En Sıcak Konular

İbrahim Karagül


İbrahim Karagül
0 0 0000

İranlı general İncirlik'te mi?



Aralık 2005'te dönemin CIA Başkanı Porter Goss ve FBI Başkanı Robert Mueller Ankara'ya gelmişti. Görüşmeler son derece gizlilik içinde yürütüldü. Ziyaretlerle ilgili tartışmaların büyük bölümü spekülasyondan ibaretti. Nedense ziyaretin CIA uçakları, esir ticareti, gizli cezaevleri boyutu tartışılmadı. ABD ile Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında 22 Ocak 2003'te Atina'da yapılan anlaşma ile tarihin en gizli esir trafiğinin başladığına, ziyaretlerin bu bağlamda olabileceğine ihtimal verilmedi. Nasıl bir pisliğin dünyaya bulaştığı şimdi az da olsa biliniyor. Trafiğin aynen devam ettiğini söylememize gerek var mı bilmiyorum ama dikkatlerden uzak tutmayı maalesef başarıyorlar.

İspanya'da, İngiltere'de, Almanya'da, İtalya'da, Danimarka'da, İsrail'de, Ürdün'de Hollanda'da, Bulgaristan'da, Çek Cumhuriyeti'nde, Kosova'da, Ukrayna'da, Gürcistan'da, Azerbaycan, Özbekistan, Mısır, Ürdün, Tayland, Filipinler ve daha bir çok ülkede uçuşlar devam ederken hangi ülkelerde gizli cezaevleri bulunduğu hâlâ netleşmiş değil. Türkiye'nin bu trafiğin ne kadar içinde olduğuna dair ipuçları oldukça sınırlı. İstanbul'dan kalkan CIA uçakları, hatta Türkiye'de gizli sorgu evleri tartışmaları öylece kaldı ortada.

31 Mart 2002'de Spar 2 uçuş plakalı Learjet uçağının İzlanda (Keflavik)-Fransa (Brest-Guipavas)-İtalya (Roma)'dan hareketle İstanbul'a gelmesi gibi, kaç uçağın daha Türkiye'ye geldiği, Güney'deki bazı ülkelerden Türkiye'ye kaç uçuş yapıldığı hâlâ bilinmiyor.

Yemen'den alınıp üç, üç buçuk saatlik uçuştan sonra Arapça bilmeyen, kötü bir İngilizce konuşan, Avrupalı ya da Afgan olmayan kişiler tarafından sorgulananlar konuşuyor. Bu kişiler nerede sorgulandı? Türkiye'de mi? Her şey çok dikkatli biçimde gizleniyor. O zamanlar CIA ve FBI başkanlarının ziyaretinin bu trafikle ilgili olabileceğine dikkat çekmiştim.

Şimdi başka bir konu var önümüzde. Bir İranlı general… Savunma Bakan Yardımcılığı yapmış bir kişi olan Ali Rıza Asgeri, İstanbul'un ortasından kayboluyor. CIA ve Mossad'la işbirliği yaptığı, bu güçler tarafından götürüldüğü söyleniyor Batı kaynakları tarafından. Ama İran cephesinden ve ailesinden gelen haberler tam tersi. Kaçırıldığı söyleniyor. Dahası, Asgeri'nin CIA'nın gizli uçuşları çerçevesinde transfer edilen esirlerden biri olabileceği iddia ediliyor. İstanbul'da kaçırıldığı için, CIAnın gizli uçuşlarında Türkiye'nin nasıl kullanıldığı az çok bilindiği için şüpheler Türkiye üzerinde yoğunlaşıyor.


CIA ve Mossad Türkiye'de ne haltlar karıştırıyor?

Öncelikle şu sorunun cevabı bulunmalı: Asgeri Türkiye'ye neden geldi? İşbirliği gereği mi Türkiye'ye getirildi yoksa İstanbul'a kaçırılarak mı geldi? Ya da Asgeri, İstanbul'a başka bir amaçla mı geldi de tuzağa düştü? Aktif görevde olmamasına rağmen, İstanbul'da kimlerle buluşacaktı, İran'a ait bir askeri ya da nükleer kaçakçılıkla ilgisi olabilir miydi?

