En Sıcak Konular

Fikret Ertan


Fikret Ertan
0 0 0000

İsrail'in uyduları



İsrail ile İran arasındaki mücadele akla gelen her alanda kıyasıya devam ediyor. Uzay da bu mücadelenin önemli bir stratejik unsuru olma yolunda hızla ilerliyor.
Bu çerçevede İsrail'in uzaydaki çeşitli uyduları İran ile ilgili istihbarat faaliyetlerinde önemli bir rol oynuyor ve İsrail bu rolü güçlendirme, artırma yolunda yeni adımlar atıyor. İsrail'in geçen pazartesi günü Palmahim hava üssünde fırlattığı Ufuk-7(Ofek-7) adlı yeni casus uydusu bu adımların sonuncusu sayılır. Haberlerden anlaşıldığı kadarıyla, Ufuk-7 Şavit roketiyle fırlatılmış ve iki sat sonra yörüngesine yerleştirilerek faaliyete geçirilmiş bulunuyor.

Ufuk-7 300 kilogram ağırlığında, son model kamera ve diğer aletlerle donatılmış, dünya üstünde 600 kilometre yükseklikten eliptik bir yörüngede seyrediyor. Uydu, her 90 dakikada bir İran, Suriye ve Irak üzerinden geçiyor, tespit edip görüntülerini çektiği resimleri bir yer istasyonuna iletiyor.

İsrail radyosunun haberine göre, Ufuk-7 Ufuk-6'ya göre önemli üstünlüklere sahip önemli bir uydu. Savuma Bakanlığı yetkilileri ise uydunun gözetleme fonksiyonlarının yanı sıra İsrail ordusuna bugüne kadar görülmemiş operasyonel yetenekler de kazandırdığına da işaret ediyorlar. Ufuk-7 söylendiğine göre bugün görevini başarıyla yerine getiriyor; ama bu, İsrail'in uydu hamleleri konusunda he zaman başarılı olduğu anlamına da gelmiyor.. Ufuk-5'in yerini alacak olan Ufuk-6 mesela 2004 yılına atıldıktan hemen sonra havada infilak etmiş ve bunun sonucu İsrail 80 milyon doları Akdeniz'e gömmüştü.

Dört gün önce atılan Ufuk-7 esasında bugün faaliyette olan Ufuk-5'i ikame etmek için devreye sokulmuş bulunuyor. Ufuk-5 28 Mayıs 2002'de uzaya fırlatılmış ve birkaç günlük deneme ve beklemeden sonra faaliyete geçmişti. Ufuk-5, İsrail'in Ufuk serisi uydularının beşincisiydi; Ufuk'4'ün 1998 yılındaki başarısız denemesinden sonra İsrail o zaman yörüngede olan Ufuk-3'ün ömrünü uzatmaya ve fonksiyonunu artırmaya çalışmış; ama bu uydunun atmosferde kendiliğinden yanması sonucu Ufuk-5 projesine hız vermişti.

Halen uzayda belli bir yörüngede 400-600 kilometre yükseklikte seyreden Ufuk-5 her 90 dakika bir dünya çevresinde dönüyor ve özellikle de İsrail'in Ortadoğu komşularının görülebilecek bütün stratejik faaliyetlerini gözetliyor, bunların fotoğraflarını çekiyor ve sonra da bunları yer istasyonuna iletiyor. İsrail'in uzun menzilli Jeriko balistik füzesinin bir tür türevi olan Şavit ile uzaya fırlatılan, 300 kilogram ağırlığındaki Ufuk-5 yılların çalışmasının ve çok sayıda İsrailli ileri teknoloji kuruluşunun ortak ürünüydü. Özellikle yeni kamerasının Fransız uydu kameralarından bile üstün olduğu, çok net ve ayrıntılı fotoğraflar çektiği söylenmişti o zaman. Bu uydu herhalde Ufuk-7'nin tam devreye girmesiyle faaliyetlerine son verecek. Zaten ömrü de bitmek üzere.

Ufuk-7'ye ilaveten İsrail'in uzayda başka uyduları da var: Eros-B, Amos 1 ve Amos 2 bunlar. Sivil amaçlı oldukları söylenen bu uydular muhtemelen askerî faaliyetlerde de bulunuyorlar. Bunlardan Eros-B'nin yerdeki 70 santimlik bir nesneyi dahi görüntüleyebildiği Ufuk-7'nin bu konuda daha da üstün özelliklere sahip olduğu söyleniyor. İsrail uydu konusunda çok ciddi ve ısrarlı. Her iki-üç yılda bir muhakkak yeni uydu fırlatacağını söylüyor. Nitekim, Amos-3 önümüzdeki aylarda fırlatılacak. İran da uydu konusunda kararlı. İki yıl önce SİNA-1 adlı sivil uydusunun Rusya'daki bir üsten uzaya fırlatmış, bunun arkasının geleceğine işaret etmişti. Muhtemelen gelecek de...

İsrail ve İran arasındaki mücadele uydu alanında da İsrail'in hamleleri, İran'ın muhtemel karşı hamleleri ile devam edecek anlaşılan. İsrail uyduları bu mücadelenin önemli bir unsuru kısacası...

zaman



Bu yazı 1,059 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Eylül 2012 Bingazi saldırısının mahiyeti seçim sonrasına kaldı
    • 20 Eylül 2012 Filistin'e acil para lazım
    • 17 Eylül 2012 Bingazi saldırısı ve ötesi
    • 10 Eylül 2012 Rusya, Suriye rejiminden kolay kolay vazgeçmez...
    • 6 Eylül 2012 Trans Hazar hattı bir gün hayata geçecek
    • 3 Eylül 2012 Amerika ve İsrail: Pekişen, derinleşen ayrılık
    • 30 Ağustos 2012 Bosna ve Suriye...
    • 27 Ağustos 2012 Bağlantısızlar Zirvesi'nden ne çıkacak?
    • 23 Ağustos 2012 Amerika'nın Irak'taki nüfuzu ne kadar?
    • 13 Ağustos 2012 İran'a saldırının önünü açabilecek rapor
    • 9 Ağustos 2012 İranlı yetkililerin nankörlüğü
    • 6 Ağustos 2012 Rejimin helikopterleri ve mücadelenin seyri
    • 2 Ağustos 2012 İsrail Suriye'yi nasıl dinliyor, nasıl gözetliyor?
    • 30 Temmuz 2012 Eski dostlar buluştu: Romney-Netanyahu
    • 23 Temmuz 2012 Suriye'nin kimyasal silahlarının akıbeti ne olacak?
    • 19 Temmuz 2012 Rum Kesimi, İsrail, yeni jeopolitik ve ötesi
    • 16 Temmuz 2012 Rum Kesimi ve Rusya ilişkileri
    • 9 Temmuz 2012 İsrail donanması ve yeni görevi
    • 5 Temmuz 2012 El-Kibar muammasını hatırlarken...
    • 2 Temmuz 2012 Rusya'nın rolü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,326 µs