En Sıcak Konular

Taha Kıvanç


Taha Kıvanç
0 0 0000

Şifreler kırılıyor



Bir gazetenin yazarı başka bir gazeteyi tavsiye eder mi? Ben ediyorum işte: Şu sıralarda mercekle okunması gereken gazetelerin başında Radikal geliyor... "Bu adama neden yazdırılıyor?" diye sorup duruyordunuz ya, sorunuzun cevabını şimdi alıyorsunuz. Yazılanların ne anlama geldiğini anlamak için bir rehbere ihtiyacınız olabilir; o işe de ben soyunacağım.

'Da Vinci Şifresi' bile kırıldı; zamanı geldiğinde şifreler mutlaka kırılır...

Önceki gün, MHP'den milletvekili aday adayı emekli büyükelçi Gündüz Aktan Ankara'daki canlı bomba olayını değerlendiriyordu 'Başkentte bomba' başlıklı yazısında. Yazıyı özetlememi beklemeyin. Takıldığım bir noktayı dikkatlerinize sunacağım yalnızca. Yazısının bir yerinde, Gündüz Aktan, aynen şunları yazmış: "Bu arada Öcalan'la yapılan pazarlıklarda yeni cumhurbaşkanı seçimine yani 2007 Mayıs ayına kadar terör faaliyetlerine ara verilmesi sözü alındığı söylentileri çıktı. Ankara'da patlayan bomba, cumhurbaşkanı seçiminin ileri atılmasıyla bu pazarlığın sona erdiğini gösteriyor olabilir."

Pazarlığı yapan kim olabilir? Yazının bütününü okuyanlar bu sorunun cevabı olarak "Ak Parti" veya "Hükümet" diyeceklerdir. Hükümet veya Ak Parti Abdullah Öcalan'la "Mayıs ayına kadar eylem yapmayın, cumhurbaşkanı bizden seçilsin, sonra yeniden başlarsınız" pazarlığı yapmış. Cumhurbaşkanı seçilmeyince, Öcalan, "Benden bu kadar" demiş...

Aylar önce, cezaevlerinden de sorumlu olan siyasetçiye, "Öcalan'ın sağlığıyla ilgili söylentiler aldı başını gidiyor, siz oradan ne haberler alıyorsunuz*"diye sorduğumda bilmediğim bir gerçeği öğrenmiştim: İmralı'nın sorumluluğu Adalet Bakanlığı'nda değilmiş... Koca adada yalnızca iki sivil memur bulunuyormuş... İnanmayanlar soruşturabilir.

Öcalan'la pazarlık ha!

Gündüz Aktan'a burada değinmiştim. Turgut Özal'ı cumhurbaşkanlığı döneminde özellikle MHP-meşrep kişiler gözünde düşüren 'La Turquie en Europe' adlı Fransızca bir kitaptı. Tek kelime Fransızca bilmeyen Turgut Özal Türkçesi bulunmayan Fransa'da yayımlanmış kitabın yazarı olarak sunulmuştu. Kitapta Türk-İslam medeniyetinin fasa fiso olduğu, Anadolu'da kurulan Helen medeniyetine övgüler düzülerek anlatılıyordu.

Burada o günlerde de defalarca yazmıştım: Kitabın esas yazarı Turgut Özal'ın danışmanı sıfatını taşıyan Gündüz Aktan'dı. Yani şimdinin MHP milletvekili aday adayı... 'PKK ile pazarlık' konusunu ciddi ciddi yazısına geçirebilen eski diplomat yani...

Ulus bir PKK eylemiyse, Gündüz Bey gibilerin dillendirdiği 'pazarlık senaryosu' boşa çıkıyor demektir. O da zaten, "Cumhurbaşkanı seçilemedi, öküz öldü ortaklık bitti" türü bir gerekçe uydurmuş... Acaba 'pazarlık' konusunu kapatmış oluyor mu o gerekçe?

'Pazarlık' iddiası üzerinde çok yönlü olarak durmak şart...