Ailesi, Asgeri'nin CIA gizli uçuşlarında olduğu gibi kaçırıldığını, önce İncirlik Üssü'ne götürüldüğünü, buradan Avrupa'daki gizli bir CIA merkezine nakledildiğini, orada ABD ve İsrail ajanları tarafından sorgulandığını, işkence gördüğünü iddia ediyor.

Yeni bir esir nakliyle mi karşı karşıyayız? Yeni bir işkence uçağı mı söz konusu? Türkiye'nin hangi havaalanları kullanıldı? Sadece İncirlik mi? Ulaştırma Bakanlığı, daha önce yalanladığı CIA uçaklarıyla ilgili anıları tazelemeli. “İçinde kim olduğunu bilmiyorduk” şeklinde yeni bir açıklama yeterli olmayacaktır. Tarifeli seferleri değil CIA uçaklarını araştırılmalı. Bugünlerde böyle bir uçuş oldu mu? Afganistan ve Irak'la ilgili esir nakillerinde İncirlik'in kullanıldığını biliyoruz. Guantanamo'ya götürülen zavallıların İncirlik Üssü'nde bekletildiğini biliyoruz. Sadece İran kaynaklarının iddiası değil, CIA'nın, tabii ki Mossad ve İngiliz istihbaratıyla birlikte Türkiye hava sahasını, havaalanlarını, üslerini bu amaçlar için kullandığını biliyoruz.

Peki Asgeri de böyle bir operasyonun kurbanı olabilir mi? Dışişleri Bakanlığı bu konuda İran'la işbirliği yapıldığını söylüyor. Doğrudur ama ne kadar? Olay Dışişleri'yle bitmiyor ki? Başkaları da CIA ve Mossad'la işbirliği yapıyor bu ülkede. Kuzey Irak'ta yaptıkları gibi, Türkiye içinde yaptıkları gibi, silah nakillerinde yaptıkları gibi…

Kontrolden çıkmış, Türkiye'den çok ABD ve İsrail çıkarları için roller üstlenenler, Asgeri olayında da varsalar, Türkiye-İran ilişkileri çok zarar görecek. Herhangi bir İranlı'nın bile CIA uçaklarıyla kaçırılması Türkiye'nin başını ağrıtmaya yetecek.

Peki Asgeri ya hâlâ Türkiye'de ise? CIA'ya ait bir sorgu merkezinde çıkarsa? ABD ve İsrail kaçırdı, kabak Türkiye'nin başına patladı. Bakalım daha neler çıkacak?


yenişafak



Bu yazı 725 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Nisan 2012 Türk-Kürt-Sünni..
    • 30 Mart 2012 Suriye satrancı, İsrail'e askeri üs
    • 16 Şubat 2012 En tehlikeli ihtimal: Ya savaş tersine dönerse!
    • 10 Şubat 2012 Hesaplaşma: Kim kimi tasfiye edecek?
    • 2 Aralık 2011 Bitti Esad, gerçekten bitti..
    • 18 Kasım 2011 Artık, Suriye ile savaş halindeyiz!
    • 9 Eylül 2011 Evet, Tahrir'de konuş! Tarihi değiştir! De ki...
    • 18 Ağustos 2011 İran-Suriye ve PKK: O 'kart' yine masada..
    • 10 Ağustos 2011 Altı saat ne konuştular?
    • 27 Temmuz 2011 Ölüm koalisyonu Haçlı savaşçıları..
    • 22 Temmuz 2011 Avrupa Birliği parçalanıyor..
    • 29 Nisan 2011 Cuma, öfke, kan...
    • 10 Şubat 2011 Barış beklerken savaş gelmesin!
    • 31 Aralık 2010 Bir casusa bu kadar para veriliyor mu!
    • 29 Aralık 2010 İki not ve bir kirli ittifak!
    • 24 Eylül 2010 İsrail-PKK bağlantısı bu işi bozabilir mi?
    • 3 Şubat 2010 Bu toplantı hiç de hayra alamet değil!
    • 17 Aralık 2009 İran-Suudi savaşına doğru mu gidiyoruz?
    • 8 Aralık 2009 Reşadiye'den kim ne mesaj veriyor?
    • 28 Ekim 2009 Birileri tarih yapıyor, bunu kimler yazacak?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,945 µs