En Sıcak Konular

Hayrettin Karaman


Hayrettin Karaman
0 0 0000

Suç duyurusu: Rusya ve ABD'de irtica var



Rejimi tehlikede görüp irtica avına çıkanlara hizmet olsun diye (!) iki suç duyurusu yapmak istiyorum:

1. “Amerika'nın North Carolina eyaletinde bir mahkeme şahit ya da jüri üyelerinin yemin ederken İncil haricindeki kutsal kitaplara da el basabileceğine karar verdi.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği'nin (ACLU) başvurusunu değerlendiren Wake County Yüksek Mahkemesi'nden Yargıç Paul Ridgeway, mahkemelerde İncil haricindeki kutsal kitaplar üzerine de yemin edilebileceğine karar verdi. 2003 yılında görülen bir davada, davacı Seyyide Metin'in Kur'an'a el basarak yemin etmesine izin verilmemişti. Eyalet kanunlarına göre yemin eden şahitler; 'kutsal kitaplar' üzerine el basabilecekleri gibi yalnızca 'Tanrı yardımcım olsun' diyerek ya da hiçbir dini referans kullanmadan doğru söyleyeceklerini ikrar edebiliyordu. ACLU, 2005 yılının Aralık ayında açtığı davada, kanunun tüm kutsal kitaplar için geçerli olacak şekilde anlaşılması gerektiğini, aksi halde Hıristiyanlığı diğer dinlerden üstün tuttuğu için anayasaya aykırı olacağını savunmuştu. ABD'de 7 Kasım 2006 seçimleriyle oluşan yeni kongrede yer alan ilk Müslüman milletvekili Keith Ellison da Kur'an-ı Kerim üzerine yemin ederek görevine başlamıştı.” (Zaman, 26 Mayıs).

Mahkeme Türkiye'yedeki bazı hukukçulara göre kamusal alandır ve kamusal alanların dinden arındırılması, laikliğin olmazsa olmaz şartı. Dinden arındırmak için –yine bu hukukçulara göre- herkesi bağlayan kanun çıkarma ve uygulamada dini referans olarak almamak yetmiyor, ayrıca insanların inançlarına göre –başkalarını mecbur etmeksizin- davranmalarını da içine alıyor. Açıkçası Türkiye'de, bir müslümanın mahkemede veya mecliste Kur'an'a el basarak yemin etmesi laikliğe aykırıdır ve irticadır.

2. Her yıl 42 bin kişinin alkol yüzünden hayatını kaybettiği Rusya'da, Parlamentonun alt kanadı olan Duma, sokaklarda, parklarda ve meydanlarda alkol kullanmayı yasaklayan bir kanunu onayladı.

Mayo reklamına sınır getirmeyi ve alkolün kullanılabileceği alanları belirlemeyi/sınırlamayı “şeriat geliyor, hayat tarzımız değiştiriliyor, irtica egemen oldu” sloganlarıyla yayan, manşetlere çıkaran Türkiye'nin bazı okumuş yazmışlarına (bunlara aydın da deniyor) göre Rusya'nın yaptığı, su katılmamış bir irticadır, hayat tarzına müdahaledir.

Şimdi onlar bu yazıyı okuyunca vakit geçirmeden meşhur argümanlarını dile getirecek, “Burası Türkiye, bizim özel şartlarımız var, Rusya'da ve ABD'de şeriat tehlikesi yok, bizde var, rejim tehlikede, biz böyle bir laiklik anlayışına ve genel ahlak, genel sağlık gerekli kılsa bile “modern hayat tarzı”na müdahale edilmesine izin veremeyiz.” diyeceklerdir.

Biz de diyoruz ki, ülkemizde “insanlara din dayatacak” bir rejimin gelmesi tehlikesi yoktur, var diyenlerin ellerinde bunu ispat edecek bir delil mevcut değildir; tabii düzmece belgeler, abartılmış münferit olaylar dışında.

Bu böyle olduğu halde laikliği ve özgürlüğü bahane ederek, asılsız irtica tehlikesini yayarak “her yerde içmeye, bilmem nerelerini açarak sokaklarda gezmeye” devam edeceklerse, bunu modernlik ve laikliğin gereği sayıyorlarsa ortada bir uzlaşma noktası kalmamış demektir.

Bundan ötesi ya demokrasi, özgürlük, farklılığa tahammüldür veya gerçek manada irtica olan bir vesayet rejimine dönmektir.

Halkımızın birinci şıkkı hayata geçirmek üzere kaderine sahip çıkması hayati bir önemi haiz hale gelmiştir.

 



Bu yazı 894 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 31 Ağustos 2012 Bu İsrail'in hakkından kim nasıl gelecek?
    • 27 Mayıs 2007 Suç duyurusu: Rusya ve ABD'de irtica var
    • 1 Nisan 2007 Dizi âfeti

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,636 µs