En Sıcak Konular

Berat Özipek


Berat Özipek
0 0 0000

Savcı görevini yapabilir mi?



Acaba şu anda, birileri darbe planı mı yapıyor? Yoksa bir darbe sürecinin içinde, ‘toplumu psikolojik olarak hazırlama’ aşamasındayız da farkında mı değiliz?

Deniz Kuvvetleri eski komutanı Özden Örnek’e ait olduğu söylenen günlüklerin tartışılmasındaki ‘olağanlık’ size de tuhaf gelmiyor mu? Duyan da eski komutanın askerlik anıları yayımlanmış da, kitabın edebi değeri tartışılıyor zanneder. Ortalama bir demokraside dahi skandal sayılacak bir olay, bizde ‘vakayı adiye’ muamelesi görüyor.

Oysa günlüklerdeki bilgiler ister gerçek, ister uydurma olsun, bir darbeden bahsediyor. Yani anayasal düzenin silah zoruyla değiştirilmesinden, demokrasinin ve ekonominin tahrip edilmesinden, hukukun katledilmesinden, siyasetin ve toplumsal düzenin alt üst olmasından ve belki de kan dökülmesinden.

Bizde darbeler ve muhtıralar belirli bir düzen içinde, neredeyse periyodik aralıklarla gerçekleşirdi; öncesinde toplum psikolojik olarak hazırlanır yani ‘şartların olgunlaşması’ beklenirdi. Acaba Türkiye eski Latin Amerika ülkeleri veya Tayland örneklerinde olduğu gibi darbenin sıradanlaştığı bir sürece mi giriyor?

Başbakan Erdoğan, savcıların darbeye dair yayınlara soruşturma başlatması gerektiğini, ama onlardan ‘hiç ses çıkmadığını’ söyledi. Günlüklerin yayımlandığı dergiden başlayıp, nereye gidiyorsa oraya havale etmek gerektiğini de ekledi.

‘Nereye gidiyorsa’dan kasıt, ‘ucu nereye kadar gidiyorsa’ ise, ben bu ifadeleri birçok defa duyduğumu hatırlıyorum. Galiba son defa Şemdinli’deydi. Ama orada savcının başına gelenleri hep beraber görmedik mi?

Şimdi savcı görevini nasıl yapsın? Siz savcı olsaydınız yapabilir miydiniz? Üstelik de Ferhat Sarıkaya Olayı henüz hafızalardan silinmemişken. Onun Teftiş Kurulu’na sevkini onaylayarak, meslek hayatını bitiren Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararının alınması sürecini başlatan Adalet Bakanı ve dolayısıyla bugünkü Hükümet değil miydi? Sahi avukatlık yapma hakkı bile elinden alınan Sarıkaya şimdi ne yiyor ne içiyordur, ailesini nasıl geçindiriyordur acaba? Bundan sonra kaç savcı iddianamesini hazırlarken bu örneği aklına getirmez?

Son zamanlarda derin bağlantıları olduğu izlenimini veren birçok illegal yapı ortaya çıkarıldı, bazı cinayetlerin tetikçileri ele geçirildi. Ancak tetiği çektiren ‘uca’ kadar gidilemediği için, hepsinde de bir süre sonra verilen ifadeler farklılaşmaya ve adres olarak ‘olağan şüpheliler’ gösterilmeye başlandı. Örneğin derin bazı isimlerle bağlantıları ortaya çıkarılan, hatta fotoğraflarla belgelenen bir tetikçi, kendisin ve bağlantılarını sorgulayacak güçlü bir irade görmeyince, cinayeti ve diğer suçlarını ‘dini’ sebeplerle, bir diğeri ise ‘milli’ duygularla işlediğini söylemiş, muhtemelen derin ilişkilerinin üstünü örtecek yönde ifade vermişti.

Darbeyi önlemek için eksik olan sadece yargı mensuplarının cesareti değildir. Aynı zamanda tarafsız ve bağımsız yargının görevini yapmasını mümkün kılacak ortam da gerekir; ki burada da asıl sorumluluk siyasi iradeye aittir.

Bu olmadıkça, umutlanmak için fazla sebep yok. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın inceleme başlatmış olmasına rağmen yok.
 
star



Bu yazı 680 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 6 Nisan 2007 Savcı görevini yapabilir mi?
    • 10 Ocak 2007 Irak’la tek temasımız kamyoncular mı?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,872 µs