En Sıcak Konular

Fikret Ertan


Fikret Ertan
0 0 0000

'Irak haftası'



Önümüzdeki hafta 'Irak haftası' olacak; zira Irak'taki Amerikan Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Petraeus ile Amerika'nın Irak Büyükelçisi Crocker, birlikte Kongre'ye Irak'taki son durum konusunda adeta bir dönüm noktası mahiyetindeki raporlarını sunacaklar.
General Petraeus yarın önce Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi ile Milletlerarası İlişkiler Komitesi'nin ortak toplantısında konuşacak. Salı günü de Büyükelçi Crocker ile birlikte öğleden önce Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde raporunu anlatacak, öğleden sonra da Senato Silahlı Kuvvetler önünde hem rapor ile ilgili kapanış konuşmasını yapacak ve hem de eleştirilere cevap verecek.

Irak ile ilgili çoktandır merakla beklenen bu raporlar nasıl raporlar olacaklar, General Petraeus ve Büyükelçi Crocker Kongre'ye neyi önerecekler, raporlar hangi yöne ağırlık verecek, güvenliğe mi, siyasi duruma mı, bunlar bilinmiyor; zira raporlar henüz tamamlanmış ve Senato üyelerine ön nüshaları verilmiş değil. Böyle olduğu için basına da öyle fazla bir şey sızmış değil. Bu bakımdan herkes pazartesi ve salı günlerini bekliyor.

Diğer yandan General Petraeus'un askerî ve siyasi özelliklerinin ışığı altında bugünden rapor ile ilgili bazı önemli sorular da sorulmuyor değil. Bunların arasında şunlar var: General Petraeus, Irak'taki durum konusunda sadece ham bilgileri ham bir rapor halinde mi sunacak? Yoksa durum ile ilgili Beyaz Saray'ın arzu ettiği bir 'pembe tablo' mu çizecek? Ya da Irak ile ilgili gerçekleri kendi bakış açısından mümkün olan en iyi perspektif ve çerçevede mi anlatacak?

General Petraeus'un askerî durum konusundaki raporuna ilaveten Büyükelçi Crocker da acaba Irak'taki son siyasi durumu nasıl değerlendirecek? Crocker da Petraeus'un paralelinde mi konuşacak? Yoksa başka bir tablo mu çizecek? Bu ve benzeri sorular ve raporların bizatihi kendilerini önümüzdeki hafta ve muhtemelen daha sonraki haftalar Amerikan siyasetinin başlıca tartışma konuları olacaklar elbette. Ayrıca raporlar, sonuçları ve bunların çerçevesinde yapılacak değerlendirme ve tartışmalar Irak'ın geleceği konusunda birinci derecede endişe duyan bizim gibi ülkelerde uzun süre konuşulacak, tartışılacak.

Raporlar işte bu bakımdan da birçok ülke için çok önemli bir dönüm noktası olacak. Raporlar konusunda benim kendi fikirlerime gelince; ben askerî bakımdan raporların yeni bir şey sunmayacağını, bugünkü gidişatı değiştirmeyeceğini düşünenlerdenim. Bu çerçevede General Petraeus, 3000-4000 askerden meydana gelecek bir kuvvetin geri çekilmesinin yakında mümkün olabileceğini belirtecek ve böylece hem halk ve Kongre nezdindeki çekilmecileri bir nebze tatmin etmiş olacak. Aynı zamanda bununla Bush yönetimini de memnun etmiş olacak. Böylece, Bush yönetimi Kongre'ye ve muhalefete 'bakın, son operasyon başarılı gidiyor ki biz asker geri çekebiliyoruz' şeklinde bir savunma yapabilecek. Sonuçta bana göre, bugünkü mevcut askerî durum bakımından çok fazla bir şey değişmeyecek. Bugünkü 'Surge' denen strateji, küçük tadilatlarla aynen devam edecek, Amerikan Kuvvetleri bugünkü seviyelerde en azından 2008 yılının sonlarına kadar Irak'ta kalacak; ama bu arada da Irak'ta büyük askerî üsler inşa etmeye çalışacaklar ki herhangi bir çekilmenin söz konusu olması halinde bu büyük üslerde azaltılmış sayılarda kalabilsinler. Tabii burada soru bu üslerin nerelerde kurulacağında odaklanıyor. Irak ile ilgilenenlerin en başta sorması gereken soru bu zaten.

Raporlar askerî bakımdan bugün için çok önemli ve yeni unsurlar ihtiva etmeyecek; ama bu raporlar Amerikan siyasetinde büyük tartışmaların başlamasına ve bunun başkanlık seçimlerinin sonuçlanmasına kadar devam etmesine de yol açacak. Buna hiç şüphe yok.

'Irak haftası' yarın başlıyor...

 
zaman



Bu yazı 858 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Eylül 2012 Bingazi saldırısının mahiyeti seçim sonrasına kaldı
    • 20 Eylül 2012 Filistin'e acil para lazım
    • 17 Eylül 2012 Bingazi saldırısı ve ötesi
    • 10 Eylül 2012 Rusya, Suriye rejiminden kolay kolay vazgeçmez...
    • 6 Eylül 2012 Trans Hazar hattı bir gün hayata geçecek
    • 3 Eylül 2012 Amerika ve İsrail: Pekişen, derinleşen ayrılık
    • 30 Ağustos 2012 Bosna ve Suriye...
    • 27 Ağustos 2012 Bağlantısızlar Zirvesi'nden ne çıkacak?
    • 23 Ağustos 2012 Amerika'nın Irak'taki nüfuzu ne kadar?
    • 13 Ağustos 2012 İran'a saldırının önünü açabilecek rapor
    • 9 Ağustos 2012 İranlı yetkililerin nankörlüğü
    • 6 Ağustos 2012 Rejimin helikopterleri ve mücadelenin seyri
    • 2 Ağustos 2012 İsrail Suriye'yi nasıl dinliyor, nasıl gözetliyor?
    • 30 Temmuz 2012 Eski dostlar buluştu: Romney-Netanyahu
    • 23 Temmuz 2012 Suriye'nin kimyasal silahlarının akıbeti ne olacak?
    • 19 Temmuz 2012 Rum Kesimi, İsrail, yeni jeopolitik ve ötesi
    • 16 Temmuz 2012 Rum Kesimi ve Rusya ilişkileri
    • 9 Temmuz 2012 İsrail donanması ve yeni görevi
    • 5 Temmuz 2012 El-Kibar muammasını hatırlarken...
    • 2 Temmuz 2012 Rusya'nın rolü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,487 µs