En Sıcak Konular

Aslı Aydıntaşbaş


Aslı Aydıntaşbaş
0 0 0000

F16 olayı ve komplolar



Başbakan Erdoğan grup toplantısından çıkarken, kendisine yaklaşan gazeteciler "Kuzey Irak'aoperasyon yapılacak, seçim iptal olacak yönünde bazı spekülasyonlar var. Bu ihtimal dahilindemi?" diye sordu. Gerçekten de Ankara'da böyle bir şehir efsanesi aldı yürüdü. Başbakan doğal olarak, "Nereden çıktı?" diyerek böyle bir ihtimalin olmadığını söyledi. Ancak belli ki sıcak 2007 yazında ortalık komplodan kırılmaya devam edecek...
KOMPLO: Genelkurmay'ın pazar gecesi internet sitesi üzerinden yaptığı uyarı, Kuzey Irak'a yönelik bir operasyon için kamuoyunu hazırlamayı amaçlıyor.
GERÇEK: Ciddi bir devlet ve bir NATO ülkesi olarak Türkiye, hava sınırlarını ihlal eden bir ülkeyi, müttefik bile olsa, dünyaya afişe etmek ve böylece "kayda geçirmek" zorunda. Egemen güç olmanın birinci koşulu, sınırlarınızı kontrol etmek. Yunanistan tarafından yapılan bu tarz ihlalleri düzenli olarak NATO'ya şikâyet eden Türkiye, Amerikan uçaklarınca yapılan ihlali de afişe ederek bundan sonra Amerikan güçlerinin böyle bir şeye girişmesini engellemiş oldu.
KOMPLO: Bu yaz Kuzey Irak'tayız.
GERÇEK: Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın demeçleri
"Ordular ilk hedefiniz Erbil'dir!" şeklinde yanlış yorumlanıyor. Evet, Büyükanıt her fırsatta Kuzey Irak'ta PKK'ya yönelik anlamlı ve kapsamlı bir operasyonun faydası olacağını vurguluyor. Ancak asker, sanıldığı gibi "İlle de hemen girelim" demiyor. Barzani ve ABD faktörünün farkında. Org. Büyükanıt ABD gezisinde açıkça iç kamuoyuna yönelik "sembolik" bir operasyona yanaşmayacağını da söyledi. Peki asker ne istiyor? Anladığım kadarıyla asker, Yunanistan'ın karasularını 12 mile çıkarması karşılığında Meclis'in aldığı "casus belli" kararı benzeri bir yetkinin "hükümete" verilmesini istiyor. Meclis, "Yunanistan karasularını 12 mile çıkarırsa Türkiye bunusavaş nedeni kabul eder" diye bir karar alarak Yunanistan'ın böyle bir adım atmasını engellemişti. Savaş istediğinden değil, ancak güçlü bir tehdide ihtiyacı olduğundan. Bugün de istenen Kuzey Irak için uluslararası anlaşmalar çerçevesinde Meclis'in hükümete (TSK değil hükümet) böyle bir yetki vermesi. Böyle bir karar, PKK ve Barzani üzerinde "caydırıcı" bir tehdit unsuru olacaktır.
KOMPLO: Türkiye ve ABD eninde sonunda Kuzey Irak'ta karşı karşıya gelecek.
GERÇEK: Bu Kurtlar Vadisi senaryosu, birçok kişinin kulağına hoş geliyor ancak ne komuta kademesi ne de Türkiye'yi yönetenler böyle bir heves içinde değil. Türkiye'nin hedeflerine ABD'yle dövüşerek değil sabırla pazarlık yaparak ulaşacağı görüşü hakim. Son yaşanan ihlal, medyada yazıldığı gibi "İkinci bir çuval geçirme vakası" değil. Ortada tatsız ve ayıp bir ihlal var. Ancak Süleymaniye'de yaşanan çuval olayı ölçeğinde bir infial yok. Amerikalılar, muhtemelen TürkIrak sınırındaki tanklarımızın ne yaptığını merak ederek ufak bir "gözetleme" işine soyundular. Olayın afişe edilmesiyle bundan sonra bu tarz işlere cesaret edemeyeceklerdir.
KOMPLO: Seçimler iptal edilecek.
GERÇEK: Ulus'taki PKK saldırısından bu yana komplocular "Asker Kuzey Irak'a girecek, seçimleriptal edilecek" korkusu içinde. Olabilir mi böyle bir şey! Öncelikle seçim, Türkiye'de herkesin mevcut krizi aşmak için arzuladığı bir mekanizma. Ayrıca Türkiye iki komplo üç bombayla gizli el ya da derin devlet tarafından yönetilen bir "muz cumhuriyeti" değil. Hayat komplocuların sandığı gibi tek elden yönetilmiyor. Türkiye'de bazı kurum ya da kişilerin seçimleri iptal ettirmek için Kuzey Irak'a gireceğini düşünmek, hem anayasal süreci bilmemek, hem de bu ülkeyi ve kurumlarını basite indirgemek demek.

sabah



Bu yazı 1,054 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 12 Ağustos 2012 ‘Esad sonrası’ için adımlar
    • 19 Ekim 2011 Hamas’lıları neden aldık?
    • 3 Ekim 2011 Alman vakıfları Türkiye’yi bölecek mi?
    • 1 Kasım 2010 Öcalan Kandil’den ne istiyor?
    • 28 Ekim 2010 Önder Bey, apartman yöneticiliği mi bu?
    • 16 Ağustos 2010 PKK’da neler oluyor?
    • 17 Mayıs 2010 CHP, CHP’ye karşı
    • 26 Ağustos 2007 Bilmeyenler ülkesi
    • 28 Haziran 2007 Büyükanıt ne demedi?
    • 24 Haziran 2007 Amerika'yı bile böldük
    • 30 Mayıs 2007 F16 olayı ve komplolar
    • 17 Mayıs 2007 AK Parti'ye yapılan teklif
    • 15 Mayıs 2007 Washington "AK Parti kazanır" diyor
    • 17 Aralık 2006 Baykal neden Lübnan'da?
    • 12 Aralık 2006 Bir siyasi krizin anatomisi
    • 28 Kasım 2006 Washington gerçekten darbe mi istiyor?
    • 14 Kasım 2006 Kongreden, gelecek için ipuçları
    • 1 Ekim 2006 Herkesin sorusu: Neler oluyor?
    • 19 Temmuz 2006 Washington'la PKK dansı
    • 24 Mayıs 2006 Washington'dan görünen manzara

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,210 µs