En Sıcak Konular

Şahin Alpay


Şahin Alpay
0 0 0000

Halaçoğlu "maalesef" ırkçılık yapıyor



Türk Tarih Kurumu'nun başına demokratik ilkelere bağlı, üstün mesleki nitelikleri haiz, saygın bir tarihçinin getirilmesi zamanı geldi, geçiyor. 


Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu, bir konferansta dile getirdiği "Türkiye'de yaşayan Kürtlerin Türkmen kökenli, Kürt Alevilerin ise 'maalesef' Ermeni kökenli" olduğuna dair sözlerinin medya tarafından çarpıtıldığını söyledi.

Bir basın toplantısıyla sözlerine açıklık getirdi: Türkiye'de Kürt yoktur demesi elbette ki mümkün değildi. Yalnızca kendine Kürt diyenlerin yüzde 30'unun Türkmen olduğunu söylemişti. Alevi Kürtlerin hepsi değil, bir bölümü, tehcirden kurtulmak için kendini Kürt ve Alevi gösteren Ermenilerdi. Kimi "PKK'lıların sünnetsiz çıkmaları" da bunu gösteriyordu. Alevi Kürtlerin bir bölümü için "maalesef Ermeni'dir" demesinin nedeni de buydu. "Dönenlerin birçoğu da samimi değil"di; zira "bunların kilise kurma çabasında oldukları" biliniyordu. "1936-37'de devlet bu dönmeleri ev ev tespit etmişti." Kendisinin de elinde (hiçbir zaman açıklamayacağı) "Ermeni dönmeleri listesi" vardı. "Bilimsel" bir çalışma yapıyordu. Amacı Türk-Kürt çatışması çıkartılmak istenen Türkiye'de Türklerle Kürtlerin ne kadar kaynaştığını göstermekti. Üstelik, "Herkes kendi kimliğini öğrenme hakkına sahiptir. Herkes ne hissediyorsa odur." diyordu.

DTP ve Alevi dernekleri Halaçoğlu'nun sözlerini "ırkçılık ve bölücülük" olarak nitelemekte, görevden alınmasını istemekte ve hakkında suç duyurusu yapmakta yerden göğe haklıdırlar. Halaçoğlu, bilimsel olarak geçerli ve demokratik bir toplumun gereklerine uygun olan, "Herkes kendini ne hissediyorsa odur" ilkesine gerçekten inanıyor olsaydı, resmi kimliğiyle ne bu tür araştırmalara girişir ne de bu tür beyanlarda bulunurdu. Evet, demokratik bir ülkede "Herkes kendini ne hissediyor ise odur..." Yurttaşlar istiyorlarsa kendi kökenlerini de araştırabilirler. Ama demokratik bir ülkede devlet yurttaşlarının dinsel ya da etnik kimlikleriyle kesinlikle ilgilenmez; farklı dinsel inançların ve etnik kimliklerin hepsine saygı göstermek ve hepsine eşit davranmak zorundadır. Yurttaşlarının dinsel, etnik ya da ırksal kimliklerini araştıran ve bu temelde ayrımcılık yapan devletler, ırkçı ideolojilerin hakim olduğu, Nazi ya da faşist rejimlerdir.

Halaçoğlu'nun Alevi Kürtlerin bir bölümünün Ermeni asıllı olmalarına dair iddialarını, kimi PKK'lıların sünnetsiz çıkmalarıyla temellendirmesi, "PKK, Ermeni örgütüdür" şeklindeki mahut iddiayı hatırlatmaktadır. "PKK kötüdür, çünkü Ermeni örgütüdür, çünkü Ermeniler kötüdür" mantığına dayanan bu iddianın bütün Ermenileri, bu arada Türkiye'nin Ermeni kökenli yurttaşlarını aşağıladığı için ırkçı bir nitelik taşıdığı, TCK 216 uyarınca suç oluşturduğu ortadadır. Halaçoğlu'nun beyanlarının en vahim olan yönüne, İsmet Berkan Radikal gazetesinde çıkan "Azınlıklar Tali Komisyonu ne yaptı?" başlıklı yazısında (23 Ağustos) dikkat çekti. Kısaltarak aktarıyorum:

"Yakın zamana kadar içinde MİT, İçişleri Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Dışişleri Bakanlığı'nın temsilcilerinin bulunduğu bir komisyonun adıydı Azınlıklar Tali Komisyonu. Başlıca görevi, gayrimüslim azınlıklara hayatı zehir etmek ve kaçıp gitmelerini sağlamaktı. Bu komisyon iyi iş yaptı ve gayrimüslim azınlıklar çok azaldı... Ancak belki de devletimiz sürülmekten ya da öldürülmekten kurtulmak için İslam'ı seçen Ermeni aileleri takip etmeye devam etmiştir... Halaçoğlu, devletin 1936'da bu 'dönmeler'le ilgili bir çalışma yaptığını, kendisinin de bu çalışmaları güncellediğini söylüyor... Sakın bu liste devlet memuriyetine, silahlı kuvvetlere giriş veya yükselişte bir 'rehber' gibi kullanılıyor olmasın?... Devlette 'güvenilir' ve 'güvenilmez' etnik kimliklerden söz edildiği Ankara'da çok bilinen 'sır'lardan biri... Bunları bu ülke gerçek bir demokrasi olduğunda, devlet de hesap verir olduğunda öğrenebileceğiz ancak."

Türk Tarih Kurumu'nun başına demokratik ilkelere bağlı, üstün mesleki nitelikleri haiz, saygın bir tarihçinin getirilmesi zamanı geldi, geçiyor. Yeni hükümetin ilk sınavlarından biri bu olacak.

zaman



Bu yazı 972 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 21 Temmuz 2012 Oyumu geri alıyorum
    • 2 Haziran 2012 Nükleer yalanlar ve gerçekler
    • 19 Mayıs 2012 Uludere, Ankara'nın karanlık dehlizlerinde
    • 29 Ekim 2011 Anadolu'daki bekleyiş, AB standartları
    • 20 Ağustos 2011 Şiddet, çözüm değil şiddet üretir
    • 19 Ekim 2010 Türkiye gittikçe Batı'ya yaklaşıyor
    • 26 Haziran 2010 Türk dış politikası liberaldir
    • 22 Mayıs 2010 Ey asker, siyasete karışma!
    • 8 Mayıs 2010 İsmet İnönü'ye de adil olmalıyız
    • 1 Mayıs 2010 Niye profesyonel ordu?
    • 3 Nisan 2010 'Lider sultası'ndan kurtulabilir miyiz?
    • 20 Mart 2010 Ermeni sorunu, aydınlar ve siyasiler
    • 6 Mart 2010 Vesayet rejimi nasıl kuruldu ve işledi?
    • 20 Şubat 2010 Demokrasilerde 'kontrol ve denge' nasıl sağlanır?
    • 13 Şubat 2010 Militarizm ne Ortaylı'ya, ne de MHP'ye yakışır
    • 2 Temmuz 2009 Genelkurmay Başkanı'na açık mektup
    • 11 Haziran 2009 'Türkiye çantada keklik değil'
    • 23 Nisan 2009 Zorunlu asimilasyon başarılı olamadı
    • 12 Şubat 2009 TSK'nın saygınlığını korumalıyız
    • 7 Haziran 2008 Militan demokrasi değil, militan devlet

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,760 µs