi yapıyor. Gürcü Savunma Bakanı Davit Kezeraşvili bu devriyelerin asıl amaçlarının İran kaynaklı silah kaçakçılığını önlemek olduğunu açıkça söylüyor.

Gürcistan işte bu 2000 askerden meydana gelen askerî varlığıyla bugün Koalisyon'un birinci gücü Amerika ve ikinci gücü İngiltere'nin ardından üçüncü büyük askerî güç haline gelmiş bulunuyor. Üstelik askerî varlığını Koalisyon'un diğer ülkelerin asker geri çekme ya da azaltma süreci içine girdikleri sırada yapıyor. Bu çerçevede bugün Koalisyon sadece 25 ülkeden meydana geliyor; oysa bu sayı 2003'te 49 idi. Ayrıca bu 25 ülkenin askerî varlıkları da muharebe görevlerinde değil geri hizmetlerde yer alıyor. Bunlardan bazıları mesela şöyle: Bosna-Hersek (37), Ermenistan (50), Azerbaycan (88), Kazakistan (29), Makedonya (11), Romanya (600) gibi. Bu ülkeler de mayın temizleme, jojistik, eğitim gibi cephe gerisi görevler yapıyorlar.

'Gürcistan, Irak'taki gücünü niye artırıyor, niye daha tehlikeli görevler üstleniyor?' derseniz, bunun cevabı bu ülkenin güvenlik mülahazalarından kaynaklanıyor; zira Gürcistan Irak'taki gücünü artırarak en büyük müttefiki olarak gördüğü Amerika nezdinde daha çok güven ve itibar kazanacağını ve bunun da NATO'ya üye olarak kabulünü hem kolaylaştıracağına ve hem de çabuklaştıracağına inanıyor.

Âlî milli menfaatleri açısından komşumuz Gürcistan'ın Irak'taki askerî gücü ile ilgili hesapları ve arzuları böyle. Bunlardan dolayı da hiç kimse bu ülkeye bir şey diyemez elbette. Irak'taki üçüncü büyük askerî güç Gürcistan, cesur hareket ediyor doğrusu...

zaman



Bu yazı 1,088 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Eylül 2012 Bingazi saldırısının mahiyeti seçim sonrasına kaldı
    • 20 Eylül 2012 Filistin'e acil para lazım
    • 17 Eylül 2012 Bingazi saldırısı ve ötesi
    • 10 Eylül 2012 Rusya, Suriye rejiminden kolay kolay vazgeçmez...
    • 6 Eylül 2012 Trans Hazar hattı bir gün hayata geçecek
    • 3 Eylül 2012 Amerika ve İsrail: Pekişen, derinleşen ayrılık
    • 30 Ağustos 2012 Bosna ve Suriye...
    • 27 Ağustos 2012 Bağlantısızlar Zirvesi'nden ne çıkacak?
    • 23 Ağustos 2012 Amerika'nın Irak'taki nüfuzu ne kadar?
    • 13 Ağustos 2012 İran'a saldırının önünü açabilecek rapor
    • 9 Ağustos 2012 İranlı yetkililerin nankörlüğü
    • 6 Ağustos 2012 Rejimin helikopterleri ve mücadelenin seyri
    • 2 Ağustos 2012 İsrail Suriye'yi nasıl dinliyor, nasıl gözetliyor?
    • 30 Temmuz 2012 Eski dostlar buluştu: Romney-Netanyahu
    • 23 Temmuz 2012 Suriye'nin kimyasal silahlarının akıbeti ne olacak?
    • 19 Temmuz 2012 Rum Kesimi, İsrail, yeni jeopolitik ve ötesi
    • 16 Temmuz 2012 Rum Kesimi ve Rusya ilişkileri
    • 9 Temmuz 2012 İsrail donanması ve yeni görevi
    • 5 Temmuz 2012 El-Kibar muammasını hatırlarken...
    • 2 Temmuz 2012 Rusya'nın rolü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,533 µs