Merak etmeyin, tehlikeli sulara girmeyeceğim; bir başka Radikal yazarı daha dikkatimi yoğunlaştırmamı bekliyor benden... Yakın zamanlara kadar MHP'den siyasete atılacağı yolunda beklentilere muhatap olmuş Yiğit Bulut bu yazar... Bir ara MHP genel başkanlığı için de adı geçmişti. Neyse. Yiğit Bey'in adı 'aday adayları' arasında yok; o da fikirlerini Radikal'de yazıyor işte.

Dünkü yazısı çok ilginçti. "Hepiniz adına yetkililerden cevap bekliyorum" notunu düşmüş yazının sonuna. Soruyu 2002 kasımı öncesi Türkiye'de iktidar koltuğunda oturanlara yöneltse daha yerinde olacak; çünkü şikâyet ettiği dönem tam da o sıra. Ekonominin ipleri DSP-MHP-ANAP koalisyonu tarafından Kemal Derviş'e teslim edilmiş, o da ekonomi bürokrasisini tümüyle değiştirmiş... (En önemli koltuklara oturttuğu iki kişinin bu dönem CHP'den milletvekili olması bekleniyor.)

Devlet denetçileri dönemin yazışmalarını incelediklerinde garipliklerle karşılaşmışlar. Bir BDDK yöneticisi, IMF memuruna, "İşbaşına yeni geldik, süreye ihtiyacımız var" demiş sözgelimi. "Kabul edilebilir bir durum mu bu?" diye soruyor Yiğit Bulut. İlk hafta 'el koyma' işine karşıymış BDDK, sonra IMF'den gelen talepleri yapmaya başlamış... Radikal yazarı, "Ne oldu da bu oldu?" diye soruyor.

Sorusu haklı; bir BDDK raporunda el konulan bankalardan biri için "El konmadan, milli çıkarlar için yaşatılması gerekirdi" notu varmış; IMF tâlimat vermiş, gözünün yaşına bakmadan bankaya el koymuşlar. Ne zaman? Kasım 2002 öncesinde...

Son haber: MHP lideri Bahçeli TÜSİAD'ın görüşme teklifini reddetmiş, duydunuz mu?

Doğan Medya Grubu geçen dönemlerde siyasete atılan yazarlarıyla yolunu ayırıyordu. Gündüz Aktan'a da "Aday oldun, sütununa veda et" derlerse benim halim n'olacak? Aksi halde hiç aklıma gelmeyecek 'pazarlık' türü şifreleri kimden öğreneceğim?

Bir istisna yapılamaz mı?

Yenişafak



Bu yazı 983 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 17 Eylül 2012 Hem okudum, hem de yazdım
    • 4 Eylül 2012 CIA başkanı neden geldi?
    • 16 Temmuz 2012 Vicdanım buna da elvermiyor
    • 2 Temmuz 2012 Suriye nasıl bir ülke, Suriyeliler nasıl insanlar...
    • 21 Mayıs 2012 Bir geziden ilk notlar
    • 15 Mayıs 2012 ‘Yeni CHP’ nihayet sözcüsünü buldu
    • 16 Nisan 2012 Hangi patron, hangi yönetici, hangi yazar içeri alınır?
    • 23 Mart 2012 Ben demedim, o dedi
    • 13 Mart 2012 Köşemi bugün Cumhurbaşkanı Gül’e bırakıyorum
    • 9 Mart 2012 TR325 kodadlı becerikli uzman...
    • 20 Şubat 2012 ‘Operasyon’ diye ben buna derim
    • 30 Ocak 2012 Davos’ta Türkiye dersi
    • 27 Aralık 2011 Bu yılın Cumhurbaşkanlığı büyük ödülü...
    • 12 Aralık 2011 Ak Parti üzerine hesaplar
    • 9 Aralık 2011 Gül vetoya ne zaman karar verdi?
    • 14 Kasım 2011 Kriz çıkaranlar gidiyor, ama yerlerine gelenler de yabancımız değil
    • 24 Ekim 2011 Kaddafi’nin son demleri...
    • 3 Ekim 2011 Dr. Sallaso’nun kunduzunun izinde
    • 29 Ağustos 2011 Ben meraklı bir insanım, özür dilerim
    • 26 Ağustos 2011 Bütün kepazeliklerin anasını açıklıyorum

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,132 µs